Hirdetés

Mindent a kéznek, mindent a szemnek!

Az iPhone napvilágra kerülésének pillanatban megindult a találgatás, mikor jelenik meg az iPod családban az érintő felület, mikor kerülnek át vagy még inkább vissza az iPhone-ban látott, de az iPodba is beférő funkciók az iPodba. A válasz, ahogy azt mindannyian tudjuk, két és fél hónap volt. Az iPod touch az újragondolt iPod nanoval és iPod classic-kal szeptember 5-én mutatkozott be. Az iPodok lassan elérnek a bejelentésről a boltokba is. A touch kívánatosságát jól mutatja, hogy a bejelentést követő napon az amerikai Apple Store-okat sokan megrohamozták - egy idős néni például az előző nap születésnapjára kapott iPod videót szerette volna iPod touchra cserélni. Ez neki nem sikerült, én viszont megvettem életem első iPod touchját.

Ha tisztában vagy a hagyományos iPod és az iPhone mibenlétével, a köztük lévő különbséggel, akkor bátran ugord át a következő bekezdéseket, ellenkező esetben tarts velem, bevezetlek az iPodok világába.


Minimalista Apple
Az iPod touch a hardver tervezés minimalista irányzatának egyik remeke. Mindössze két gombot tettek rá, a balra fent a bekapcsolás-altatás-ébresztés gombja található, a képernyő alatt pedig a "home" gomb helyezkedik el - ezzel jutunk vissza az eszköz alaphelyzetébe, a gomb klasszikus magyar megnevezése: "nagymama-gomb". A gép két portját az iPod touch alján leljük meg. Az egyik a fejhallgató csatlakozója, a másik a Dockké, amellyel az iPodot Machez vagy pécéhez lehet csatlakoztatni. (A fellengzős Dock kapcsán jegyezzük meg, hogy ez jelenthet egyetlen USB-iPod kábelt is.)

A bekapcsoláson és a nagymama gombon kívül minden ujjainkkal végezhetünk el az iPod touch érintő felületén. Ujjaink munkája eredményeképp hallgathatunk zenét, nézhetünk videót, láthatjuk újra feltöltött fényképeinket és ha jogosultak vagyunk, akkor böngészhetjük az iTMS kínálatát. De így szörfölhetünk a neten, kereshetünk szívünkhöz közel álló YouTube videót, számolhatunk a kalkulátorral vagy ... állj!


Szörfölhetünk a neten?
Kereshetünk YouTube videót?
Igen. Az iPod touch az első digitális lejátszó, amely teljes értékű webböngészésre is képes, ezáltal YouTube videók lejátszására is. Csak ujjainkkal begépeljük a kívánt elérést - URL-t -, és a touch már kapcsolja is a szájtot.

Maga az eszköz tenyérben elfér, mérete 110mm x 61,8mm x 8 mm, súlya alig 120g - csak összehasonlításképpen a 160 gigás iPod classic (ez a videó iPod kvázi utódja) 103,5 x 61,8 x 13,5mm, és a súlya 162g. Az eltérő felhasználói felület nem az egyetlen különbség a két iPod között. Az iPod touch támogatja a H.264 és mpeg-4 videó szabványokat is, maximális felbontás 640x480 képpont.

Hang esetén a touch támogatja az AAC-t - ez az Apple által kedvelt, az mp3-nál nagyobb, de adatvesztés mentes tömörítettséget adó eljárás -, a Fair- Playt - ez az Apple által alkalmazott másolásvédelem -, az mp3-t különböző mintavétellel - a mintavételtől a minőség, a dinamika függ leginkább és persze a fájlméret is -, ezenkívül ismeri a touch az AIFF, a wav, az Apple Lossless kódolást és a hangoskönyv formátumot is. Már említettük a 802.11b/g adatátviteli szabványt - ez a wi-fi jellemző, a legújabb n jelűt nem tudja még a touch -, amely használható WEP, WPA és WPA2 eljárásokkal, de nem működik WPA Enterprise és WPA2 Enterprise környezetben.

Az Apple állítása szerint majdnem egy teljes napon át képes a touch zenét lejátszani, 22 óra a hivatalosan megadott idő, videót öt órán át nézhetünk erről az iPodról. Az aksi teljes feltöltéséhez három óra szükséges, de másfél óra alatt a töltöttség eléri a 80 százalékot.

