Hirdetés

iYiYi

Minden a Wii-vel kezdődött, most megkaptuk az iYiYi-t (talán ájájá-nak kellene ejteni nevetés nélkül). Amíg az előbbi játékkonzol, addig az utóbbi a Tivoli iPodos, sztereós, AM/FM rádiós, ébresztőórás támadása.

A Tivolitól az Almalap már bemutatta a Song-Bookot, azon szerkezettel kapcsolatos felhasználói visszajelzésekből táplálkozva készítette el a gyártó az iYiYi-t. A Songbookkal ellentétben ez egyetlen darab, a kijelzőn folyamatosan látható a kiválasztott adó vagy előadó neve. A Jobs-i színdiktátumnak megfelelően ez is kapható feketében és fehérben, ára 115 ezer forint áfástúl.

Az iYiYi-t nem hordozásra tervezték, egyrészt elemmel nem is üzemeltethető, másrészt méretei - 30x19x20 centiméter - és három kilós súlya sem biztat erre. Ekkora házba elfért az egyébként tápkábelek végére illesztett ronda trafó is.

A Tivoli dizájnerei vonzódnak a klasszikus rádiókhoz, az iYiYi-n is felfedezhetők a divatosan retro jelzővel illetett jegyek, ilyenek az amúgy digitális tekerőgombok - talán csak a zöldes fénnyel felizzó varázsszem hiányzik a készülékről.

Régen ez segítette a pontos állomásra hangolást a digitália előtt. Ahogy a gyártók többsége, úgy a Tivoli is törekszik arra, hogy a beszállított alkatrészekből különböző eszközöket alkosson meg. A iYiYi hangszóróit például megtaláljuk az iPalben vagy a SongBookban. A iYiYi szolgáltatásai is ismertek lehetnek más Tivoli eszközökből (itt szólunk, a magyar nyelvű honlap a www.tivoliaudio.hu címen keresendő), ilyen az öt FM és öt AM beprogramozható rádióadó, az altató- és ébresztőállítás - ébredhetünk rádióműsorra, iPod zenére vagy a klasszikus bipegésre is. Ha olyan régi iPodunk volna, vagy iPod shuffle-t birtoklunk, akkor ezeket az iYiYi hátoldalán lévő csatlakozókkal köthetjük a készülékhez és nem az iPod dockon át. Ez a line-in port alkalmas számítógép csatlakoztatására is.

Ha már csatlakozók, találunk egy audio-out és fejhallgató kimenetet is. Nem tudom, hányan olvassák az rádiók RDS-ét (Radio Data System - smsnyi szöveg, amit a rádió adás mellett sugároznak az adók), ezek is megjeleníthetők a kék hátterű LCD kijelzőn. A kijelző fényerejét mi nem szabályozhatjuk, de megpróbálja ezt helyettünk megtenni a készülék maga, a környezet fényviszonyaihoz mérten állítja a fényerőt. A készülékhez távvezérlőt is kapunk, amellyel természetesen a bedockolt iPodot is vezérelhetjük, ha az hagyja magát.

Általában hagyja. Lassan állandó bekezdést írhatnák az iPod dockolóstávvezérlős eszközökhöz arról, hogy két méterről az iPod kijelzőjéről csak a vadászpilóták olvassák le, hogy éppen melyik menü melyik részében állunk. Az iYiYi mélyebb háza jobb hanghatást ígért, mint a SongBooktól kaptunk, ez a várakozásunk részben be is igazolódott.

A magas és közép hangokkal tényleg minden rendben volt, szóltak rendesen, de a mély körül már támadt apróbb hiányérzet.

A hangképen jelentősen javíthatunk, ha az iPod menüjéből a megfelelő előbeállítást választjuk ki, így még a kívánt mély mennyiség is előcsalogatható az iYiYi-ból, bár Tankcsapdára még a fekete modell előtt sem fogunk tudni őrjöngeni. De - gyaníthatóan - az árból következően az alkotóknak ez nem is volt a célja, érzésünk szerint az iYiYi-t nem a hifi szobák közepére, inkább hétköznapi használatba, háttér zajforrásnak szánták. Hiszen ki az, aki ébredés után nem jön-megy a lakásban, fogat mos, kávét főz, zuhanyoz, gyereket ... nevel és elkésik - eközben az igényes sztereó-hatás vagy a mély hangok hiánya messze nem a legfontosabb épp úgy, ahogy nem az főzés közben vagy egy iroda alapzajának előállításában.
 

A lap tetejére


iPod, iTunes, iPhone