Hirdetés
LEOPÁRDRA VÁLT?
Természetesen nem mindegy az Apple-nek, hogy hányan váltanak majd Leopárdra. Bár a szándék nem mindig fedi a tényeket, de több felmérés készült előzetesen. A MacPolls-on futó szavazáson 6277-en voksoltak.
    Negyven százalék a megjelenést követő napokban fel fogja telepíteni a Leopárdot a gépére, a szavazók negyede pedig Leopárdos gép vásárlására készül - ez már a szavazók kétharmadának az áttérését jelentené. Minden hatodik felhasználó óvatos duhaj, mert vár két-három hetet, hogy mennyire stabil, jó, megbízható a Leopárd, csak aztán készül feltenni a gépére. minden tizedik Maces azt állítja, hogy előbb-utóbb áttér, de nem egyhamar. Mintegy három százalék már előrendelte a Leopárdot, a többiek ilyen vagy olyan okok miatt - például nem alkalmas a gépük a Leopárd futtatását vagy nincs is Macjük - nem lesz Leopárd futtató.
MIN FUT MAJD?
A Leopárddal kapcsolatban elszaporodó hírek közt a legtöbb feltételezésekre, találgatásokra épül. Az egyik legfontosabb info - ha igaz -, hogy a Leopárd már a 800MHz-es G4-re is feltehető. A Leopárdot tesztelők szerint ezt maximum a mazochistáknak javasolt, még a 867MHz-es G5-ön - ez a kis PowerBook esete - is jelentős önuralom kell a használatához.
    A tapasztalat az, hogy az oprendszer használatához általában a legújabb, középkategóriás asztali gép - iMac 20 inch - az, amely értelmesen szóba jöhet.
BOOT CAMP VÉG
Az Apple közleményben figyelmeztette a Boot Camp béta használókat, hogy a szoftver használhatósága csak a hónap végéig tart. A Boot Camp az Apple béta, azaz teszt szoftvere, amivel feltelepíthetjük a Macre a Windowst is úgy, hogy minden újraindításkor dönthetünk, Windowst vagy Mac OS-t használunk-e. A Mac OS alól látható a Windowsos partíció, azaz hozzáférünk a Windows alól mentett fájlokhoz, ez fordítva nem igaz - ennek nem a vírusvédelem volt a fő oka, hogy a Windows ne fertőzze el a Mac OS-t, de eredményeképp ezt - is - nyertük. A Boot Camp hó végi lejárta egyáltalán nem véletlenül fog egybeesni az új Mac operációs rendszer megjelenésével.
FRISSEBB WINES iTUNES
A Windows használók felkereshetik az Apple szájtját, a Windowsos iTunes is megújult, itt a 7.4.3-as verzió.
CS3 ÉS A LEOPÁRD
Most, hogy ráfordulunk - ha csak az Apple ismét át nem ver - az október végi Leopárd bemutatásra -, az Adobe kicsit szomorít, mert bejelentette, hogy a CS3 egyes meghatározó alkotórészei - Photoshop, Illustrator - még nem teljesen Leopárd kompatibilisek. Persze dolgoznak rajta, hajtanak, még van idő. Bruze Chizen, az Adobe első embere oda is nyilatkozott: Amíg az Adobe nem kapja meg a Leopárd végleges változatát, addig nem tudja minden jó szándéka ellenére sem a CS3 100 százalékos kompatibilitását megalkotni. Ez pedig nem megy napok, vagy órák alatt - mondta az Adobe vezér, némi kritikát megfogalmazva az Apple felé. Az Apple szokásának megfelelően nem kommentálta az Adobe nyilatkozatát. Az év során elhangzott, hogy az OS fejlesztőinek egy részét átvezényelték az iPhone szoftverének fejlesztésére - ez késlelteti a Leopárdot. Reméljük, a mostaninál nem jobban. Ide tartozik az a hír, mely szerint a Piper Jaffray elemző cég jelentős Mac kereslet megugrást prognosztizál a 100 százalékban Leopárd kompatíbilis CS3 megjelenésére, felmérések szerint sokan még mindig béta CS3-t használnak.