Az iPod touch tudása nagyon sokban megegyezik az iPhone-éval. Mindkét eszköznek 3,5 inches a kijelzője, 480x320-as felbontással - a filmeknél szereplő 640x480 a videó felbontása! A kijelző 163 pixelt tömörít egy inchen belül (az inch 2,54cm).


Kidobozolás
Az iPod touch doboza csak kevéssel alacsonyabb, mint az iPhoneé.
A doboz oldalán a touch épp Corinne Bailey Rae "Put Your Records On" videóját játssza. Aki még nem hallott volna a kisasszonyról, ne szomorodjon el, nem világsztárról maradt le, ha minden igaz - mert csak az első 30 másodperceket tudta az iTMS-ből kitiltott Almalap meghallgatni - a hölgy akusztikus gitár kíséret mellett énekel az amerikai ifjúság, a touch célközönsége, örömére.

Adoboz belseje azok számára, akik bontottak már ki iPodot, ismerős lesz, roppant helytakarékos megoldás - szállítási szempontok, ohh! - tömöríti a touchot, az elhíresült fehér fülhallgatót és a docknak nevezett iPod-USB kábelt.

Egy perces néma emlékezést iktassunk itt be az iPod- FireWire kábel emlékére, amelyhez az iPod mininél még tápot is adtak. A dock a touch esetében a kábelen túl egy apró fehér tartót is jelent, a touchot ebbe téve nem veszthetjük szem elől az asztalunkon sem az iPodunkat. A már említett hiányokon túl még egy dologról képes az Apple minket hamar meggyőzni, nem villámfeladat az iPod touchot összes alkatrészével együtt visszacsomagolni az eredeti dobozába - mintha soha sem fért volna abba bele.

Kinyitva az iPod touchot rejtő, a "Designed by Apple in California" fekte dobozát - a felirat szerint ezt is az Apple tervezte Kaliforniában -, rálelünk egy Quick Start dokumentumra.

Az Apple nyomtatott dokumentáció fóbiájának ismeretében lenyűgöző méretű anyag elmagyarázza a touch töltését, ki- és bekapcsolását és Machez vagy pécéhez csatlakoztatását.

(A nyomtatott dokumentumok elleni küzdelem nem érdektelen, nem kell nyomtatni, nem kell szállítani, sok-sok pénzt lehet megtakarítani. A magyar iPodokhoz az Apple készített magyar nyelvű leírást - ennek a pár oldalnak a fordítását -, tessék kérni azt a viszonteladótól.

A dobozba ugyanis nem tehetik be a kereskedők, mert az a termék kinyitását és garancia-vesztést jelentene. A touch mellett találunk még két fehér Apple-logó matricát is - itthon egyre több autó hátán látjuk őket viszont, üdvözöljük Önt is klubban!

Kézbe véve az iPod touchot, az nagyon hasonlít az iPhone-ra (ha volt olyan szerencséd, hogy fogtál már kézbe iPhone-t - gonoszkodhatnánk -, ha még nem volt szerencséd, akkor viszont az iPod touch kézbevétele után már nem is lesz olyan nagy érzés kézbe venni az iPhone-t, vélhetnénk).

Az iPhone-on kicsit több az alumínium - az Apple új sztáranyaga -, az iPod touch kicsit feketébb. Ha az asztalra fektetjük a két készüléket, akkor a touch szinte fele olyan vastagnak tűnik, viszont a nézhető oldalának az éle erősebb.


Bekapcsolás
Az első bekapcsolás után a kijelzés szerint csontra feltöltött iPod touch volt a kezemben. A készülék kinyitása (unlock) vízszintes ujjmozdulat - a nyitás logikai megnevezés - a képernyő alsó részén lévő virtuális csúszkát balról jobbra átujjazzuk. A kinyitás után látható menü megegyezik a kijelző alatti gomb lenyomására beugróéval - innen indulunk, némi álkedvességgel ezért nevezik ezt a képernyő alatti gombot szép magyarsággal "nagymama-gombnak", bár lehetne "kályha" is. A négy alap-tevékenységhez az alsó négy ikonra bökve, ujjva, juthatunk - az iPhoneon ehhez az iPod ikonra kell ujjni.

