Hirdetés

10 ok, ami miatt imádjuk az Apple-t


A remek ötletek, látványos külsejű termékek kitalálása, gyártása és forgalmazása mellett az Apple-nek mindig akad ideje és módja, hogy megsértsen embereket.Az Apple-t lehet gyulölni, lehet imádni - sôt közömbös is lehet az ember, feltéve, hogy nincs Maces ismerôse.

1. A MAC
A távoli 1984-ben az Apple megváltoztatta a személyi-számítógép pályáját, bemutatta az első Macintosht.

A Mac volt az első számítógép a "népeknek". Az akkori újítások mára minden számítógép alap- és kötelező elemévé vált. A Mac mutatta be az első használható grafikus felhasználói felületet, alkalmazott egeret fogd-ésvidd mozgatáshoz, alkalmazta a dupla-klikkelést ikonon programindításhoz, mappa vagy dokumentum megnyitáshoz. Ennek a gépnek a hardverét és szoftverét ugyanaz a cég tervezte, fejlesztette, ez a tény azóta legendává dagadt, az Apple történetének egyik legfontosabb önimázsává. A Windows csak hat évvel később érkezett meg.

1998-ban az Apple visszatérve az alapítók álmodta irányba, annyira használható és felhasználóbarát számítógépet készített, amennyire az akkor csak lehetséges volt. Ahogy az első Macintosh, itt is egybeépítették a gépet és a monitort, és újra itt volt a kis gép, amelyik újra megváltotta a világot. És feltámasztotta az erőst hanyatlásban lévő céget.


2. HASZNÁLHATÓSÁG
Az Apple hardverei és szoftverei mindig úgy készülnek, hogy a felhasználók könnyen kezelhessék azokat. A cég filozófiája szerint nem elégséges az egyszerű használat, a használatnak öröm forrásnak kell lennie. A Macintosh megjelenése előtt ez elvárhatatlan volt az akkori üzleti célú parancssoros komputerektől.

A Mac OS-ről mindig is azt állítják, hogy sokkal felhasználóbarátabb (bármit is jelentsen ez a szó), mint a Windows. Az iPod "kattintóskereke" meghatározó volt a zenelejátszó sikerességében, lehetővé vált, hogy irdatlan hosszú listákban villámgyorsan eligazodjunk.

Az Apple iPhoto és iMovie szoftverének egyszerűsége erős kihívás a multimédiás alkalmazásokat fejlesztő vetélytársaknak.
A kellemes felhasználó érzet generálja a nagyfokú márkahűséget, amelyre építve a cég megmaradhat magába zárkózottnak.


3. iPOD
Az iPod szerepel a 10 legrosszabb között is, de nem tagadhatjuk ki innen sem, hiszen nyilvánvaló hatást gyakorolt az Apple-re és a digitális zeneiparra is. Nem ez volt az első mp3 lejátszó, és sokan vitatják, hogy ez lenne a legjobb, de az értékesítési adatokkal nincs mit vitatkozni.

Pár hónapja még arról írtak, hogy a 2007-es év az iPod halálának éve lesz, mivel két egymást követő hónapban is esett az értékesített példányok száma. Logikus, hogy ezt követően a cég ikonná lett eszköze rekord eladást produkált, 21 millió darabot az első pénzügyi negyedévben (nem naptári, pénzügyi!). Az eszköz sikeressége a dizájn, használhatóság, egyszerűség szavakkal jellemezhető nem feledkezve meg a net legnagyobb (legális) zenei piacterével harmonikus integrációjáról sem.


4. INNOVÁCIÓ
A Mac-megalkotásáról hardver és szoftver legendák sora szól. Ezekben az Apple mutatja az utat, a többi követi. Egy céget, amely piaci részesedéséhez képest jóval nagyobb súllyal rendelkezik, technológia irányokat szab a következő évekre.

Ha nagynak kell mutatkozni, pedig kicsik vagyunk, akkor az Apple lehet a példaképünk, amely piacrészesedése minimális. Mégis, az Apple II, a Macintosh, az OS X, a PowerBookok, az iMacek, az iPodok, az AirPort mind e kis cég innovatív erejét bizonyítja, mind trend-csináló terméknek bizonyult. És a lista nincs lezárva.


5. STEVE WOZNIAK
Steve Wozniak egyike azon figuráknak - ilyen Jobs, Gates, Mc-Nealy és Torvalds -, akik önálló hellyel bírnak a számítástechnika mitológiájában. Mérnök zseni, korát évekkel megelőző elgondolásokkal, akinek látomása vált a számítógép építés alapjává. Ismerősei és nyilatkozatai alapján nem is akar több lenni, mint az egyik legjobb szakember - ismert a gyökerekhez való lojalitásáról, a menedzsment távolról való elkerüléséről és a vállalati belharc rühelléséről.

Az Apple II volt a mestermű és egyben a cég első üzletileg sikeres terméke. Ez volt az a gép, amelyik a vállalat megismételhetetlen alkotási csodáját testesíti meg - nem csak egyetlen cég tervezte a gép hardverét és szoftverét, hanem egyetlen ember.

