Hirdetés

Az iTunes, az iPod és a videó 2.


Noha már a 4.8-as iTunes is képes volt videók visszajátszására, egészen a 6-os verzióig, amely az iPodok ötödik generációjával együtt jelent meg, kellett várni arra, hogy az iTunes kezelje a különbözô - tévé-sorozat, mozi, klip - videó típusokat, és csak a hetes verzió tette ezek megadását lehetővé számunkra. Ennek a hosszú írásnak az a célja, hogy megmutassa, mit hogyan kell ahhoz megtennünk, hogy az iTunesban tárolt videóink épp oly jól szervezettek és kereshetők legyenek, mint a szintén ezzel a programban tárolt zenéink. MIT MUTAT A "CAPACITY" CSÍK?
Az iTunesban megnézhetjük, mi mennyi helyet foglal el az iPodunk merevlemezén - flashdrájvján. Az Apple következetes önmagához, a videó kapacitásba nem számolja bele a klipeket, a zenei videókat, ezeket a hang (Audio) részének tekinti.

Ha figyelmesen nézzük az Audio csíkját, akkor látható egy sötétebb kék rész is - ez a zenei klipek nagysága. A képen látható, hogy az iPodon 14,99GB-nyi mozi - Movies, TV Shows és Video Podcast - található. A klipek 5,17GB-ot visznek el, de így kiírva a számadat nem jelenik meg, csupán a 48,45GB-nyi Audioé.


VIDEÓK MEGLELÉSE AZ iTUNES 7-BEN
Az Apple egyre hatékonyabb tartalom-menedzselési megoldásokkal rukkol elő, így a videók megtalálása, rendszerezése is áttekinthetőbbé lett az iTunes 7-ben. Megőrizve a hagyományos lista nézetet megjelent a csoportosított és "Borítós" nézet (ez utóbbit szoktuk a klasszikus bakelit-lemez átpörgetős eszközre emlékezve wurlitzernek nevezni - Almalap).

A nézetek között az iTunesban a jobbra fent található három állású Nézet ikonnal válthatunk.


VIDEÓK MEGLELÉSE AZ iPODON
Noha már szinte mindent elmondtunk erről a témáról, itt rendszereztük, melyik videó típust hol kell keresnünk az iPodunkon. A leírásban az iPod alap menü beállítása szerint haladunk, ha valaki már testreszabta azt, akkor értelemszerűen megeshet, hogy egyes menüket nem lát, vagy másutt talál.

A videókat a Videos menü alatt keressük, ahol is külön csoportokba gyűjti őket az iPod aszerint, hogy Video Játszáslistáról (Playlist), Movies-ról, Music Video-ról (klip), TV Showról (sorozat) vagy Video Podcastról (videocast, netcast) van szó.

A mozikat címük szerint rendezi sorba az iPod. A klipeket az Előadó szerint - az Album információ itt nem játszik - rendezi az iPod, a Videos alatt a Track Numbert sem használja a lejátszó. A sorozatokat a Sorozat neve és Évadja alapján csoportosítja az iPod, ezen belül az Episode Number vagy Episode ID számít, ha egyiket sem adtuk meg, akkor az abc a rendezési elv alapja.
A Videocastokat a címük alapján rendezi az iPod, ahogy a Music > Podcast részben is.

Elismételjük, hogy az Előadó nélküli klipek épp úgy nem jelennek meg az iPod menüjében, ahogy nem láthatók a Sorozat név nélküli tévé-sorozatok sem, bár fizikailag ott lesznek az iPodon. A klipeknek és videocastoknak csak a hangját játssza le az iPod, ha a Music menü alól válasszuk ki őket. Video Játszáslista A Video Playlist az iTunesban csupán egyetlen dologban különbözik a többi játszáslistától, ez pedig maga a tartalma, értelemszerűen a Video Playlistben klipek, a többi playlistben pedig zenék találhatók. Ha olyan játszáslistát készülsz létrehozni, amelyben zenei és videó klipek is bekerülnek, az iTunes figyelmeztet, hogy ez forradalmi magatartás, a többség a két média szétválasztására törekszik.

Ha ez sem riaszt el, és létrehozunk egy vegyes listát, akkor ne feledjük el, hogy az audió tartalom csak akkor lesz elérhető, ha a Music menüből indulunk el - legalábbis az 1.2.1. firmware frissítés óta, persze ez bármikor megváltozhat egy újabb frissítéssel. A Movie és TV Show tartalmak pedig csak a Video menü alól lesznek elérhetők az iPodon. A vegyes listának a legtöbb értelme a klipek esetében van, ekkor a Music alól elérve csak hallgathatjuk őket, de a Videos alól indulva meg is nézhetjük a klipet.