A Music ikon visz a zene birodalmába, a Videos a mozgóképekhez, a Photos a fényképekhez és az iTunes pedig az iTunes Wi-Fi Music Store-ba. Ha sem zenét nem szeretnél hallgatni, sem képeket vagy videót nézni nincs kedved, akkor is akad pár dolog, amit az iPod touchcsal kezdhetsz - itt most nem az iPod touch hajító világbajnokságra való gyakorlásra gondoltunk. A touchon megtalálható a Safari ide hajtogatott változata - Flash és Java nélkül, de JavaScripttel, ahogy az iPhone-on -, a YouTube néző, naptár, címkezelő, óra és számológép.

A Settings ikonra ujjva azt kapjuk, amit várunk, az Apple által engedélyezett határokon belül testre szabhatjuk az iPod touchot. Semmi meglepő nincsabban, hogy ez a rész tökéletesen megegyezik az iPhone-éval, csak a telefonálással kapcsolatos dolgok hiányoznak innen. Miket állíthatunk be?
Megadhatjuk a hangoskönyvek felolvasási sebességét, megadhatjuk az equalizátor előbeállítását és belőhetjük a maximális engedélyezett hangerőt. A videók kapcsán az iPod touchnál találunk olyan állítási lehetőséget, amely (még) nincs bent az iPhone-ban, így megadhatjuk, hogy egy videó lejátszását ott folytassa-e a touch ahol legutoljára abbahagytuk, vagy mindig kezdje előröl.

A többi beállítás kapcsán - folytatva az iPhone-os összevetést - azt találtuk, hogy csak a touchnál állítható az alapnyelv (mert ugye nincs még iPhone másutt, csak Amerikában, ott meg tessék alapnyelven beszélni), a billentyűzet kiosztás, amíg csak az iPhone-ban állítható a Bluetooth és a VPN - ennek a touchban nincs is értelme.


Az első szinkronizáció
Figyelem!
Az Apple szótárában a szinkronizálás nem azt jelenti, amire gondolsz, hogy a Mac vagy pécé felmásolja mindazt, ami nem lenne fent az iPodon. Nem. Az Apple értelmezésében a szinkronizáció azt jelenti, hogy az lesz - és csak az lesz - az iPododon, ami a számítógépeden. Ami nincs a számítógépen, azt az Apple vidáman le fogja törölni az iPodról - visszaállíthatatlanul. Ezért nagyon-nagyon-nagyon javasoljuk, ne használd az automatikus szinkronizálást. Ha mégis, akkor tudj róla, előbb történik meg a zenék szinkronizálása, majd a képeké, ha nem marad elég hely az iPodon, akkor annak a képek lesznek a vesztesei.
Az első alkalommal, amikor a Machez vagy pécéhez csatlakoztatod az iPod toucht, barátságos iPod segítő alkalmazás kezd futásba. Ekkor nevezheted el az iPod touchodat - alapértelmezett név: iPod touch. És itt dönthetsz arról, hogy zenéid és fényképeidet automatikusan kívánod- e szinkronizálni. Hahó!

Az első beállítás után is van mód a szinkronizáció menetének megváltoztatására, finomhangolására, ehhez az iPodot az iTunest futtató géphez kell csatlakoztatni (ha már másoltunk fel zenét, akkor azok az Apple szinkronizálás értelmezése miatt veszélyben lehetnek).

Az iPod touch képes a gépen futó Safari könyvjelzőinek - megjegyeztetett honlap címeinek - az átmásolására is. Pécén ennek persze csak akkor van értelme, ha ott is Safarit használunk, talán ez az első ok, ami indokolja a Safari Windows alá telepítését.


Szörf az iPodon
Az iPod touch észleli, ha 802.11b/g hálózat üzemel a közelben - azaz jó eséllyel látja az AirPortokat és más wi-fi hubokat. Választhatunk automatikus csatlakozást, ekkor a touch a látott hálózatokra addig próbál bejelentkezni, amíg egy jelszó nélkül hozzáférhetőt nem talál. Ha ez nem sikerül - vagy pesszimistán azonnal letiltottuk az automatikus bejelentkezést -, akkor egy listát kapunk a látott hálózatokról. A Safari elindítását követően is lefut az előbb említett eljárás.

