Hirdetés

Az iTunes, az iPod és a videó 1.

Noha már a 4.8-as iTunes is képes volt videók visszajátszására, egészen a 6-os verzióig, amely az iPodok ötödik generációjával együtt jelent meg, kellett várni arra, hogy az iTunes kezelje a különbözô - tévé-sorozat, mozi, klip - videó típusokat, és csak a hetes verzió tette ezek megadását lehetővé számunkra. Ennek a hosszú írásnak az a célja, hogy megmutassa, mit hogyan kell ahhoz megtennünk, hogy az iTunesban tárolt videóink épp oly jól szervezettek és kereshetők legyenek, mint a szintén ezzel a programban tárolt zenéink. A 2005-ös év végén az Apple megtette azt, amit rajongói már régóta vártak tőle, videó-lejátszó képességgel ruházta fel az iPodot - ez lett a népszerű média lejátszó ötödik generációjának legfőbb jellemzője. Ám az öröm után jöttek a dolgos hétköznapok és a felismerés, az iTunest képessé kell tenni azoknak a videóknak is az iPodra töltésére, amelyeket a felhasználó nem valamelyik iTMS-ből vásárol meg (iTMS - iTunes Music Store).

A gond akkor az volt - és ez alig változott (írja az amerikai szerző!) -, hogy az Amerikán kívüli országok nagy részében elérhetetlen az iTMS videó tartama - ideértve a mozikat és tévé-sorozatokat is. Így a világ ezen részén máshonnan beszerzett, előállított, felmásolt és letöltött videókat alakítanak iPod formátumúra ahhoz, hogy azokat az iPodon is meg lehessen tekinteni. Az iTunes ugyan alkalmas volt a feltöltésre, de az iTunesba bekerülő anyagok felcímkézése - tag-ek megadása - szinte soha sem hibátlan, mindent magunknak kell helyretennünk.


VIDEÓ HOZZÁADÁS
Videót bevinni az iTunesba egyáltalán nem nagy feladat, elég ráhúzni a videót az iTunes bal oldali hasábjára vagy akár a Dockban lévő ikonjára. Ám ez csak fél siker, az iTunes aránylag kevés videó formátum lejátszására képes külön plug-inek nélkül, az ötödik generációs iPodok pedig még kevesebb formátummal birkóznak meg - ilyen az mpeg-4 és a H.264. Így a videó iTunesosítása csak akkor hatékony, ha az alkalmas az iPodos lejátszására is.

Az Apple elgondolása szerint az iTunes és iPod jó videók elsődleges forrása az iTMS, ahonnan 2 dollárért - momentán 400 forintnál kevesebbért - tölthetünk le tévé-sorozat epizódot és 2900 forintért teljes mozifilmet.

Más webhelyekről, például a Google Videoról ingyen tölthetünk le iPod jó mozgóképeket. Ezek a legegyszerűbb források, ha iPodunkra videót szeretnék feltölteni - minimális vagy még annyi munkát sem igényelnek.

Más videókat - akár az Internetről töltöttük azokat le, akár jogilag megengedték számunkra, hogy berippeljük (bedigitalizáljuk, számítógépre átmásoljuk) - elő kell készítenünk, át kell konvertálnunk iTunes kompatíbilis formátumra.


Videó iPod kompantibilissé tétele
Amíg az iTunes sokféle videó lejátszására képes, ez már nem igaz az iPodra - ezt muszáj ismét kiemelnünk. Az iPod által ismert formátumokat megtaláljuk az Apple honlapján az iPodok részben, a Technical Details címszó alatt. Ha most éppen nem lenne késztetésed a száraz technikai leírások átolvasására, megosztunk veled pár ötletet.

Az iTunes szerény képességgel bír, ha arról van szól, hogy egy olyan videót konvertáljon iPod jó formátumba, amit ő maga képes lejátszani. Kiválasztva a konvertálandó videót vagy kattintsunk a jobb egér gombbal vagy adjuk ki az Advanced > Convert Selection for iPod parancsot. Ekkor a kiválasztott videót az iTunes H.264 formátumúvá alakítja, a videó maximális felbontása 640x480 lesz. Ez sem tűnhet túl bonyolultnak, ám akad pár olyan szűkítés, amelyről nem szabad megfeledkeznünk.