Noha már régóta otthagyta a céget - noha formálisan ma is Apple-alkalmazott -, a szelleme, gondolkodása máig jelen van Cupertinoban.


6. STEVE JOBS
Jobsot kritikusai sokkal többnek látják, mint az valójában. De ő az, akinek kitartó tökéletességre és minőségre törekvése, a következő technikai újításba vetett hite előre viszi a céget. Az Apple erős lejtmenetben volt, amikor Jobst visszaengedték az általa alapított céghez, ő erős kézzel áttervezte a teljes termékpalettát, megfordította a cég szerencséjét.

Irányításával az Apple figyelme kiterjedt a zeneiparra - ennek eredménye az iTMS -, tévé-sorozatokra és mozikra.

Jobs természetes előadó képességei egyedülállók a technológiai iparágban. Ki más lenne képes leültetni a szaksajtó vezetőit és órákon át lekötni figyelmüket egy olyan technológiáról beszélve, amely lehetővé teszi videó tartalmak nagyfelbontású tévére történő továbbítását, vagy a hat színben kapható, egyre kisebb méretű zene-lejátszóról szónokolni.

Akár gyűlölöd, akár imádod, Jobs érdekes személyiség. Egyike a technológiai iparág ismert és hiteles arcainak. Talán más cégvezetőknél is jobban azonosítják Jobst cégével, így minden apró jel, amely e fontos ember távozására enged következtetni, a Mac rajongók és részvényesek szívrohamát váltja ki.


7. MAC OS X
A Windows hat éves késéssel mutatta be a Vistát. Az Apple új operációs rendszere, amely bemutatásakor számolatlan "ooh"-t és "ahh"-t váltott ki, 2001 óta kapható. Azóta a cég 18 havonta áll elő újabb verziókkal, a következőt idén tavaszra várjuk. Könnyen kezelhető, elegáns, stabil és (régóta) vírusmentes számos remek tulajdonsággal. A BSD Unix kőszikla talapzatára épült, a nyitott szoftver előnye, hogy az esetleges rések befoltozása közérdek.


8. MITOLÓGIA
Az Apple a tipikus Szilícium-völgyi álom, amelyet hálószobában álmodtak meg, mielőtt egy garázsban testet öltött volna. A Macintosh, a számítógép, amely arcára formálta a számítástechnikát, egy pár fős fanatikus csapat fantasztikus munkájának eredménye. A kezdetekről szóló történet tavaly jelent meg az Almalapban folytatásokban, a neten megtalálod az írásokat (ha nem lennék lusta, akkor az összest, így egy híján mindet - Almalap).

Az Apple alapítóinak életéről és magáról a Macről is számos könyv szól, honlapon olvashatsz, de még tévé sorozat is készült. A cég iránti elkötelezettség akkor sem hagyott alább, amikor az Apple szekere roppant nagy kátyúban volt. A mitológia meghatározó szereplője a két alapító, Jobs és Wozniak, a küzdelem más cégekkel, kiemelendő e sorból az örök mumus Microsoft. Az Apple még a legrosszabb pillanatában is főszereplő volt a számítógépgyártás színpadon.


9. iPHONE
Lehet, hogy az Apple régóta várt mobil telefonja kicsit drága lesz, lehet, hogy nem lesz 3G-s, és meglehet, hogy hónapokig csak álmodni fogunk róla, de ki ne lenne képes egy ilyen vonzó készülékre várni? Az Apple két és fél évig tervezte a telefon, mp3 lejátszó és internet böngészőt egybefoglaló iPhone-t.

Ahogy egykor az iPod, úgy az első iPhone ára is relatív magas lesz. Aztán több millió darabot adtak el és az ár is esett. Az iPhone megjelenését követően is elhangzottak negatív kommentárok, de az érintőképernyőjével és bátor tervezésével mindenképp belépőt jelent az új piacra az Apple számára. A nyár eleji forgalmazás kezdés nem az ideális időpont Jobs és cége számára, de úgy hiszem, egy sikertörténet fog szemünk láttára kibontakozni.


10. AZ ALTERNATÍVSÁG
Meghatározó játékosok jönnek és mennek, megvolt az IBM évtizede, a Microsofté is, a mostani a Google-é lehet, az Apple mindez idő alatt az örök alternatívát képviselte és kínálta az embereknek. A Linux is próbálkozott hasonlóval, de megmaradt nagyvállalati megoldásnak és eddig nem vált mindenki játékszerévé. A felhasználók számára mindig az Apple volt az, aki első volt, aki újat alkotott a számítógéppel kezdve.

A 90-es évek felejtendő időszaka után megújult terméksorával az Apple ismét nyereséges, nagyon nyereséges vállalkozássá vált. A nagyon a kiváló marketingnek és a tetemes árrésnek köszönhető. A sikeresség változatlanul az elegáns, használatra tervezett, birtokolni vágyott termékeknek, amelyek az alternatívságot (is) kínálják a vevőiknek.


10 ok, amiért nem szeretjük... > > >
 

A lap tetejére


Célzatlan írásaink