VIDEÓK ÉS AZ OKOS LISTA
Mi a Smart Playlistet nevezzük Okos Listának, Játszáslistának. Az okossága abban rejlik, hogy a lista automatikusan frissül, a listára adott feltételeknek megfelelő számok, mozik kerülnek be.

Úgy gondoljuk, hogy az egyszerű szinkronizáció nagyobb videó-gyűjtemények esetén nem adja a kívánt hatékonyságot. Ez különösen igaz a tévésorozatokra, erre példát már a frissítés kapcsán ebben a cikkben is mutattunk. Aki öt-hat sorozatot is követ iPodon, az előbb-utóbb elveti az automatikus szinkronizációt és a kézi frissítést választja. Pedig akad arany középút is.

Az arany középutat, amelyen nem Dorka, a Bádog ember és a Gyáva Oroszlán szteppel - ki hinné, hogy a mű nem gyerekregénynek íródott, hanem a kor monetáris politikáját kritizálta - az Okos Lista.


Klipek kiválogatása
Ahogy említettük, a klipeket az iTunes összevegyíti a zenékkel, az iPodon azonban a Videos ágon el is különülnek. Az iTunest egy nagyon egyszerű Okos Listával megtaníthatjuk arra, amit az iPod már tud.
Így az összes iTunesba bevitt, és Music Video-nak nyilvánított klip felkerül erre a listára automatikusan, a lista megalkotása után nekünk nincs semmi dolgunk.

Tévé-sorozatok sorbarendezése
A legnagyobb gubancot a tévé-sorozatok okozzák, nincs beépített megoldás a sorozat régebbi epizódjainak kezelésére, lásd a már említett példánkat. A legtöbben ugyanis időrendben szeretnék megnézni, rendezni a sorozat epizódjait, nem pedig a letöltés időpontja szerint. A következő szabályrendszerrel a még meg nem nézett epizódokat gyűjthetjük egy Okos Listába, így elég ezt az egyetlen Gyűjteményt szinkronizálnunk majd az iPoddal.

Változatlanul nincs megoldva ekkor az, hogy a helyes időrendbe kerüljenek az epizódok, az Okos Lista is a letöltési időt tekinti sorba rendezési alapelvnek. További okosítással ezen sajnos nem tudtunk változtatni - ha valakinek lenne iTuneson belüli megoldása, ne álljon ellent, ossza meg velünk! Amire építeni lehet, az iTMS-ből letöltött tévésorozat epizódok helyesen kitöltött tagekkel érkeznek.


Rövid videók iPodon
A mozifilmek igazi gigabájt zabálók, jellemzően egy-egy alkalommal nézzük csak őket meg - különösen az iPodon -, amíg a videóklipek esetében már nem igaz, kedvenceinkben százszor-ezerszer is képesek vagyunk gyönyörködni.

Ám az automatizált frissítési eljárások nem támogatják a kedveltebb rövid videók megőrzését, a hosszabbak törlését. Ám egy Okos Listával ez is megoldható. A QuickTime szűrés azért szükséges, hogy csak azok a videók kerüljenek fel az iPodra, amelyek ott le is játszhatók.

Az idő megadásával legyünk óvatosak, a fél órába már a tévé-sorozatok is beleférnek. Persze az általunk mutatott példánk nem feltétlenül felelnek meg mindenkinek, inkább az első lökést szeretnénk megadni, az utat megmutatni.


PROFIBB VIDEO TAGELÉS
Az iTunes 7 tag lehetőségei arra utalnak, hogy az Apple a jó irányba halad - legalábbis szerintünk. Ám a tag kezelés még nehézkes. Legnagyobb gondunk, hogy egyszerre csak egy mozinak a tagjeit kezelhetjük, nincs mód csoportos tagelésre.

Ez akkor a legbosszantóbb, amikor nem az iTMS-ből bevitt sorozatot - 50-100 epizóddal - kell felcímkézni. Ezt az ember előbb unja meg, mint fejezi be. A be nem vitt címkék átkát már bemutattuk. Ugyanakkor akadnak címkék, amelyek tartalmát nem módosíthatjuk. Mi lehet akkor a megoldás?

