Hirdetés

iLife

Az új iMackel egy időben mutatta be az iLife 08 - és az iWork 08 - programcsomagot. Az iLife mind az öt alkalmazás frissítését jelentette, az ingyenesen letölthető iTunes önálló életre kelt. Noha az Almalapban önálló cikkekben mutatjuk be az iLife programokat, a "több szem többet lát" elve okán lokalizáltuk az iMac bemutatásához szorosan nem kapcsolódó iLife tapasztalat megosztást.

Az iPhoto volt az egyik kiemelt alkalmazás az iLife csomagból, amelyet Steve Jobs hosszan ismertetett. A legfontosabb változás az Események megjelenése, az Események félautomatikus képcsoportosítási megoldás. Ahelyett, hogy sok ezer kép között kellene bolyongani, a képek eseményenként csoportosíthatók, egy esemény tapasztalat szerint 50-100 képet fog össze, sokkal áttekinthetőbb az Esemény nézet. Az Események megtekintése a publikált webgalériában azonos a desktop alkalmazáséval - ez valahol igazi web 2.0 technológia.

Az Események feldarabolhatók, összevonhatók - az egyes eseményeket egy kiválasztott kép jellemzi. Az Eseményt jellemző képen végighúzva az egeret sorra felvillannak az esemény képei. Az iPhoto néhány percnyi használat után kiváltja az emberből az "de ez eddig miért nem így volt?" kérdést.

Az iMovie ugyan az iMovie nevet viseli, de szinte semmi köze nincs az előző iMovie alkalmazáshoz. Teljesen megváltozott a program külalakja és tudása is. Az ikonját is lecserélte az Apple. A megújult iMovie segítségével az elkészített mozi átadható .Macre, iTunesba, iPodra, iPone-ra és az AppleTV-re. Az iMovie-ban is megjelent az Apple YouTube iránti elkötelezettsége, így a mozit a közösségi videó-megosztóba is közvetlenül publikálhatjuk.

Az iMovie emlékezete végtelen, megjegyez minden videót, amelyet valaha beimportáltunk, így alkalmassá vált videóink kezelésére is. A keresést is meggyorsítja, hogy a videók képén végighúzott egér lepergeti a videót - ez ám a gyorsított lejátszás.

A másik három program közül még az iWebet használtam egyszer vagy kétszer közvetlenül a bemutatása után, de akkor annyira nem tetszett, hogy többé meg sem nyitottam. Barátaim közül néhányan azonban lelkes és kritikus felhasználói a kezdetektől.
 

A lap tetejére


Szoftveres írásaink