1. Ezzel az eljárással csak a már iTunesba betett videók konvertálhatók át. A videónak iTunesban lejátszhatónak kell lennie ahhoz, hogy iPodossá konvertálhassuk.

2. Mivel az átalakítást az Apple QuickTime programja végzi el, így az iTunes nem képes többre, mint amire a Quick- Time önmagában képes. Nagyon fontos, hogy nem tudunk multiplexelt (muxed) mpeg állományokat hibátlanul konvertálni. Ahogy az az Apple kiadott leírásában szerepel, az iPod csak a képet fogja lejátszani, a hangot nem - vagy nem biztos.

3. A konvertálás más konverterekhez képest elég lassan történik meg. Az idő az eredeti videó formátumától, a konvertálandó videó hosszától és a gép teljesítményétől függ. A lassúságot érzékeltetendő egy 45 perces, 640x480-as QuickTime videó (.mov) konvertálására közel 90 percig tartott egy 1,66GHz-es Core Duo-s Mac minin. Ugyanezt az átalakítást ugyanezen a gépen az iSquint 60 perc alatt végezte el.

4. A konverzióval kapcsolatban semmilyen beállítási lehetőségünk sincs, és nincs speciális konvertálási opció sem. Az iTunes szépen megy a feje után, használja az alapbeállításokat és emiatt gyakran nem a legjobb végeredményt állítja elő, a fájl mérete is általában nagyobb az optimálisnál. Amíg a konverzió a legtöbb netről begyűjtött anyaggal kapcsolatban becsületes munkát végez, a felhasználóbb felhasználók biztos más szoftvert használnak a videók konvertálására.

Az iTunesba bekerült videókat a program három kategóriába sorolja. E kategorizálástól függ, hogy az iTunes és az iPod milyen módon tartja azt nyilván.


Mozik
A "Movie" az alap videó típus, a napi nyelvhasználat során is legtöbbször mozikról beszélünk, ha számítógépes mozgóképre gondolunk. Mozi a magunk bedigitalizálta mozi épp úgy, ahogy a klasszikus mozifilmes mozi film is. Az iTunes minden manuálisan bekerülő videót mozinak tekint, ez az alapértelmezett beállítás, ezért a bedobott mozikat mindig a Movies közt keressük! A mozikat nevük szerint rendezi és kezeli az iTunes.


Tévé-sorozatok
A név beszédes, ebbe a kategóriába kell, hogy kerüljenek a tévé-sorozatok epizódjai. Az ide bejutó videókat az iTunes és az iPod is a sorozat neve (Csillagkapu, Gilmore Girls, Miért pont Alaszka?), idénye (hányadik sorozat, 7. évad) és epizód címe szerint kezeli. Sorba rendezni az epizódszáma vagy epizód ID (azonosító) szerint rendezi az iTunes és az iPod, ezek hiányában az abc sorrend a használatos.


Klipek
Ide kerülnek a zenei videók. Ezek besorolása hasonló a zenéhez - Előadó, Album, Cím. Az iTunes 7 megjelenése után kiderült, ezeket a mozikat az Apple inkább tekinti a zenei könyvtár részének, mint a videó könyvtárénak.

Ebből adódik, hogy a videóklipek meglelése a hetes iTunesban nem egyszerű, a Music részben kell keresnünk őket a normál zenék között. Persze ebben is van logika, egy helyen találjuk az előadó zenéit és videó klipeit.

Az iPodon a klipeket a Videos > Music Video részben találjuk meg előadók szerinti csoportosításban. Más videókkal ellentétben ezek a klipek megjelennek az iPod Music szekciójában is, ám innen kiválasztva őket csak a zenét adja vissza az iPod - ebben is van logika.