A Safari az iPodon teljes értékű - ha eltekintünk a Flash és Java támogatástól. Az oldalak nem tördelődnek át, nem esnek szét, pont úgy néznek ki, mintha egy MacBookkal böngésznénk őket. Két ujjunkat használva ránagyíthatunk az oldal adott részére - ezt az iPhone-hoz hasonlóan az iPod touch is remek "mit is akar ez tőlem?" felismerő érzékkel támogatja, a visszakicsinyítés két ujjas mozdulata csak elsőre tűnik bénázó csippentésnek. Még a füles-böngészés is működik, amikor egy böngésző ablakban több szájtot nyitunk meg, ám itt nem a kis képernyőt csökkenti egy tab-sor, a képernyő alján az egymást takaró ikonokra kell ujjnunk a Safarin belüli lapozáshoz.

Az iPod touch böngészési képességeit egyedül a Nokia N800-assal volt érdemes összevetni. A Nokia készüléke 4,5 inches kijelzőjével, 800x450 képpontos felbontásával veri az iPod touchot, a Nokia az Opera programot építette be. Az oldalak letöltése azonban az iPoddal gyorsabb, igaz, az iPod nem tölti le a Flash animációkat ellentétben a Nokiával - márpedig a mai oldalak, különösen a hirdetések, dugig vannak flashes elemekkel.

A YouTube videók megtekintését kiválasztva listákat kapunk a legnépszerűbb videókról, az általunk bejelöltekről, de akár kereshetünk is a népszerű közösségi videó megosztó szájt mozijai között. Egy tényt muszáj megemlíteni, a mozik elindításakor a képernyő automatikusan vízszintesre vált.

A Safari és a YouTube használata közben is elő-elő kerül az érintő billentyűzet, amely használatát szokni kell, de messze nem olyan vészes, mint amilyen bénázás lesz az első kísérlet. A túlzottan kifinomult ujjak és az sms-író gyorsaság nem előny, az iPod touch gyors, de nem száguldó ördög. Az automatikus szövegkitöltés - amikor az iPod az addig beírtak alapján tippeli meg, hogy mit készülünk beírni - hibátlanul működik.


És még ...
Ahogy az iPod korábbi verziói, úgy az iPod touchcsal is szinkronizálhatjuk naptárunkat, ez az iCal alkalmazást jelenti, és az elektronikus névjegykártyagyűjteményünket, ez meg az AddressBook. Az iPodos alkalmazások jól alkalmazkodnak a kijelző méretéhez, biztos nem késünk el sehonnan, és mindig mindenki telefonszámát, címét magunknál tudhatjuk.

Ez eddig pont úgy hangzik, mint amit kedvenc cégünktől elvárunk. Ám az iPodos Calendar alkalmazás nem kínál többet, mint megtekintési lehetőséget, sem módosítani, sem új időpontot felvenni nem lehet. Eh.

Ez még kevésbé érthető, ha megtapasztaljuk, hogy a névjegytartóba felvehetünk új elemet, és módosíthatunk meglévőt is. Ráadásul, a következő szinkronizálás után a Maces AddressBook átvette az iPodon végrehajtott módosításaimat.

Az iPod touch nem használható apró bejegyzések tárolására sem, mert nincs rajta semmi Notes vagy Sticky vagy Kis Sárga Cédula alkalmazás sem. Ez a Naptár csak olvashatóságával együtt bántóan elszomorító.

Hogy ezt a funkciót miért vonta meg az Apple az iPod touchtól? Amikor az iPhone tudja? Azt hittem, elég ha csak telefonálni nem lehet az iPhone-nal, de az Apple ezt az elvonást ezek szerint kevésnek ítélte meg.


Szóljon hangosan az ének!
Az eddig felsorolt és bemutatott lehetőségek majdnem elfelejtették, hogy az iPod eszméletlen jó kis zenegép. Ujjints csak rá a Music ikonra! Ha álló helyzetben tartottad az iPod touchot, akkor a megszokott módon válogathatsz a zenéid között, fel- és lefelé söpörve az ujjaddal mozgathatod a listát függőlegesen, kétszer koppintva egy névre, címre, albumra, előadóra léphetsz a részletesebb - jobb - irányba, a képernyő tetején pedig látod a visszalépési - bal - irányt.

