Hirdetés

Steve Wozniak interjú

"A középiskolában egyszer az öltözőszekrénybe rejtettem egy egyszerű elektrotechnikai készüléket, egy apró nyomtatott áramkört és egy metronómot. Az áramkört tápláló telepre ráírtam, hogy "Vigyázz! Robban!". A trükk az volt, hogy ha valaki kinyitotta az öltözőszekrény ajtaját, felgyorsult a metronóm üteme. Egy éjszakát töltöttem a fiatalkorúak börtönében" - ez a vallomás is megtalálható a felcímben nevezett könyvben. A műből kiderül, hogy Wozniak korának egyik legzseniálisabb fejlesztő-mérnöke volt, aki valóban tevékenyen vett részt az Apple számítógépek elkészítésében - de ezt az Almalap olvasói idei, az Apple születésnapját ünneplő cikksorozatunkból jól tudhatják - ha mégsem, akkor az Almalap honlapján megtalálhatóak az írások.

Wozniak, aki multimilliomosként is aktívan dolgozik, ma is szerepel az Apple Computer fizetési listáján, bár munkájának mibenlétéről az Apple szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Rendezvényeken szokta cégét képviselni, ahol inkább tűnik tanárnak vagy szociálisan érzékeny hozzászólónak, mint kőkemény üzletembernek. Ez utóbbi szerep Steve Jobsnak jutott, aki nem volt hajlandó ehhez a könyvhöz előszót írni. A rossz nyelvek szerint azért tagadta meg barátja kérését, mert előzetesen nem nézhette át azokat a részeket, amelyekben ő is szerepel. Wozniak szerint "egyszerűen nem volt rá ideje" - ez a kommentár is jelzi Wozniak béketűrő természetét.

Wozniak a könyvírás mellett rendszeres résztvevője barátai elektronikus-lovaspóló meccseinek - az elektronikus lovas rész feloldását úgy képzeljük el, hogy testsúly áthelyezéssel mozgatható kétkerekű kocsik helyettesítik a lovakat. A szórakozás mellett vezeti Acquicor Technology cégét, amely nem rég vásárolta fel 260 millió dollárért a Jazz Semiconductort.

Wozniak könyve megjelenése alkalmából interjút adott a Wall Street Journal On-line-nak kaliforniai Los Gatos-i házában. Aki kérdez: Jeffrey A. Trachtenberg.

Wall Street Journal On-line: A számítógépek elterjedése és felhasználásuk kapcsán mi a legmeglepőbb az Ön számára?
   BBS
A BBS-ek (Bulletin Board System) az Internet előtti hálózati kommunikáció központjai voltak. A felhasználók modemen-telefon vonalon át érték el számítógépeikkel a BBS-eket, amelyek alkalmasak voltak mailek továbbítására, fájlok fel- és letöltésére. A fejlettebb BBS-ek egymás között is cseréltek adatokat. Az Internet elterjedésével eltűntek. A Maces világban a Baum Computer üzemeltetett BBS-szolgáltatást, amelyről akkor az Almalapban is írtak.
Steve Wozniak: Az Internetet nem láthattuk előre, sem azt, milyen mértékben befolyásolja majd az életünket a net. Nézze milyen könnyedén emailezünk, csetelünk, blogolunk, látogatunk meg honlapokat. Régen maroknyian hallgattuk a lassú modemek csiripelését, és rövid karakteres üzeneteket gépeltünk a BBS*-ekbe. Mára a számítógép szinte minden azonnal elérhetővé vált.
    Nem gondoltuk, hogy a számítógépek zenétől a moziig, minden eltárolására alkalmassá válnak. Tisztában voltunk azzal, hogy a számítógépek egyre gyorsabbak lesznek, és egyre nő a merevlemez kapacitása. De azt nem tudtuk, hogy melyiknek mi lesz a következménye. Azt, hogy a munkahelyen mire lesz használható a számítógép, sejtettük. De soha nem gondoltuk, hogy a lakásunkban milyen fontos szerepre fognak szert tenni. Mára szinte bármit is teszel, valamilyen módon kapcsolódik hozzá.
    Az is nyilvánvaló volt számunkra, hogy a problémák megoldására programokat fogunk írni. Úgy gondoltuk, hogy egy egyszerű programozási nyelv hasznos lehet mindenkinek. E helyett most mások írnak programokat a mi problémáink megoldására. Meg kell találnunk a problémánk megoldására szánt programot és meg kell azt tanulnunk használni. Minden készen áll számunkra. Ezt a lehetőséget egyáltalán nem láttuk akkor.

WSJO: Első számítógépét akkor építette meg, amikor még a Hewlett-Packardnál dolgozott főállásban. Amikor befejezte a munkát a HP-nál, hazament és építette a számítógépét, majd reggel visszament a munkahelyére. Mikor jutott ideje magánéletre?
SW: Nem csak ebből a két munkából állt az életem, abban az évben számos más fejlesztésben is részt vettem. De teljesen zárkózottan éltem, nőttem fel. Nem hinném, hogy lett volna magánéletem. Abban az évben volt egy elég súlyos asztmás betegségem is, amiről nem írtam a könyvben. Egy éven át csak ülve tudtam aludni a betegség miatt. Így elég gyakran felébredtem az éjszaka közepén, akkor mindig dolgoztam egy kicsit.