Mi a helyzet a videocastokkal?
Jelenleg a videocast a tag-elése miatt Movie besorolású (tag - állomány pontosabb besorolását segítő információ, amely része az állománynak, megjelenítése, szerkesztése adott programmal lehetséges. A fényképek metaadatai is tag-ek - vagy fordítva.) Az egyetlen, amely megkülönbözteti őket a többi mozitól az, hogy letöltésükkor megkapják a podcast jelzést (tag-et) is. Ezért sorolja be őket az iTunes a podcastok közé, és ezért rakja a videocastokat az iPod a Video Podcast részbe.

Következetes az Apple, a videocastok megjelennek az iPod Music > Podcast menüjében is, de innen lejátszva csak a hangot hallgathatjuk meg.


VIDEO TAG CSERE
Az iTMS-ből letöltött anyagok szinte mindig hibátlanul a megfelelő helyükre kerülnek, az általunk iTunesosítottak viszont szinte soha. Ahogy mindannyian tudjuk, az általunk bevittek Movie besorolásúak lesznek és számos adatuk hiányzik. Ezeket érdemes megadnunk, az eljárást tagelésnek hívjuk, mivel az adatokat az állományt leíró tag-ek tartalmazzák (a tag szót teg-nek ejtjük).

Az iTunes 6-ban nincs sok lehetőségünk a videó tagek szerkesztésére. A legfontosabb tag az ALMA+i > Options alatt található Video Kind, itt adhatjuk meg a videó típusát. Ám hiába teszünk egy videót tévé-sorozattá, az iTunes ezt ugyan megjegyzi, de nem értelmezi. Ha iTunes 6 alatt ragaszkodunk ahhoz, hogy sorozatokat menedzseljünk, akkor ehhez külső segédprogramra lesz szükségünk.

Szerencsére a hetes iTunes már külön fülön kezeli a Mozikat. Itt adhatjuk meg, hogy egy mozi Movie, Music Video vagy TV Show. A besorolás határozza meg, hogy az iTunes miként rendezi a mozit - ezt már kitárgyaltuk. A módosítás csak akkor lehetséges, ha nem az iTMS-ből vásároltuk a videót, ez esetben a besoroláson nem változtathatunk.

Mozi tagelés Ez a legnyilvánvalóbb mindhárom közül. Egyetlen tag, a mozi neve az, amelyet kötelező megadni - ezt behúzáskor az iTunes automatikusan generálja a fájlnévből. A többi tag megadásával a későbbi kereséseinket támogathatjuk meg - de ezeket az iPod sem használja. Több értelme van a mozik teljesebb tagelésének, ha AppleTV-t is használunk.

Az iPodon a mozik a Videos > Movies alól indíthatók, itt abc sorrendben jelennek meg a mozik, másutt nem is bukkannak fel.


Klip tagelés
A klipek tagelése épp úgy történhet, ahogy a zenéké (erről bővebb leírást találsz a nem rég megjelent iLife kézikönyvben). A klipek külön, önálló listába gyűjtésére leginkább egy Okos Gyűjtemény alkalmas - erről később szólunk.

Tévé-sorozatok tagelése
A sorozatok helyes felcímkézése a legnehezebb és legösszetettebb feladat, egyes mezőket helyesen kell kitöltenünk ahhoz, hogy az iTunes és az iPod azokat a megfelelő helyen jelenítse meg. A Track Infoban a Name mezőbe kell beírni az epizód nevét, a többi mezőt akár üresen is hagyhatjuk, bár a Művészt és Album Művészt szokás megadni - itt értelemszerűen az Artist mezőbe kerül a tévésorozat neve és az Album Artistba a Sorozat info (hányadik évad). Az Artist mezőbe írtakat használja az iPodos szinkronizációnál az iTunes, így ezek pontos kitöltése - javasoljuk a másolás- beillesztés használatát - nagyon fontos.

Az előbb említett kivételével a többi beállítást az Info panel Video fülén végezzük el! Itt adhatjuk meg a helyes évad és epizód információkat is. Minden tévé-sorozatnak nevet kell adnunk, ebből generálja az iPod a sorrendet. Ha üresen hagyjuk ezt a mezőt, akkor az iPodon nem jelenik meg az epizód, bár fizikailag ott lesz az iPodon. Ez az egyik leggyakrabban előforduló bosszúság ok, kicsit zavaró is, hogy az iTunes maga nem végzi el ezt az annyira egyszerű, logikus és automatizálható műveletet.