Amikor kettőt koppintottál a kiválasztott zenére, az iPod előkapja az album képét - ha talált az iTunes hozzá. Az album felett látható a szám címe, adatai, a böngészésbe való visszalépési lehetőség, az album képe alatt pedig a pillanat-megállítás, az előző vagy következő számra ugrás, alább pedig az ujjal állítható hangerő.

Ha vízszintes helyzetben kezdesz zenét keresni - vagy adott pillanatban elfordítod az iPodot -, akkor az iTunesból ismert albumpörgetős (Cover Flow) nézetben kell megtalálnod a hallgatni kívánt albumot. Ha meglelted, akkor egy bökésre kijelződnek az album számai, és már szólhat hangosan az ének.

A vízszintesen tartott iPod képernyőjén nem jelenik meg a hangerő állítási lehetőség, ha változtatni akarsz, akkor függőleges állásba kell forgatnod az iPod touchot. Persze, ha lenne olyan fizikai hangerő szabályzó a készüléken, mint amilyen van az iPhone-on, akkor ... de nincs.

Összehasonlítva több iPod touch és iPhone készüléket, úgy találtuk, hogy az iPodok hangereje sokkal erősebb, mint a telefonoké.


iTunes Wi-fi Music Store
Az Almalap szíve szerint átugraná az iPod touch szemléjének ezt a fejezetét, mert itthonról elérhetetlen az iTMS, használatához abban az országban kibocsátott hitelkártya szükséges, amelyik ország boltját használni szeretnénk - és magyar bolt még nincs. A rövidített ismertetést viszont fontosnak véljük, mert a netes-mobilos vásárlás egyre inkább meghatározó része életünknek. El is gondolkodtunk, nincs-e itt az ideje a mobilos-netes Almalap értékesítés, letöltés, meghallgatás, eljátszásnak... A rettenetes módon iTW-FMS rövidítést nyert áruház az iPod touchról érhető csak el, az iPhone-ról nem - vajh, miért nem? A bolt pont azt tudja, amit a nagy iTMS, csak épp a megjelenése más, értelemszerűen iPod képernyőre átszabott. Némi választék szűkítés is társul ehhez, a podcastok, hangoskönyvek, tévé-sorozatok és mozik nem érhetők el a touchról.

Szintén nem válogathatunk a bulvársztárok playlistjei közül és nem érhetők el a hetente változó, ingyenesen letölthető számok sem (mielőtt: ehhez is vásárlásra jogosultnak kell lenni).

A boltba belépés pofonegyszerű - pontosabban ötöd olyan bonyolult, mert csak egyetlen ujj kell hozzá, az amellyel alaphelyzetben látható lila iTunes ikont megbökjük. Innentől a vásárlás menete a szokásos módon zajlik, kár is rá a szót vesztegetni. A vásárlás után, a legközelebbi szinkronizálásnál az eddig kihangsúlyozottakkal ellentétben, a megvett zene átkerül az iTunesba, ahol külön zöld mappában - purchased on iPod touch - találjuk meg a Store szekcióban.


Csak a zene kell!
Nem vagyok egy elvakult hangmániás, számomra a zenehallgatás nem áldozat bemutatása a Hang Istenének, hanem hétköznapi cselekedet, talán ezért is merek iPodot is használni.

Eleinte a zenéimet 192kb/s mp3 fájlokba konvertáltam, majd jött az iPoddal a 192kb/sos AAC korszak, amelyről feljebb léptem a 256kb/s-os AACre és végül egy negyed éve váltottam Apple Lossless kodekre.

Akármilyen is volt a kódolás és a sebesség, a visszahallgatás eszköze az Apple ikonná lett fehér fülhallgatója volt. Gyors tesztelést végeztem az ötödik generációs iPodommal, az iPhone-ommal és az új iPod touchommal, de nem érzékeltem semmi különbséget sem a hang minőségében. Nálam vájtabb fülű barátaim is csak nagyon kis különbséget véltek felfedezni a két említett iPod között.

Szerintük a touch kicsit élesebben szól a magas hangoknál, a régi iPodnak viszont jobb középen, a mélyen egyformának vélték a két iPodot. Az eltérést, miután elmondták, mit hallgassak, magam is hallottam, de sokszor kellett meghallgatnom ugyanazokat a zenéket hol az egyik, hol a másik iPodon, hogy el tudjam mondani a különbséget.