Természetesen léteznek a neten elérhető tagelő programok, alkalmazások.


AtomicParsley
Ezt a programot még az iTunes 6 idejében írták meg, akkor számos, az iTunes 7 által később használt tag ismeretlen volt - a netet túrva könnyű ráakadni egy letölthető verzióra. A program nyitott forráskódú, karakter-orientált - ennek hallatán már többen legyintenek, nekik javasoljuk is, ugorjanak a következő címre! Aki maradt, annak elmondjuk, hogy az AtomicParsley fő erőssége a kötegelt futtathatósága. Lássunk két példát! A következő parancs megjeleníti egy állomány tagjeit:
atomicparsley 1969.mp4 -t

Ezzel az utasítással pedig megadhatjuk egy állomány tagjeit:
atomicparsley 1969.mp4 --title "1969" -- stik "TV Show" --TVShowName "Stargate SG- 1" -- TVEpisode "221"-TVSeasonNum "2" --TV EpisodeNum "21" --description "SG-1 departs on a mission only to find themselves in the missile silo where SGC Command was built upon, 30 years ago" Nem hiszem, hogy sokat kellene magyarázni a fentieket, annyit azért meg kell jegyezni, hogy az adatok érzékenyek a kis- és nagybetűkre, ahogy ez a Unix esetében már megszokott.

Az AtomicParsley használata során figyeljünk arra oda, hogy noha a program magában az állományban átírja a tageket, az iTunes ezt a módosítást mindaddig nem veszi észre, amíg módosított állomány infoit meg nem nézzük egy Get Info paranccsal.

Miért? Mert az iTunes az állomány ájtyúnszosításakor egy külön adatbázisba gyűjti ki a tageket a gyorsabb feldolgozás, keresés érdekében. Ezt az állományt csak a Get Info parancs hatására módosítja. Az AtomicParsley-hoz számos grafikus felület is készült, így megmenekülhetünk a Terminal ablaktól.

További tag kezelő alkalmazások
Két másik tag kezelő alkalmazást is megemlítünk, az egyik mindjárt a Parsley is Atomically Delicious (PAD), a másik pedig a Lostify.

Ez utóbbi nevét onnan nyerte, hogy a Lost (Eltűntek) sorozat egyik rajongója rohamot kapott az iTunes tévé-sorozat kezelő képességétől, és megírta a később felbővített alkalmazást az epizódok helyes kezelésére. A program még januárban is béta volt, de a rendszeres használói nem panaszkodtak sem összeomlásról, sem más hibás működésről.

A program használata roppant egyszerű. A Dockban csücsülő programra csak rá kell húzni az áttagelni kívánt állományt, és szinte minden tag átírhatóvá lesz - az épp aktuálisakat is kijelzi a program. Ha egy sorozat, évad epizódjain dolgozunk, akkor zárolhatjuk az sorozat, évad nevét - vagy bármelyik másik taget is -, így azok nem íródnak felül az új állomány ráhúzással, viszont megőrizve tartalmukat nem is kell újragépelnünk ezeket.

A tag rögzítés olyan lehetőség, amely a már említett esetben, amikor 50-100 epizódot kell feltagelni, nagyon-nagy segítség, a munkaidőt radikálisan csökkenti, tizedeli. Ráadásul a csoportos átnevezéshez is segítség, ekkor több állományt húzunk rá a program futó, Dockban ülő ikonjára, ezután csak az OK gombra kell kattintgatnunk.

A PAD használata sem bonyolultabb a Lostify-énál. Evvel a programmal azonos képet rendelhetünk az egyidőben tagelés alá vont összes állományhoz. A PAD automatikusan generál Episode ID-t a Season és Episode Number adataiból. A PAD attól függően jelenít meg tageket, hogy az adott mozit milyen típusnak jelöltük be. Klipek esetén a Title - Album - Artist - Genre, azaz Cím, Album, Előadó, műfaj, tévé-sorozatok esetén a Title - Show - Season - Episode Cím, Sorozat, Évad és Epizód adható meg. A PAD ahol tud, segít (jó úttörő), kalkulált értékekkel, megőrzési lehetőséggel operál.

Ugyanakkor néhány tag szerkesztését nem teszi lehetővé a PAD, másokat pedig magához von, például az Episode ID-t önállóan generálja - ez jó -, de nem teszi szerkeszthetővé - ez rossz. A PAD-ben hozzáférhetetlen tagek némelyike iTunesban akár kötegelten is átírható, ám ez bonyolítja a munkát.