   Show
Ez a sorozat neve - Csillagkapu, Kántor - és nem az epizódé. Ennek a mezőnek a kitöltése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az iPod lássa a sorozatot.


   Season Number
Ez az évad, egy sorozatban számos évad van, az évadok általában 12-24 epizódból állnak. Az évadokat eleinte csak sorszámozták, később önálló neveket is kaptak, mostanában ez a divat. E mező kitöltöttsége nem befolyásolja az iPodos lejátszhatóságot, viszont segíti a nagyobb gyűjtemények kezelését.

Ha üresen hagyjuk ezt a mezőt, az iPod a Show neve alatt a No Season alá rendezi az epizódot. A Season Number rendezés csak akkor jelenik meg az iPodon, ha egynél több Season tartozik egy Showhoz.


   Episode Number
A tévé-sorozatok alap eleme, az egy-egy 30 perces (ami valójában 20-25) film. Ez a mező alapesetben megegyezhet a Musicnál látható track numberrel, azaz a sorszámmal. Ide csak számot írhatunk be - noha a tévé-sorozatok minden epizódjának önálló címet szoktak adni. A manuális számozásnál nagy segítséget jelenthet a TV.com szájt vagy a wikipédia, a rajongó oldalakról nem is szólva. És akkor a hivatalos szájtokat nem is említettük meg.


   Episode ID
Ebben a kicsit rejtélyes mezőben a gyártási azonosító számát tárolhatjuk az epizódnak, az érték megadása nem kötelező, számszerűségének megállapítására több gyakorlat is létezik. A mezőbe betűket és számokat is írhatunk. Az Episode ID-nek számunkra akkor van szerepe, ha az Episode Number mezőt üresen hagytuk, ekkor a Season-ön belüli rendezés az Episode ID-től függ.

Ha mindkét Episode azonosítót üresen hagyjuk, akkor abcsorrendben jelennek meg az epizódok.

Gondolom, már sokan fonalat vesztettetek a Sorozat > Évad > Epizód láncban, jöjjön a kitartók számára egy utolsó csavar. Az Episode Number és ID között nincs szükségszerű kapcsolat. A sorozatok forgatásához kötődő ID, amit szoktak gyártási ID-nek, gyártási azonosítónak is nevezni, néha teljesen eltérő sorrendet mutat, mint a vetítési sorrendet figyelembe vevő Number. Igen gyakran előfordul, hogy egy sorozat később vetítendő epizódját hamarabb leforgatják, mint a korábban adásba kerülőt. Ebből következik, hogy nekünk a Numberre érdemes koncentrálnunk, e mezőt mindig kitöltve az iPod figyelmen kívül fogja hagyni az ID tartalmát, akár megadtuk azt, akár nem.

És végül, ismétlésképp, ezeket a mezőket csak a tévé-sorozat típusú videók esetén adhatjuk meg.


Képek adása
Videó tartalomhoz épp úgy rendelhető kép, mint a zenékhez - itt ugye az album borítóra gondolunk elsősorban. Az iTunes a képet elsősorban a wurlitzerre hajazó, album átpörgetős nézethez használja, de ugyan ezt a képet jeleníti meg az iPod vagy az AppleTV vezérelte televízió is.

Az iTunes 7 automatikus borító- letöltő szolgáltatása - amely előny élvezetéhez érvényes iTMS előfizetőnek kell lennünk - semmi segítséget sem ad a mozikhoz, tehát marad a jól bevált gyakorlat, irány a net és keressünk képet mi magunk. A képet a Get Info parancsra megjelenő ablak Artwork fülén adhatjuk hozzá a leinformált állományhoz.

Az iTunes képes a mozi valamelyik képkockáját is albumképpé tenni. Ehhez játsszuk le a videót az iTunes-szal, majd állítsuk meg ott, amelyik kockát albummá szeretnénk tenni. Kattintsunk a jobb egér gombbal a videóképre, és adjuk ki a "Set Poster Frame" parancsot! Ez sem túl bonyolult művelet.


VIDEÓ ÁTTÖLTÉSE iPODRA
Miután rendesen feltageltük a videóinkat az iTunesban, eljön az ideje az iPodra áttöltésüknek. Ha kézi áttöltést választunk, akkor sima fogdés- vidd mozdulatokkal másolhatjuk fel a kívánt videó tartalmat az iPodra, ez pont úgy működik, ahogy a zenék esetében.

Az automatizált tartalomátvitel három lehetséges beállítását az iTunes akkor fedi fel, ha az iPodot csatlakoztattuk a számítógépünkhöz, a bal oldali hasábból kiválasztottuk az iPodot. Ekkor az iPod beállításai jelennek meg a nagy mezőben. A hetes iTunes egyből ide ugrik, amikor az iPodot csatlakoztatjuk.

Az iPodra feltölthető mozik listáját szűkíthetjük, ha a számok neve előtti kis kék kockákból kivesszük a pipákat és az iTunes > iPod > Summary oldalon bejelöljük az "Only Sync Checked Items" opciót - ekkor csak a pipás állományok szinkronizálásáról dönthetünk. A szinkronizáció az iTunes-iPod esetében azt jelenti, hogy az iTunes állományához hasonló lesz az iPodé, függetlenül attól, hogy a szinkronizáció előtt mi volt az iPodon. Ezért nagyon sokan a manuális feltöltés mellett döntenek, hogy az automatizmus miatt semmi se veszhessen el az iPodról.

Klipek áttöltése iPodra
A zenés klipek áttöltését az iTunes > iPod > Music fül alatt automatizálhatjuk. A beállítás nem túl bonyolult. Ahogy említettük, a normál zenék közé sorolja a videó klipeket az iTunes.

Amikor nem az 'All songs and playlists" opciót választod, azaz nem az összes zenédet szinkronizálod - magyarul töltöd fel - az iPodra, hanem csak a megadott játszáslistákat - "Selected playlists" -, akkor csak azok a klipek kerülnek fel, amelyek a bejelölt játszáslistákon szerepelnek.

Az összes iPodon lévő klipet töröljük akkor, ha az "Include Music Video" jelölést eltávolítjuk - ekkor az automatikus szinkronizáció az összes kijelölt iTunesos videót feltölti az iPodra, és mivel egy sincs kijelölve a pipa levétele miatt, egyet sem tölt fel. Ráadásul, azért, hogy ez az iPodon is így legyen, amit ott talál klipet, azt menthetetlenül letörli.

Mozik áttöltése iPodra
A mozik iPodra történő áttöltését az iTunes > iPod > Movies fül alatt szabályozhatjuk, kontrollálhatjuk. Az eljárás hasonlatos a zenék szinkronizálásához, megadhatjuk, hogy az összes mozit, csak a meg nem nézetteket vagy csak az adott gyűjteményekben lévőket akarjuk az iPodra felmásolni.

Az összes mozit az "All Movies" opcióval tehetjük át az iPodra, a felmásolásból kimaradnak azok a mozik, amelyek neve elől kiütöttük a kis pipát és arra utasítottuk az iTunest, hogy csak a jelölteket - "Only Sync Checked Items" - szinkronizálja. Ennél a brutális módszernél kifinomultabb frissítést ígér azoknak a moziknak az iPodra töltése, amelyeket még egyszer sem néztél meg - a nézettséget a Play Count mutatja, ez az adat oszlopként megjeleníthető az iTunes listanézetében.

A nézetlen mozik számát redukálhatjuk az utolsó egykét- öt hozzáadott mozira. Ennél a beállításnál az iPodon megnézett mozit a következő szinkronizálásnál az iTunes kérdezés nélkül letörli - rögvest azután, hogy az iPodot csatlakoztattad a számítógépedhez.