FIRMWARE FRISSÍTÉS
Az Apple frissítette a MacBook, a MacBook Pro, a Mac Pro és az iMac firmware-jét.
8 SIKER OK
A Computerworld nyolc oknak tulajdonítja az Apple sikerét:
   1. A fejlesztés mindig a dizájnhoz igazodik.
   2. A kevesebb több.
   3. A termék alapja a tapasztalat - a fejlesztést a gyakorlatra, a tapasztalatra alapozzák.
   4. A termék a termék - azaz nem mást adnak el, hanem amit fejlesztenek - bár az Apple életérzés, mint imagemarketingelt idea nem elfelejtendő.
   5. Úgy sem tudsz mindenki kedvére tenni, tégy hát a jó ízlésűek kedvére.
   6. Felejtsd el, mi történt tegnap!
   7. A termék neve fontos.
   8. A valahová tartozás - erő.
PARALLELS
A Parallels bemutatta szoftverének újabb béta változatát, ismert, hogy ez az alkalmazás lehetővé teszi a Windows futtatását a Macen.
MEGELÉGEDETT MACESEK
A PC Magazine évről-évre megszavaztatja a számítógép felhasználókat Amerikában, hogy mennyire elégedettek a cégekkel és termékeikkel. A maximális pontszám 10, az Apple 9,1 pontot kapott technikai segélynyújtásra, a pécések átlaga 7,8, az Apple veri az összes pécé forgalmazót. A válaszolók 85 százaléka volt tökéletesen elégedett a gépre telepített szoftverek tudásával és mennyiségével. 93 százalékuk alig egy órával a doboz felbontása után már arra használta a gépet, amire akarta - azaz végzett addigra a netre kapcsolódással, szoftver frissítéssel.
iWORK FRISSÍTÉS
Elérhető a Keynote-Pages-Numbers frissítés, ehhez csapta hozzá az Apple a webszerkesztő iWeb frissítését is. Az iLife és iWork frissítések kapcsán máskor is elmondtuk, hogy a két csomag alkalmazásai erősen támaszkodnak egymásra, ide-oda cserélgetnek anyagot. Az Apple a legjobb esetben is arra tervez, hogy mindenki a legújabb verziókat használja - ez esetre koncentrál, hogy ekkor legyen minél hibátlanabb a programok működése. Ezért aki nem mindig és mindent frissít, mert valamelyik korábbi verzió közelebb áll a szívéhez vagy a Macje teljesítőképességéhez, akkor ez okozhat nehézséget.
HÁROM KÍVÁNSÁG
Az Apple és termékei az egyik legjobb márkanevek Angliában, állapította meg egy felmérés. Az általános tanulsága az a tizen-huszonévesek körében végzett kutatásnak, hogy a fiatalok nem márka hűek, a divat változása ezt nem teszi lehetővé - kivétel az iPod. A 15-19- es korcsoport álmát is közzétették, az első három: iPod, MacBook és iPhone.
FRISS QUICKTIME
Frissült a QuickTime Maces és Windowsos verziója is.
SULIBAN JÓL MEGY
Az amerikai főiskolások és gimisek körében is nő az Apple részaránya és piacrészesedése - ez leginkább az őket megcélzó kedvezményes akcióknak, fizetési lehetőségeknek köszönhető.
LOGIC STUDIO
A Logic Studio használók jól teszik, ha lefuttatják a szoftverfrissítést, mert az Apple a MainStage hibáit kijavította és a program teljesítő képességét megnövelte.
STEVE AZ 56.
Steve Jobs Amerika 56. leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes magazin 5,7 milliárd dollárra, azaz egy biliárd forintra becsülte.
+12%
A növekvő laptop teljesítmények és az eső árak következtében idén várhatóan 12 százalékkal több számítógépet értékesítenek a cégek, mint tavaly.A lap tetejére


RÉSZVÉNY SZÁRNYALÁS
Az Apple részvényárfolyama meghaladta a 150 dollárt. Év elején épp a 100 dollár átlépésének örvendtek az elemzők.
    Magyarul, aki az iPhone bejelentésekor Apple részvényt vett, az mára 50 százalékkal növelte az akkori pénze értékét. Ahogy befektető tanácsadók mondják, a múltbéli árfolyamváltozásnak semmi hatása sincs a jövőbelire - ezért várják az Apple árfolyamát év végére 200 dollár fölé.
USB 3.0
Készül az USB 3.0 szabvány, az első kísérleti eszközök a jövő évben jelennek majd meg. Az USB 3.0 sebességét jelzi, hogy 27GB anyagot 70 másodperc alatt visz majd át, az USB 2.0- nak ehhez 870 másodperc kell, a növekedés 12-14-szeres lesz - ez egyben a FireWire végét is jelentheti. A fejlesztés főcsapása jelenleg az tápenergia átvitelével és kezelésével kapcsolatos kérdések körül zúg.
iSGHT ALAPÚ őRZÉS
A Macintoshokba integrált iSight webkamerák sokak fantáziáját mozgatták már meg. A MildManner Iris 1.0 szoftver mozgásérzékelő biztonsági berendezéssé varázsolja a Macet.
ÚJ INTEL PROCIK
konferencián hosszan beszélt a következő processzor generációról, amely 2008-ban ér majd el a gépekhez. Beszédének veleje annyi, hogy a proci a mostaninál 20-70 százalékkal lesz gyorsabb, de kevesebbet fog fogyasztani.
SUN SZERINT ZFS
A Sun Microsystems elnöke ismét úgy nyilatkozott, hogy az új Mac operációs rendszer a cége fejlesztette OpenSolaris ZFS tárolási metódust használja majd a merevlemez állományainak kezeléséhez.
iMAC GRAFIKUS FAGYÁS
Ismét klasszikus Apple-hibaelhárítás történt. Az új iMacek némelyike, amelyikbe ATI Radeon kártya került, kezdett lefagyni, az esetek hamar Maces fórumokat értek. Az Apple szokás szerint nem nyilatkozott, nem hivatalosan sem kívánt semmit elismerni. Majd két nap múlva a cég sajtóközleményt adott ki, amelyben a lefagyás és a grafikus kártya hibájára hívta fel a figyelmet és jelezte, teljes erővel dolgoznak a hiba kijavításán. Valamint még bocsánatot is kértek a hibáért.
HÍZIK AZ ALMA
A Macintosh piacrészesedés folyamatosan növekszik - mondjuk, van honnan és van hová. A piaci forgalom esetében szeptemberben a számítógép össz forgalom 3,8 százalékát adták a PowerPC-s Macesk és 3,23 százalékot az Intel processzorosak - állítja egy amerikai elemző cég. Ez összesen 6,61 százalék - a gépeladásnál a másodlagos piacot is figyelembe vették. Tavaly az említett arány 4,72 százalék volt, a növekedés tehát 40 százalék.
MACBOOK PRO TÁP
A 15 inches MacBook Pro-k tápjával kapcsolatos frissítések érhetők el a Mac OS X 10.4.10- es rendszert használók számára. A letöltést az Apple erőst ajánlja, és arra szólít fel, hogy a frissítés alatt legyen a tápkábel csatlakoztatva.
MSN ÉS @MAC.COM
Az MSN-be .mac-es email címmel regisztrálókat elutasítja a Microsoft rendszere, adták hírül kaján mosollyal a Maces blogok.
    A Microsoft tőle szokatlan gyorsasággal reagált a hírre, a cégtől szokatlan módon megkövette a sikertelenül regisztrálókat. Hiába, ahol működik az állampolgári érdekérvényesítés, ahol az állampolgári jogok érvényesülnek néha bődületes kártérítések formájában ... ott az van.
AppleTV: MOST KEZDőDIK
Érdekes írás látott napvilágot egy házimozi rendszerekkel foglalkozó amerikai magazinban.
    Az elemző ebben az AppleTV jövőjéről értekezett. Szerinte az AppleTV még épp pályája kezdetén áll. Jövőre - belső információkra hivatkozva - három lényeges fejlesztést vár az AppleTV-vel kapcsolatban. Az első a filmkölcsönzési lehetőség megteremtése lenne, a második a nagy-felbontású műsorok elérhetőségét kínálná. A harmadik és legizgalmasabban hangzó szerint az Apple lehetővé tenné, hogy az AppleTV tulajdonosok peer-to-peer hálózatot hozzanak létre - ez pont az a szisztéma, amire a törvénymentesen működő fájlcserélő megoldások támaszkodnak.
    A peer-to-peer azt jelenti, hogy a hálózaton az a két gép kapcsolódik csak egymáshoz, amelyik adatot akar cserélni, nincs központi számítógép, szerver, így központi adatbázis, lista sem keletkezik. További érdekes info, hogy az Apple könyvében két év alatt írják nullára az AppleTV szoftverét, ez meghatározza a jelentős frissítést is jelentő szoftver-fejlesztési ciklust.
MACHONOSÍTOTT iLIFE
A Machonosit elvégezte az iLife '08 programcsomag honosítását. Ez a következő programokra terjed ki:
   - iPhoto 7.1,
   - iWeb 2.0.2,
   - iMovie 7.1,
   - iDVD 7.0.1 és
   - GarageBand 4.1.
Ezek a legújabb elérhető frissítések, így a honosítás telepítése előtt érdemes az Alma menüben lévő szoftverfrissítést lefuttatni! A honosítás egyformán telepíthető PowerPC és Intel alapú Macintosh- okra is. Ez nem hivatalos lokalizáció, mindenki a maga kockázatára cselekszik.
iLIFE FRISSÍTÉS
Frissült a nem rég kiadott iLife csomag, a letöltés négy alkalmazást érint az ötből, a képkezelő iPhoto-t, a mozivágó iMovie- t, a DVD szerkesztő iDVD-t, a zenei-szerkesztőprogramot, a GarageBandet. A csomaghoz tartozó iLife támogatás is frissül - ennek része például a minden programban megtalálható iLife Média Böngésző is.
CIO: MAC A NYERő!
Az Amerikában megjelenő CIO - ez a vállalati informatikai első ember jelzője - magazin úgy találta, hogy a Mac OS X gazdaságosabb, mint más operációs rendszer. Az érvek közt szerepel, hogy sokkal kevesebb help-desk szükséglete van a Mac OS X-nek, a licencdíj kedvezőbb, a Macen dolgozók termelékenyebbek, a Macintosh számítógép hosszabb ideig használható, a Mac OS X biztonságosabb. A magazin még egy érdekes felmérés eredményét ismerteti, a világ legnagyobb 500 vállalatánál az elmúlt két évben a használt Macintoshok aránya duplájára nőtt.
PDF-BŐL INDESIGN
A Recosoft megalkotta a sokak által keresve keresett PDF-In- Design átalakítót. A PDF strukturált szerkezetét a program segítségével bárki CS2 vagy CS3 InDesign fájllá alakíthatja. A siker csak részben függ a programtól. A hír kapcsán még érdemes megemlíteni, hogy a PDF szerkesztés-védetté tehető.
MARSEDIT 2.0
Megjelent a népszerű RSS-szerkesztő, blogoló alkalmazásnak, a MarsEditnek a 2.0-ás verziója. Egyfelől megújult a program felülete, másrészt Erős Flickr-kapcsolódást hoztak létre a fejlesztők, a Flickr az egyik legnagyobb közösségi képmegosztószájt, amely a Google tulajdona.
ELEMENTS 6 JÖVŐRE
Az iPhoto konkurense, az Adobe Photoshop Elements 6 csak 2008 elején kerül forgalomba - jelentette be az Adobe, az Apple elhúzódó Leopárd fejlesztését jelölve meg a késés okaként.

Célzatlan írásaink