Hirdetés

Könyvajánló

Közelednek az ünnepek, remek szakkönyvek kínálják magukat karácsonyi - sietőseknek Mikulás - ajándékként megoldva a számítógépes baráttal vagy barátnővel, családtaggal rendelkezők egyik nagy gondját. Ismert, hogy ajándék lónak nem illik nézni a fogát, ám mi most mégis erre vállalkozunk villám könyvajánlók során. A könyveket kiadó Perfact nevét a hazai számítógépes közösség az Adobe CS könyvek kapcsán ismerte meg. Az akkor kiadott sorozat - különösen a Photoshop és InDesign kötetek - ritka nagy példányszámot értek el. Ha nem adja ki az Adobe a CS3-t, akkor a példányszám új csúcsokra is juthatott volna (bár a CS2-t a kiadók valamiért szinte teljesen ignorálták). Ám megjelent a CS3, és a kiadó azonnal jelezte, hogy készülnek a "Tankönyvek". Az előző sorozat kötetei ugyanis az Adobe saját kiadásában megjelent könyvek fordítása volt, ezeket az Adobe oktatási központok valóban tankönyvként használják.

A Photoshop könyv alig egy hónapja jelent meg, a premier szerencsés módon egybeesett a PrintExpo kiállítással, fogyott is a könyv rendesen. A Dreamweaver kötet pedig a Leopárddal együtt jött meg az Almalap szerkesztőségébe. Először azt hittük, hogy ez a CS3 Tankönyv sorozat darabja, de gyorsan rájöttünk, hogy a Kiadó magyar szerzők sorozatába illeszkedő kézikönyvvel van dolgunk.


PHOTOSHOP
A Photoshop könyvtől épp azt kapjuk, amit várunk. Egy átgondoltan felépített, mindenre kitérő, de egyetlen témába, eljárásba, szűrőbe, megoldásba sem beleszerelmesedő kézikönyvet. Jól használható a két szintű tárgymutató is. Lévén a Photoshopban alapszinten jártas, mindjárt meg is néztem, hogy megtalálnám-e az elmúlt napok küzdelmére a megoldást és lőn! Rétegek együttes hajlítására kerestem megoldást és a 225. oldalon megláttam, hogy lehetett volna öt perc alatt végezni azzal, amivel én - de hagyjuk.

A könyvben találunk színes betétlapokat is, a szürke árnyalatos képeken néha igazi bravúr elmagyarázni a színkorrekciót, bár a nyomda kitett magáért, és az ilyen-volt és ilyen-lett típusú képeken valóban láthatóak a különbségek. Tökéletesen tisztában lévén a nyomdaköltséggel, mégis úgy vélem, ki kellene találni valamit a szürke paletták ügyében. A menük, paletták a képernyőn megszokottan szürkék, de ez a könyvben már nem annyira jó, nehezebben olvasható, a képernyőn jó a szürke, de itt épp fordított a helyzet.

Úgy vélem, hogy a Photoshop CS3 könyvnek mindenképp ott a helye a polcon, ha valaki intenzíven péesel, de akkor is, ha csak időnként, de akkor nem egyszerű képátméretezési feladattal küzd telefonon hívva péeses ismerőseit. Persze, karácsonyi ajándéknak sem utolsó, hasznos könyv ez.


DREAMWEAVER
DW CS+ 1xűen "Cipésznek cipőjét" - tartja a mondás, így a szerző nevét a keresőbe beütve sokkal bölcsebb lettem, csak címszavakban heavy metal és fényképezés nem alapfokon, az Eltés honlap-maradványon pedig két rajzfilmkiemelés: Dexter és SuperCow. A frissebb honlapok a letisztult, minimalista dizájn felé hajolnak - a szerző valóban szerző, gyakorló weblapfaragó, nem csak szakfordító (bár az sem lenne kevés).

A könyv leghasznosabb oldala az utolsó, hátsó borító előtti. Nem azért, mert az utolsó, nem is azért mert kitéphető a könyvből. Pontosabban épp azért, ezen ugyanis összeszedte a szerző a legfontosabb Dreamweaver gyorsbillentyűket - Macre és pécére. (A Kiadó vezetője személyében egyébként egy igazi vérbeli switchert, azaz Macre váltót köszönthet a Maces társadalom.)

A könyv ugyan pécés ábrákat használ, de mint ismert, a pécés és a Maces verzió között nincs különbség, csak a gyorsbillentyűkben, azokról meg már szóltunk.

A könyv nem kívánja megtanítani a HTML és CSS kódolást, feltételezi ezek ismeretét az olvasóról - és ez helyes, hiszen ez a könyv a Dreamweaverről szól. A könyv bevezetőjében kapunk egy linket (fent, könyv képe mellett), ahol megtalálhatók a könyvben tárgyalt kis bolt webszájtjának közös elkészítéséhez szükséges anyagok. Ez a hasznos, zöld könyv is jól mutat a fa alatt.

Ferenczy Gábor
 

A lap tetejére


Céltalan írások