Hirdetés

MacBookkal a suliba - és azon túl is...

Az Apple első aranykorát élve számos iskolának adott el nagy mennyiségű Macintosht igen kedvezményes áron, a középés főiskolai szektorban a piacrészesedése meghaladta az 50 százalékot is Amerikában. Ez azóta ugyan jelentősen lecsökkent, de az Apple - ahogy a többi számítástechnikai cég is kiemelten fontosnak tartja az ifjúság kegyének elnyerését.

Ennek oka nem csak az, hogy amikor egy egyetem, vagy önkormányzat vásárol, ott 5-10 000 Mac megvételéről szól a döntés. Az igazi cél a felhasználók egy életre történő megnyerése. (Gondos történelem tanárok meg is szokták említeni, hogy a győztes forradalmak nem véletlenül kezdenek hozzá azonnal az iskola-rendszerek átalakításához, arculatukra formálásához.)

Az Apple néha kimondottan az iskolások számára készít számítógépet, ilyen volt az áttetsző kék vagy narancssárga rugalmas műanyag házba csomagolt Emate is. Jelenleg nincs az Apple termékei között kizárólag a tanuló ifjúságot megcélzó számítógép, ám a Mac mini, a MacBook és a kisebb iMac ma is egyre több hazai gimnazista és egyetemista vágyainak tárgya.

A hazai képviselet szorgalmasan indul az összes olyan állami- és önkormányzati pályázaton, ahol Macet lehet eladni - a folyamat nem egy napos, inkább évek alatt érik be egy-egy jól előkészített munkafolyamat. Ez a háttérmunka olyan rejtve végződik, hogy szinte nem is tudunk róla. Pedig érdemes lenne.

Legutoljára a hazai képviselet vezetője - Emanuele Massimo - és az oktatási ügyeket gondozó munkatársa - Gulyás István - meghívására és kíséretében közel húsz tanár utazott ki Párizsba, az idei Apple kiállításra. A francia fővárosban nem sok ideje jutott az oktatóknak az Eiffel-torony megtekintésére, a Louvre bejárására vagy a gall gasztronómia tesztelésére, mert több oktatási intézménybe is elkalauzolta őket a képviselet. A sulikban a padokba ült tanárok olyan kísérleteket tekinthettek meg - amelyek része volt a Macintosh.

Gondolom, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Mac nyelvtanuláshoz, informatikai feladatok elvégzésére kiválóan alkalmas - aki ezt sem hiszi, az most hagyja abba az olvasást!

A bemutatók során a Mac USB portjához csatlakoztattak különböző mérőeszközöket, a mért adatokat a Mac gyűjtötte be, dolgozta fel, ábrázolta grafikonon. Noha a bemutatók során csupán néhány tantárgyra került sor, illendő elmondani, hogy USB csatin át leolvasható műszereket kínál több cég is Machez a biológia, a kémia, a földraj, a fizika, a fiziológia kapcsán, de találunk USB-s mérőfejeket és szenzorokat a vízminőség ellenőrzéséhez, de építhetünk saját meteorológia állomást is az eszközökből.

Az adatfeldolgozáshoz, méréshez akár a legkisebb Mac minivel is elvégezhető. Az adatgyűjtést, mérést vezérlő szoftvernek Mac OS 9 alatt futó változata is akad - ez igazolja, a cég nem ma kezdett bele a Mac nem csak iskolai célú kiterjesztésébe. Jó néhány mérőeszközt és mérési módszert hitelesített az arra hivatott amerikai hivatal, így a Vernier Software and Technology komoly és szabványnak megfelelő mérőparkot is kínál.


ZÖLD
A környezetvédelem nem csak roppant divatos, de népszerű téma is - ugye mindenki tudja, hogy az idei béke Nobel-díjat is környezetvédelmi munkáért ítélték oda? Az egyik díjazott, a volt amerikai alelnök, Al Gore, aki az Apple igazgatótanácsának is a tagja.

A programtól függ, hogy egy MacBookhoz hány mérô eszközt lehet csatlakoztatni egy-egy mérés során - rendszerint jóval többet, mint ahány USB kapu a rendelkezésre áll.

A Vernier Software és Technology engedélyével

De lássuk, milyen műszereket lehet használni a vízminőség méréshez - akár egy középiskolai órán is? A Colorimeterrel (112 dollár) mérhető, miként nyeli el a beeső mérőfényt egy közeg a hullámhosz függvényében. A Conductivity teszttel (92 dollár) - amely használható biológia vagy kémiai tárgyakban is - a folyadék hővezetési tényezője (mikroS/cm) mérhető, amelyből ismert oldat esetén a programmal vissza lehet következtetni az oldat koncentrátumára (mg/L, NaCl). De mérhetjük a vízben megbúvó oxigén tartalmát is (199 dollár), akár a biosz labor akváriumából véve a mintát. A Flow Rate (129 dollár) érzékelővel a víz áramlási sebessége mérhető - reméljük, áramló vizet egyik iskolában sem találunk, de az erdei táborokban egy hordozható MacBookkal már izgalmas méréseket lehet végezni.