És természetesen ne feledkezzünk meg a minden Macintosh számítógépen meglévő megoldásról, az AppleScriptről. Az AppleScripttel olyan futtatható megoldásokat írhatunk, amelyek operációs rendszer szinten futnak, azaz képesek az összes alkalmazással, ami a gépre fel lett telepítve, kommunikálni. Az öröm igazi forrása azonban az, hogy számos AppleScript elérhető a neten, mi két helyet ajánlunk, Doug AppleScripts for iTunes oldalát és az iLounge AppleScripts Forumát.

Tagelés Windows alatt
Az iTunes természetesen(?) Windows alatt is futtatható, épp úgy ingyenesen letölthető a Microsoft oprendszere alá, ahogy a Macre is - a Vistás változat még szenved, de az XP-s hibátlanul fut. E tény ismeretében, noha az Almalap elsősorban a Maces felhasználók lapja, elmondjuk, mit tehetünk Windows alatt a helyes tagekért. Nem meglepő módon az itt szóba jövő megoldások egy részének alapját az AtomicParsley képezi, erre épül például az iPodTVShow alkalmazás is. A másik, általunk javallott megoldás a java alapú, így Macen is futtatható Tagger. Az iPodTVShow - lévén az Atomic- Parsleyra épült - nem képes kezelni az iTunes 7- es kínálta összes tagelési lehetőséget.

A Taggert folyamatosan fejlesztik, a főcsapás irány a pod- és videocast, így olyan tageket adhatunk az ilyen állományokhoz, amelyek túl mutatnak az iTunes tudásán is.

És végül, megfelelő Windowsos környezetben futtatható maga az AtomicPasley is, amely, úgy tűnik, a legteljesebb megoldást kínálja jelenleg, bár a Tagger nagyon nyomul.

A Description mező
A Description mező tartalmát bármikor megnézheted, ehhez elég a podcastok között az Almalapét kiválasztanod - ha nem lennél még hallgatónk, nosza, gyerünk! Akár melyik epizódot is nézed lista formátumban, a sor vége felé látsz egy apró karikába írt i betűt. Ha erre kattintasz, akkor az adott részről, epizódról tudsz meg bővebb információt. Amit itt látsz, az a Description mező tartalma. Ez a mező szerkeszthető a GarageBanddel is, amikor podcastot készítünk.

Az AtomicParsley használói csalódottak lehetnek, bármit is adnak meg az Atomicban a Description menü tartalmának, azt az iTunes nem mutatja meg. Miért? Mert az iTunes két Description menüvel dolgozik. Az egyik az, aminek a tartalmát minden i betűre kattintás nélkül látjuk és az Atomic és más programok is ennek szerkesztésére képesek. A második, amely a kattintás után jelenik meg, a Long Description nevet viseli.

(Az Almalapot a Feeder programmal podcastosítom, ezek szerint a Feeder jól különbözteti meg a két Description menüt - fg)


Kódolás, konvertálás, tagelés - 3:1
A videó tartalmak növekvő népszerűsége miatt egyre több fejlesztő gondol a szintén roppant népszerű iPod tulajdonosokra és kínál olyan szoftver-megoldást, amellyel egyszerre lehet a videó tartalmat iPodosítani. Az Elgato EyeTV 2.33 szoftvere lett az év MacWorld díjasa, de a Roxio Toast 8 Titanium is alkalmas erre.

Sajnos mindkét program amellett, hogy sok taget jól helyez el, jól kalkulál ki, számos esetben rossz Évad megnevezést alkalmaz, és rosszul adja meg az Episode ID-t és Numbert, de gondot okoz néha az Album-kép kezelése is.


FENNTARTÁS, KORLÁTOZÁS ÉS KONKLÚZIÓ
Az iTunes 7 helyes irányban halad úgy a tagek megadásában, ahogy a tagek értelmezésében. Tudomásul kell vennünk, hogy ez egy most formálódó világ, ahol nincs jogunk számon kérni az Apple-től ezen fejlesztések láthatóságát, mivel a tagelés rendszere - mondhatni - a szemünk láttára alakul ki, fejlődik. Amiben viszont Jobsék mulasztottak, az mindenképp a videók csoportos szerkeszthetősége - az iTunes 8-tól nagyon várjuk ennek a lehetőségnek a megteremtését.

