Hirdetés

Open TTD - Enigma

Az Almalap előző számában egy modern lövészkedős játékot ajánlottam a nagyérdeműnek, ebben a számban pedig a stratégiai játékok kedvelőinek igyekszem a kedvében járni. Aki valaha látott közelről gazdasági stratégiát, annak korántsem ismeretlen Chris Sawyer neve. Nevezett úr és csapata 1994- ben adta ki a legendás Tycoon sorozat első darabját, a Transport Tycoont, melynek népszerűsége azóta sem csökkent. A játék csekély gépigénye, a megvalósítás ötletessége milliókat cövekelt a monitorok elé.

Nos, térjünk is rá arra, hogy mit is keres egy ilyen őskövület 2007-ben a masinámon?
* assembly - gépi kód, azaz olyan program, amely direkt a processzor utasításait használja. A magasabb szintű programok - Basic, Pascal, C++ - egyes utasításait egy külön program, a fordító program fordítja le gépi kódra, azaz assembly utasításokra. Tycoon fanatikusok egy csoportja nekiállt az eredeti assemblyben* írt program visszafejtésének, C-ben való újraírásának. Az eredmény nem csupán egy alapos ráncfelvarrás, hanem egy teljesen új játék lett, az Open TTD. A játék letölthető a http://share.rathma.hu helyről. Letöltés után csupán ki kell csomagolni és go and play!


A játékban egy szállítmányozási céget kell vezetnünk. Tárgyalunk a bankkal (a játék kezdetén kölcsönt kell felvennünk), tervezzük és építjük a közlekedési és áruszállítási útvonalakat, intézzük a járművásárlást, járműjavítást. Ez bonyolultan hangzik, de valójában cseppet sem az. A felső menüsor ikonjain könnyen el lehet igazodni, legyen szó tereprendezésről, út-vasút építésről, légi közlekedésről, vagy hajózásról. A fontosabb információkról azonnali értesítést kapunk.Az időnként fel-felbukkanó újsághírekre érdemes odafigyelni, mert itt teszik közzé a pályázatokat, (például: Vöröskő és Kehidasunya között az első utast szállító cég egy éves támogatást kap az önkormányzattól) itt kapunk hírt a konkurensek cégalapításáról, a financiális helyzetünkről, az egyes gyárak, feldolgozó üzemek termelésének alakulásáról. A járatok az általunk megadott menetrend szerint közlekednek földön, vízen, levegőben.


MIÉRT SZERETEM?
Több platformos, így Wines és Linuxos barátaimmal is játszhatom,( TCP/IP) csekély a gépigénye, tud magyarul, a játék nehézségi szintje több szempont szerint állítható, így egyszemélyes játékmódban is élvezetes. Ez a terepasztal aztán tényleg interaktív és kis helyigényű. Tycoon-őrültek magyarországi közössége megtalálható itt:
http://ttdx.gskse.hu


Másik e havi választottam a legendás Oxyd Magnum nevű logikai-ügyességi játék átirata az Enigma. Az Enigma (http://share.rathma.hu) igazi elmetorna, melynek célja, hogy a kis golyót eljuttassuk az aktuális pálya kijáratáig. Ez így elmondva végtelenül egyszerűnek hangzik, de amint a mellékelt képen látható ez nem is oly egyszerű. A golyóval menet közben különböző készségeket (varázspálca, tekercs, kicsinyítő- nagyító, kalapács stb) szedhetünk fel, melyek helyes használata az adott pálya megoldásának kulcsa. A képen látható pályán egy varázspálcát kapunk, melynek segítségével a téglafalat kristálykockákká változtathatjuk. E kockák és a pályán elhelyezett forgatható tükrök segítségével kell a lézerfényt a megfelelő kockára irányítani, ezzel a kijáratot megnyitni.

Kalandjaink során ezernyi akadályt kell legyőznünk. A lézer, a futóhomok, a jégpálya és a tavak még az enyhébb kategóriába sorolandók. Célszerű az alap pályacsomaggal kezdeni, hogy még a könnyebb pályákon sajátíthassuk el a készségek használatát. Aki pedig már játszott a legendás alapjátékkal és elég profinak érzi magát, az bátran kalandozhat a pályacsomagok között. Most mennem kell, mert a nagyszőlősi szénbányák termelése megállt és lerobbant az egyik utasszállító hajóm.


Sipos Péter (rathma)
 

A lap tetejére


Szoftveres írásaink