WSJO: Az Apple részvények értéke szép hullámvasutazáson esett át az évek során, melyik volt Ön számára a legmeglepőbb fordulat?
SW: Semmi sem lepett meg. Ha egy vállalkozásnak több millió vásárlója van, akkor évtizedekig elélhet, és különleges erőforrással rendelkezik az újjászületéshez. A cégünk legfontosabb vagyona a vevőink hűsége. A felszaladások és mélybe zuhanások az üzleti élet természetes velejárói. Az Apple hónapok alatt vált nagyvállalattá miközben csak egyetlen termékünk volt. Mára már két termékcsoportunk van, nagyobb a védettségünk. Működése első napjától fogva az Apple sikeres volt rengeteg vevővel és a tőlük áradó hűséggel, bankszámlánk mindig pozitív volt, soha sem fenyegette a céget a megsemmisülés.
   A céget nagyban meghatározta a cég-kultúra és termékeiből áradó kép. Tényleg kiválóak? Tényleg mellbevágóan jók? Ezt nagyon nehéz megítélni. A világ legjobb vállalatai is képesek egy termékkel nagyot hibázni - gondoljunk a Sony akkumulátorára. Ám az Apple termékei ma is pont azt a hatást váltják ki, mint váltották ki a kezdetekkor. Vezető terméke, maga nemükben az elsők, magukban hordozzák az eljövendő technológiákat. Jó olyan termékeket gyártani, amelyeket magad is birtokolni vágysz.

WSJO: Nem fogadta el az Atari ajánlatát mondván mindig a Hewlett-Packardnál szeretne dolgozni, mert ott jól bánnak a mérnökökkel. Mi a véleménye a HP-nál jelenleg megtörténtekről, a kémkedésről, lehallgatásról?**
   HP kémkedési ügy
A HP kémkedési ügyéről a gazdasági hetilapok rendszeresen írnak - részletesen és pontosan. A HP-tól fontos céges információk szivárogtak ki az igazgatótanács soraiból, ezért a HP (volt) igazgatónője megbízott egy magáncéget az igazgatóság telefonjainak - hm - ellenőrzésével, de a cég a gyorsabb eredmény érdekében lehallgatta a kiszivárgott információkat megjelentető netes és nyomtatott lapok érintett újságíróinak a telefonjait is. Ez pedig törvénybe ütköző cselekedet, legalábbis az Államokban az. Jelenleg a "ki mit tudott" és "ki mire adott utasítást" nyomozása tart. A HP új vezetője jelenleg bírja a dolgozók, a HP partnerei és a piac bizalmát - bár a hazai gazdasági lapok cikkei alapján akár még ő is érintett lehet ebben a botrányban.
SW: Kiborít, elkeserít. Épp úgy, hogy a HP-nál már nem tekintik a mérnököket olyan fontosnak, mint egykor. Nincsenek kellően elismerve. Ez sokkal jobban elkeserít, mint az, hogy a vezetés milyen módszerekkel szeretné megtalálni a céges titkok kiszivárogtatóját.
    Az Apple számára is sok gondot jelent, hogy megakadályozza, hogy folyamatban lévő fejlesztései közbeszéd tárgyává váljanak. És sikerrel. A korai kiszivárogtatás nem sok jót hoz egy vállalkozásnak. A HP-nál alkalmazott eljárás nem volt sikeres, nem a problémával foglalkoztak. A bajok forrását kell megkeresni. Túl messzire mentek el az eszközök tekintetében. Én sokra értékelem a bizalmat és magántulajdont. Nagyon óvatosan kell nyilatkozni erről az ügyről.

WSJO: Ön már csak részmunkaidőben dolgozott az Applenek, amikor új vállalkozása egy mindenre alkalmas távvezérlőt fejlesztett ki. Ám ez nem lett sikeres. Miért?
SW: A termék remek volt. Szeretem a kisvállalkozásos történetet. De a gyermekeimet még jobban szeretem, és ahhoz, hogy kellő időt tölthessek velük, fel kellett adnom azt a céget. A cégnek még több pénzre lett volna szüksége, de én azt már nem kívántam befektetni. Nyugdíjas apává akartam válni. De a céget sem akartam kivégezni, ezért mindent átengedtem egy dolgozómnak, aki megváltoztatva a vállalat nevét, még 15 éven át adta el a mindent tudó távvezérlőt. Jól ment.

WSJO: A most megjelent könyvéből kiderül, hogy Ön mindig is mérnökként szeretett volna dolgozni és soha sem kívánt vezető lenni. Nem sajnálja, hogy nézeteit nem terjesztette jobban el az Apple dolgozói között?
SW: Örülök, hogy így esett. Úgy gondolom, hogy megalkothattam mindazt az Appleben, amit meg szerettem volna alkotni - és jobb volt, hogy alkothattam, mert én ehhez sokkal jobban értek, mint emberek vezetéséhez. Nem értek a marketinghez, én mérnök vagyok. Ha nem értesz valamihez, azt bízd azokra, akik egész életükben azzal foglalkoztak. Örülök, hogy számítógépeket építhettem és részt vehettem néhány nagy mérnöki feladat megoldásában.

WSJO: Fiatal kora óta fejlesztéssel feltalálással foglalkozik. Miként értékeli eddigi teljesítményét?
SW: Akad még jó néhány ötletem, de már kevés az idő. Ezeknek az ötleteknek a termőre fordulásához napi húsz órát kellene dolgozni. Párat meg fogok csinálni. Mindenre kész vagyok, számíthatnak rám.A lap tetejére


Alkalmazás cikkeink 2006-ban