Az iPod touch, ha intenzíven használom a Safarit, mondjuk megnyitok három vastag oldalt miközben zenét hallgatok, akkor nagyjából tíz percenként hallható egy apró ugrás, de csak akkor vehető észre, ha meg akarjuk hallani. Érdemes denevér-hallású barátaimat faggatnom az iPodok hangjáról?


Megnézem
Ha nem lenne saját iPhoneom - akkor azonnal vennék egyet -, akkor soha sem jutott volna eszembe összevetni a kijelzőjét az iPod touchéval.
Pontosabban, eszembe jutott volna, mert ez része az iPod touch tesztelésének.

Barátnőm, aki még nem kapta meg a születésnapi iPhoneját, több napig nyúzta az iPod touchot és remeknek találta a 480x320-as, 3,5 inches kijelzőjét úgy színben, mint élességben, fényerőben. Ám amikor letettem mellé az asztalra az iPhone-t, az iPod touch kijelzője már gyengébb fényűnek, és kevésbé kristály élesnek tűnt.

Videókat lejátszva pedig az iPhone telítettebbnek és kontrasztosabbnak tűnt. Az iPhone a sötétebb részeken több tónust volt képes visszaadni. Itt kell szólni az iPod touchok Apple által is elismert sötétség hibájáról. Néhány touch kijelzője annyira sötét volt, hogy szinte nem is lehetett látni rajtuk semmit. Az Apple szokás szerint először hallani sem akart a hibáról, majd később önállóan "felfedezte" azt és firmware frissítéssel orvosolta is.

Visszatérve a kijelzőkhöz, amíg nem tettem egymás mellé az iPhone-t és az iPod touchot, addig nem láttam semmi gondot az iPod kijelzőjével. A két képet egyszerre nézve szinte bizonyossá vált, hogy nem ugyanazt az lcd-panelt használja az Apple a telefonban, mint a touchban. Mivel nem valószínű, hogy hozzám hasonlóan sokaknak lenne egyszerre iPhoneja és touchja, bátran mondhatom, nézzük a kijelzőt, a különbséget nem fogjuk meglátni.


Kiegészítők
Az új iPod megvételekor az engem leginkább foglalkoztató kérdésem az volt, hogy vajon a régi kiegészítők, amelyeket összevásároltam a korábbi iPodjaimhoz, együttműködneke majd az iPod touchcsal?
Az Apple például a fejhallgató kimenetét az idők során az iPod közepéről a jobb szélére helyezte át, így számos kiegészítő vált használhatatlanná. Az iPod touch vitt is és meg is tartott kiegészítőt. Három kütyümhöz ragaszkodtam, az egyik a Griffin iTrip FM rádióvevő, az iPod FM Radio Remote - a fejhallgató zsinórba épülő távvezérlő és az Apple videó kimenő kábele. Rövidre zárva a tesztelést, az iTrip maradt, a többi ment a lecsóba, így utazás közben is tudunk majd rádiót is hallgatni az iPod touchcsal.

Az iPod FM Radio Remote csatlakoztatása után megjelent az "Ez az eszköz nem használható ezzel az iPoddal" üzenet. A kábellel sem boldogultam, amit kimondottan az ötödik generációs (5G - itt a G még véletlenül sem kapacitást jelent) iPod videohoz vásároltam.

Az Apple már kínál új Component AV Cable-t mindhárom új iPodjához. Másrészt az új iPod touch csak 480i és 576i videó kimenetet kínál a classic és nano 480p és 576p jeléhez képest.

Miért, Apple, miért?
A fej- és fülhallgatók esetében az iPod touch jól vizsgázott, jobban, mint az iPhone. Az összes otthon fellelhető fejés fülhallgatóval kipróbáltam és működött. Így azok, akik iPodnyi pénzért vagy még többért vettek extra hangzást adó eszközt, boldogok lehetnek, az várhatóan működni fog az iPod touchcsal, én maradok az Apple fehér fülesénél.

Meddig bírja az aksi?
Az Apple hivatalosan 22 óra zenehallgatást, 5 óra videó nézést ígért, a böngészésre nem adott meg a cég várható használati időt, az iPhone esetében igen, ott hat óra netezést ígérnek.