A természetes vizeket jellemzi azok nitrát (NO3-), klorid (Cl-), kálcium (Ca2+), és ammónium (NH4+) tartalma. Természetesen ezekhez is találunk mérőeszközöket (darabja 169 dollár). Ahogy említettük, ezek az eszközök nem iskolai játékszerek, hanem komoly mérések végzésére alkalmasak - bár tanulás során sem baj, ha a mérés megkezdését az eszközhöz adott kalibrációs kiegészítőt használva a műszert hitelesítjük.

A Light Szenzorral (49 dollár) három - az emberi látás tartományba eső hullámhoszszon - végezhetünk egyszerre mérést. Megfigyelhető a polarizáció, a visszaverődés és a napfény, mint hullámforma, energiahordozó képessége. Talán a legtöbbet hallott érték a pH érték, amit állandóan a szánkban keresnek a reklámozók. A Maces labor része lehet a pH Szenzor (78 dollár) is, amellyel a víz keménysége is mérhető - na, a mosógép boldog lesz!

A víz mellett tenyészik a vízpára, ennek mértékét a Relatív Humidity Szenzorral (69 dollár) mérhetjük meg. A Mac minden mérésnél folyamatosan rögzíti az adatokat, másodpercenként több mérést is végezve. Az adatok táblázatosan és grafikonosan is elérhetők. Mód van az adatok megosztására, több mérés adatainak összefésülésére, összehasonlítására is.

Itthoni vizeknél talán kevésbé használható a Salinity Szenzor (88 dollár), amellyel a vizek sótartalma mérhető, bár a felmelegedő éghajlat visszaállíthatja a Pannon-tengert. A felmelegedés eljötte előtt is használható már a Soil Moisture (89 dollár), ami a talaj által megkötött víz tartalmat adja meg százalékosan - ezzel az eszközzel akár napokig tartó mérés sorozat is végezhető.

Hőmérséklet mérő eszközből több is akad (39 dollártól), amivel pont hőmérsékletet lehet mérni. És a végén még a zavarosságot is mérhetővé tehetjük a környezetvédelmi órán a Turbidity Szenzorral (104 dollár).

Gondolom, akadt, aki elkezdte összeadni az árakat, majd legyintett, hogy ez túl drága. Ám egy-egy eszköz nem csak egy méréshez, egy tantárgyhoz használható. Maga a gyártó is külön füzeteket ad ki, amelyek afféle mérési útmutatóként is szolgálhatnak, de természetesen szabad a vásár, szárnyalhat a fantázia.


NAGYBAN
Az előzőek megmutatták, hogy a számítógép (legyen az Mac vagy pécé) nehezen bír egyszerű számítógépként létezni. A mérőeszköz csatlakoztatási lehetőség - nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezek nem játékos szemléltető eszközök, hanem tudományos mérésre is alkalmas USB-s kiegészítők - sokkal "komolyabb" fejlesztések esetében is megoldás. A PanoCast itthon fejleszti Mac minire alapuló jövő századi rendszerét, amely három fő részből áll. Az első a 360 fokos szögben mozgóképet rögzíteni képes rendszer, amelynek a lelke egy Mac mini. A felvevő rendszert szerelhetik mozgatható kamera kocsira, de vihetik hordozható stabilizátoros rendszeren - de készült már autó anyós ülésére szerelt rendszerrel is két órányi körpanorámás mozi. A hangot is rögzítik természetesen a Mac mini merevlemezére.

A második rész a szerver, amely a feldolgozott adatokat képes egyszerre több felhasználó részére is kiszolgálni. Ennek megvalósításához olyan speciális modult kellett létrehozni, amelyben a képszintézis rendszer egyszerre tetszőleges számú virtuális kamera képét generálja ugyan abból a felvételből. Technikailag minden virtuális kamera a grafikus kártyán külön memória pufferbe hozza létre a saját képét (ún. Render to Texture mód), majd ezeket a képeket egy pixel shader segítségével kombinálja a kimenő képernyőn. A felhasználóhoz a Media Server juttatja el a képet, az egyes felhasználókat IP cím azonosítja.

A harmadik elem a felhasználói oldalon található speciális megjelenítő, a "virtuális valóság szemüveg". Mivel 360 fokos panoráma felvételeket tárol a rendszer, így a "néző" bátran nézhet jobbra és balra vagy kaphatja hátra a fejét. Mindez persze nagyon szép, nagyon jó, de mire jó?

Az első válasz az utazás, virtuálisan így mindenhova eljuthatunk, minden hova benézhetünk - már amiről a szerver felvételt tárol.

A második lehetőség az üzlet, gondoljunk például távoli ingatlanok értékesítésére. A rögzített útvonalon bejárhatjuk az ingatlant, akár a saját gépünk előtt ülve is - és ha rendes a felvétel, akkor mindent láthatunk.

A harmadik terület, amely a fejlesztők szerint kiemelten kezelendő a telemedicina - a távgyógyításé. Természetesen nem operálni fognak vagy fogat húznak majd virtuálisan, hanem a relaxációs, stressz oldásban kaphat szerepet a PanoCast megoldása.

Aki úgy gondolja, hogy ez Mac minire épülő hagymázas lázálom, az gyorsan kattintson a www.virmed.net címre!
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink