Hirdetés
iTMS: AZ EU KIFOGÁSA
Az Európai Unió állampolgári panaszra eljárást kezdeményezett az Apple-lel szemben. A vád, hogy az iTunes Music Store eltérő árazásával megkülönbözteti az európai polgárokat, illetve a nemzetekre szabott Music Store kínálata nem egységes. Mint az ismert, az iTunes Music Store használatakor ki kell választani azt az országot, ahonnan a hitelkártyánk származik, hogy vásárolhassunk is - így van amerikai, angol, portugál, német ... iTMS. Az árak esetében pedig igaz, hogy a kontinensen egy zeneszám 99 euro centbe kerül, Angliában pedig 1,13 euróba.
A LEGDRÁGÁBB KIEGÉSZÍTŐ
Talán mindenki emlékszik arra, amikor az Apple és a BMW azzal a szlogennel hirdette a bajor autókba iPod fogadásra előkészített csatlakozókat, hogy a BMW a legdrágább kiegészítő, amely az iPodhoz kapható. Később ezt státuszt a Boeing cég 747-es gépével elorozta. Azóta persze számtalan autóban találunk iPod csatlakozó előkészítést, a gyárak 70 százaléka kínál már ilyesmit. Az egyszerű iPod csatlakoztathatóság mellett többen - ahogy most a Subaru Imprezza is - iPod vezérlést is lehetővé tevő rádióval szereli autóit.
ZUNE: NÉMA CSEND 2.0
A Microsoft Zune lejátszóját jótékony csend kíséri. A Microsoft azért nem adta fel, és egy valóban jobbá tett második generációs sorozatot mutatott be az iPod gyilkosnak szánt lejátszójából. 3,2 inches kijelző, 80 gigás kapacitás, wi-fi szinkronizáció és az iPodéval azonos ár jellemzi a készüléket. A kis Zune-t 1,8 inches kijelző, 4 és 8 gigás kapacitás írja le.
SHUFFLE ÉKSZERBEN
A legkisebb iPod, a shuffle érdekes divatékszer karriert fut be. Bemutattuk már, hogy miként hordható ékszerként, válhat monokinivé - most egy angol ékszerész 100-250 ezer forintos árfekvés között drágakövesített shuffle-t kínál.
iPOD ALAPON A VILÁG
Az Ausztrál Közösségi Bank elvégezte szokásos éves iPod árösszehasonlító akcióját. Legdrágábban Brazíliában vehetünk iPodot, ott a 4GB-os modell ára majdnem 66 ezer forint, a legolcsóbb Hong Kongban, ott csak 26 400 forint. Nálunk az ajánlott nettó ár 37 491 forint.
MÁSOLÁSON INNEN ÉS TÚL
Amint szabadulna a másolás védelem alól a zeneipar - persze ezt nem nagy kedvvel teszi, úgy vágyik erre a filmipar. Most az NBC amerikai szórakoztatóipari óriás jelezte, hogy tele a hócipője azzal, hogy egy-egy szappanoperájának legújabb részét épp leadták, és pár percen belül az már fent ül a YouTubeon vagy más videó-megosztó szájtokon. A bűnöst az NBC az Apple-ben találta meg, legfőképp annak Music Store-jában, úgy vélik az NBC-nél, hogy az innen letöltött videók kerülnek fel az ingyenes megosztó helyekre. Ezért számos népszerű NBC sorozat tűnik el a Music Store-ból és lesz letölthető - szintén pénzért - az NBC Direct webhelyről. Az elemzők szerint viszont az illegális terjesztés csak jó érv volt, valójában az Apple és az NBC nem tudott az árazásról megegyezni, az NBC filmjei 1,99 és 4,99 dollár közt voltak az iTMS-ből megvásárolhatók. A hírt kommentálók teli szájjal röhögnek az NBC-n, a döntést mindenki az NBC számára rossznak, az Apple számára viszont kedvezőtlennek vélik.
VIVENDI KONTRA iTMS
A Universal Music Group kiadó Vivendi leányvállalatának elnöke is fojtónak érzi a Music Store piac-részesedését, ezért egy nyilatkozatban az Apple-Vivendi szerződés elfogadhatatlan pontjairól beszélt, bár az, hogy ezek melyek, mit tartalmaznak, a szerződés titkos jellegére hivatkozva nem árulta el. Az viszont kiderült, hogy a számonkénti 99 centből a Vivendi 70 centet kap - a megosztás arányáról már régóta vitatkozik a szaksajtó, de eddig csak tippek hangzottak el, ez az első illetékes szájából származó mondat.
iPOD ÉS FOGKŐ
Dr. Bocelli professzor a Zene Felhasználási Intézet - igen, Amerika - oktatója az iPodhoz készített kiegészítőt, amely a hangerő függvényében fehéríti ki fogunkat.A lap tetejére


iTMS: TÁMAD AZ EMI!