Egy mozit akkor tekint megnézettnek az iPod és az iTunes, ha az utolsó képkockáját megnézted - az utolsót, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy az utolsón kívül bármelyik másikat láttad volna. ("Mintha jogász lenne az iTunesiPod páros' - vélte a Gonosz Almalap.)
Ennél a beállításnál csak azok a mozik kerülnek fel, amelyek utolsó képkockáját még nem nézted meg iTunesban.

A szinkronizálás leghumánusabb módja, amikor mozinként vagy játszás listánként mondod meg, hogy mit töltsön fel az iTunes az iPodra. Az egyedi Manuális Játszáslisták és az Okos Játszáslisták használatával nagyon kellemes automatizmusok építhetők ki - az általános szabály itt is az, hogy az iTunesból csak akkor töröljünk bármit is, ha arra biztos nincs szükségünk már, ami az iPodon van, az bármikor elveszhet, és nem is meghibásodásra gondolunk, csak egy rosszul sikerült automatikus szinkronizációra.

Ennél a beállításnál is érdemes figyelni az állomány név előtt piák helyzetére a lista-nézetben összefüggésben a bejelölt elemek szinkronizálását szűkítő kapcsolóval. Ha a leghumánusabbnak gondolt eljárás mellett döntünk, akkor gondoljunk arra, hogy az iPod csatlakoztatása után az iTunes automatikusan végrehajtja a legutoljára tett szinkronizációs beállításokat - ezeket csak akkor módosíthatjuk, amikor az iPod már hozzákapcsolódott a számítógéphez, ami kicsit, hmm, nehezíti a dolgunkat. A csatlakoztatott iPod mellett végzett beállítások másodszori szinkronizálásra kényszerítik az iTunesiPod páros - mivel itt mozikról van szó, számoljunk némi idővel, akármilyen gyors is a FireWire vagy USB 2.0.

Ezért érdemes megtanulni a Játszáslisták biztos használatát, ezek ugyanis iPod csatlakoztatás nélkül is kezelhetők. Ha játszáslistákat szinkronizáltatunk, akkor az egyetlen szinkronizálást jelent majd, és nem kettőt.

Tévé-sorozatok áttöltése iPodra
A tévé-sorozatok szinkronizációja leginkább a mozikéhoz hasonló, ám a kiválasztás itt az egész sorozatra értendő, nem pedig egy adott epizódra. Talán nem is illendő említeni, ezért csak a teljesség kedvéért tesszük, az "All TV Shows" opció az összes iTunesban lévő sorozatot felmásolja az iPodra. A felmásolandó epizódok számát szerencsére szabályozni tudjuk az első legördülő menüből.

Az "All unwatched", azaz az összes még megnézetlen az iTunes alapbeállítása. A nézettséget ebben az esetben is az utolsó képkocka megtekintése jelenti.

Logikus, ha egy epizódnak már láttuk az utolsó képkockáját, akkor azt az iTunes a szinkronizáláskor nem tölti fel az iPodra és ha az iPodon fent lenne, akkor onnan le fogja törölni.

Még egy fontos tény, az iTunes a számos állományt jellemző tag közül az iTunesunkba kerülés szerint értelmezi a "Recent" fogalmát, azaz nem a megjelenés, ID vagy más azonosító mutatja meg, hogy melyik a legfrissebb epizód, hanem az, hogy mikor kerültek be az iTunesunkba. Mondunk egy példát. Szabadság miatt lemaradtunk kedvenc sorozatunk első négy epizódjáról, az E1, E2, E3 és E4-ről.

Az iTunest elindítva az iTunes először a legfrissebb epizódot, az E4-t tölti le. A többit is letölti - beállítástól függően automatikusan vagy utasításra.

Automatikus letöltés esetén a legrégebben az E4 került be az iTunesba, majd az E3, az E2 és végül az E1 a legfrissebb. Ha az iPodra szinkronizálásnál csak a legújabb (Recent) epizódot választjuk, akkor nem az E4, hanem az E1 fog felkerülni.


Az iTunes, az iPod és a videó 2. - Cikk folytatása ... > > >

 

A lap tetejére


iPod, iTunes, iPhone