Teljesen feltöltött iPod touchcsal kezdtem neki az összes feltett zeném meghallgatásának. 15 órával később, zsongó fejjel láttam, hogy még egy harmad töltöttséget jelez ki az iPod. Éjszakára töltőre tettem a készüléket, hogy másnap videó nézéssel tesztelhessek.

Két és fél óra szappanopera bámulás után épp túl voltunk a feles jelzésen. Végül nekiláttam intenzíven netezni, de majdnem egy egész nap - pontosabban 14 óra - kellett ahhoz, hogy a touch aksija teljesen lemerüljön. A netezés viszont nagyon relatív dolog, mert a felvett teljesítmény függ a wi-fi jelerősségétől, a letöltés mennyiségétől ...


Összefoglalva
Az Apple ismét magasra helyezte a lécet, amelyet ő átugrott, a követők viszont elmehetnek rúdért, létráért. Amikor az első iPod megjelent, teljesen átalakította a zenehallgatási szokásokat és soha nem látott kezelőfelületet mutatott be. A konkurencia azóta is azon fáradozik, hogy jobb iPodot készítsen egyszerűbb vezérlő megoldással.

A fáradozás eredménye, hogy az iPod classic és iPod nano vezérlője kezd kicsit ódivatúnak tűnni.

Az iPod touch bemutatásával az Apple nagyon ellépett az üldözőitől. A kezelő felület ismét nagyon jól átgondolt, nagyon egyszerű és használata a legtöbb esetben magától értetődő (talán ezért része az iPod touch csomagnak egy kis törlő kendő, amellyel a kijelzőt tisztíthatjuk meg ujjnyomainktól - ahogy ezt tehetjük az új iMacnél is). Az Album Pörgető nézet - Cover Flow - nem csak látványos szemkápráztató megoldás, de gyors vezérlési lehetőség lett. Ám ha ez nem nyerné el tetszésedet, ott a lista alapú böngészés.

Az iPhone nyomán az Internet utat talált az iPod touchra is. Az Apple az eddigi legjobb böngésző megoldást mutatta be, a Safari remekül hasít ezen a zenelejátszón? kézi-számítógépen? A fényképalbum böngészést is csak dicsérni tudjuk. A két ujjas játék miatt szinte jobban szeretem a fényképeimet iPodon mutogatni, mint a Macemen.

A wi-fis iTMS szintén nyerő (nem nálunk, Amerikában). A legtöbb mp3- zenebolt szenved a közvetítő eszköz használatának szükségességétől, az Apple megmutatta, merre a jövő. A bolt iPodra optimalizálása példamutató lehet a követők számára.

Azért nem minden ennyire tökéletes. Nem teljesen értem, miért nincs például levelező kliens - gondolok itt az iPhone-on is futó Mailre. Persze, ott a Safari és a net-alapú levelezők, például a .Mac alól is elérhető @mac.com.

A levelezés hiányát még csak-csak megértem, de értelmes magyarázatot nem leltem az iCal iPodra tett Calendarjának csak olvashatóságára. Irritáló, hogy a Naptár nem módosítható, amíg ezt az Apple a névjegyzék - AddressBook vonalon meg tudta oldani. ahogy érthetetlen számomra egy jegyzettömb hiánya is.

A kijelzők esetében nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy az iPod touchnál az Apple egy olcsóbb kijelző mellett döntött, mint az iPhone-é. Igaz, ha nem tesszük a két eszközt egymás mellé, nem látható az iPod gyengébbsége.

A fentiek kiküszöbölésével - amelyek valószínűleg a következő generációs touchoknál meg fognak történni -, az Apple ismét nagyot alkot, magasan a léc a vetélytársak számára. Személy szerint örülnék, ha a 16GB 160GB-ra nőne, bár érteni vélem az Apple ez irányú üzletpolitikáját.


Előny:
- külalak, súly
- 3,5 inches kijelző videózáshoz
- ujjat használó felhasználói felület
- beépített böngésző
- wi-fi támogatás
- iTMS wi-fin

Hátrány:
- e-mail kliens,
- nem szerkeszthető Naptár,
- iPhone-énál rosszabb kijelző,
- 16GB kevés
- nem lehet wi-fi-n szinkronizálni
- nem használható külső merevlemezként.
 

A lap tetejére


iPod, iTunes, iPhone