A Music Store, az Apple netes zeneáruháza pozícióját akarja megingatni az EMI Angliában, amikor saját szájtjáról kínál másolásvédelem mentes zenét. Az EMI kínálata nem szegényes, csak ízelítőképp: Arctic Monkeys, The Pigeon Detectives, Gossip, Kate Nash, The White Stripes, Thom Yorke, Franz Ferdinand, de találunk videóklippet a Queentől, a Rolling Stonestól, John Lennontól, a Coldplaytől, a Chemical Brotherstől, Kylie-tól és a Gorillaztól is. A zenék és videók Maces és Windowsos formában is letölthetők, illetve mindkét platformon megnézhetők, meghallgathatók. A jobb minőségű művek ára durván 2 font, azaz 726 forint, az iPodra optimalizáltaké csak 680.
iTMS: RADIOHEAD
A Radiohead épp szakított az iTunes Music Store-ral, mert az, szerintük, nem a megállapodásuknak megfelelően árusította legutolsó albumukat.
iTMS: RAMONES
Szintén gondja van a Music Store-ral a Ramones dobosának - ő az egykori New Yorki punk együttes utolsó élő tagja, a csapatnak természetesen vannak magyar gyökerei is. A gond szintén a szerződés és a valóság közti különbség.
iPODOM KEDVENC SZÍNE
2628-an szavaztak a neten, melyik a kedvenc nano színük. Nyert a fekete 30 százalékkal, második a piros 23 százalékkal, harmadik lett az ezüst 13 százalékkal, épp megelőzve a zöldet, amire 12 százalék szavazott. A kéket 11 százalék jelölte meg, mint kedvenc színét - a többiek nem nyilvánítottak véleményt.
"MI KERÜL EZEN ...?"
A BusinessWeek érdeklődését és elérte az Apple nyereségessége, pontosabban annak forrása. Ezért ők is, ahogy mások, az iSupply elemzéséhez fordultak, ez a cég rendre közzéteszi, hogy egy-egy elektronikus eszköznek mennyi az alkatrész költsége - tehát a fejlesztés, szoftver, marketing, szállítás nélküli ára. A legjobban menő 4 gigás iPod nano esetében ez tízezer négyszáznyolcvan forint, az ajánlott végfelhasználó ár: 37,491 nettó forint, a különbség több, mint 25 ezer forint, a 8 gigás nano esetében pedig az árrés majdnem 35 ezer forint.
HÁROM JÁTÉK iPODRA
Újabb háromjátékot tölthetünk le az új iPod nano-ra és iPod touch-ra. A Tetrist senkinek sem kell bemutatnunk, a Siko is sokak számára lehet ismert, ez az a játék, ahol egy pincében kell ládákat vagy hordókat a helyükre taszigálnunk - vidám visszatérése ez az első grafikus időszak pécés játékainak -, a harmadik igazi nagy klasszikus, a PacMan, a labirintusban menekülő és almákat zabáló tátogó fej.
PERELNI ÉLVEZET
Perek nélkül Amerika nem Amerika. Most egy 1998-as szabadalom tulajdonosa ébredt rá arra, hogy az Apple és a Nike együttműködésével készült iPodos futásmérő kombináció az ő szellemi tulajdona. Legalábbis az álom erről szólhatott, mert a Leaper Footwear most pert indított pár millió dollárért.
APPLE ÉS A STÚDIÓK
Nem sikerül az Apple-nek úgy maga alá gyűrnie a stúdiókat, ahogy azt megtette a kiadókkal - legalábbis erre utalnak az NBC, a CBS, a Fox és az Apple háza tájáról kiszivárgó hírek. Az NBC Universal szeptember elején nem írta alá az Apple-lel kötött megállapodásuk meghosszabbításáról szóló megállapodást, és a saját, NBC Direct nevű letöltő szájtján át kínálja néhány filmjét és sorozatát, köztük a kint sikeres Heroes-t és Office-t. A szándék komolyságát vagy a vevők elérésének nehézségét jelzi, de az első pár száz letöltőnek nem is kell fizetni a letöltésért. Igaz, csak Windowson nézhetők meg ezek a részek - és reklámokat is tartalmaznak. A Fox csak ideiglenes megállapodást kötött, ennek értelmében a Prison Breakkel - Szökéssel -, és egy rendőr- sorozattal gazdagodik az iTMS kínálata. A CBS egy helyzetkomikumra épülő sorozatot tesz ingyen elérhetővé az iTMSen, miközben tovább alkuszik az Apple-lel a letöltés árán és annak megosztásán.

iPod, iTunes, iPhone