Végül az ennek a cikknek az írásakor aktuális iTunes 7.0.2- vel kapcsolatos megállapításaink következnek.
   - Amíg a tévé-sorozatok "Show" tagja alapján készülnek a katalógusok sorrendjei, addig az tévé-sorozatok iPodos szinkronizációját vezérlő iTunesos fülön az iTunes az Artist taget használja. Ez vagy hiba, vagy az elkövetkező verziók számára előkészített megoldás.
   - Az iTunes semmilyen adatbeviteli ellenőrzést sem végez, így nem ellenőrzi, hogy a kötelezően kitöltendő mezők üresek-e. Ezzel elkerülhető lenne az a sokak által tapasztalt hiba is, amikor a hiányzó Show Name miatt az iPodon a tévé-sorozatok közt nem jelenik meg az adott epizód. Ugyan nagyon jó, hogy az Apple nem zaklatja a felhasználókat állandó hibaüzenetekkel, de a szabadságnak is lehetne itt határt szabni, ahol a felhasználók magukkal szúrnak ki. Helyes megoldásnak tartanánk, ha nem lehetne a track neve "TV Show" és nem hagyhatnánk üresen a Show Name mezőt.
   - Hasznos volna, ha a tévé-sorozatoknál egyértelművé válna a "recent" szó jelentése. Legyen ez akár a fizikailag utoljára letöltött epizód, legyen ez az utoljára bemutatott epizód - csak váljék következetessé a rendszer. Persze az sem lenne baj, ha a szóhasználat alkalmazkodna a hétköznapi életben használthoz.
   - Az iTMS-ből vett videók típusa megváltoztathatatlan. Noha eddig egyetlen hibás típusmegadást sem találtunk, azért érdekes lenne megtudni, miért e tiltás.
   - A sok videót gondozó felhasználók számára a Movies kategória szűkös. Milyen szép lenne, ha az iTunes és az iPod alkategóriák értelmezését tanulná meg - otthoni mozi, netes mozi... Ez az AppleTV megjelenése óta még inkább szükséges volna.
   - Az iPodon a Video Playlist akkor is Megjelenik a Music menü alatt, ha teljesen üres. Számos esetben a Video Playlist alatt is csak a Movies és TV Shows található, semmi lejátszható, megtekinthető tartalom. Felesleges és zavaró - legalábbis az Apple esetében.
   - Az iPodon nincs mód semmi metaadat vagy tag megtekintésére, vagy a számok értékelésére (rating). Ahogy nő az iPodok tárkapacitása, talán meg kellene teremteni erre is a lehetőséget ahogy az már adott a zeneszámok esetében.
   - Az iTunes szemünk által rejtett fájl-szervezése sem tiszta. A mozikat például a Movies mappában találjuk, a tévé-sorozatokat pedig a TV Shows mappában, fájlnevük a show name. Nincsenek almappák, így a sorozatok évadjainak epizódjai remekül összekeverednek.
   - Jelenleg az iTunes Music Folder alatt találjuk elválasztatlanul a zenéket és a videókat. Az elnevezési mizériák tükrében helyesnek tartanánk, ha a videó és hang két külön al-főmappába kerülne. Ez sokat segítene akkor is, amikor a gépen kifogyunk a merevlemez helyből.
   - Amíg az iTunes és az iPod remekül emlékszik arra, hogy egy-egy klip nézését hol szakítottuk meg, a Front Row használói számára ez a lehetőség már nem adott, ahogy a bookmarkjaik sem kötődnek hozzá a videó anyagokhoz. A Front Rowval történő megtekintés nem növeli a megnézettséget (Play Count) és nem módosítja az utolsó megtekintés ideje metaadatot sem. Pedig ezeknek a változóknak a hang anyagok visszajátszása esetén helyesen módosul értéke. Arra gondolunk, hogy a Front Row direktbe, a QuickTime-mal játssza le mozikat és nem az iTuneson át - az AppleTV-ről még nem tudjuk, hogyan kezeli ezeket a változókat.


ZÁRÁS
Az iTunes nagy utat tett meg, a 4.8-as kezdetleges videó lejátszó képességétől a hetes verzió erős állomány kezelő és menedzselő képességéig megőrizve áttekinthető kezelő felületét. Reméljük, írásunk segítséget adott a videó állományok iTunes-os, iPodos kezeléséhez.

Az iTunes, az iPod és a videó 1. - Cikk első része ... > > >

Jesse David Hollingtom
 

A lap tetejére


iPod, iTunes, iPhone