E-mail
 

"Az InDesign a kiadványszerkesztés jövője!"


Nem volt kérdéses, hogy mi lesz David Blatnernek a júniusi InDesign konferencián megtartott előadásának végkicsengése. "A QuarkXPress öreg és elavult, az Adobe InDesign CS2-je a kiadványszerkesztés jövője" - kezdte Blatner megnyitó beszédét. "Elvakult Quark-felhasználó vagyok" - folytatta a 180 fős közönség előtt. "Az elmúlt öt évben sokkal többet fejlődött a kiadványszerkesztés területe, mint a megelőző dekádban. Egyes cégek keresték az utat, mások felzárkóztak és szépen fejlődtek és akadnak olyanok, amelyek, hmm, nem csináltak semmit. Az újítások egyike sem származott a Qaurktól. Az Adobe áll mögöttük."

Blatner nem Adobe alkalmazott, hanem jól ismert szakember, aki a Quark, az InDesign és a Photoshop körül sertepertél. Tizenhárom könyvet írt "Real- World Adobe InDesign", "InDesign for QuarkXPress Users", a többszörös díjnyertes és magyarul is kiadott két kötetes "The QuarkXPress Book", "Real-World Photoshop", "Real-World Scanning and Halftoning" és "Quark- XPress Tips & Tricks".

Beszédének folytatásában Blatner elmesélte az InDesign 1.0, 2.0 történetét, majd rátért, miként változott meg a Quarkról alkotott értékítélete. "Tapsoltam örömömben, amikor a Quark megalkotta a táblázatkezelő parancsait. Aztán láttam, mit tud e téren az InDesign 2.0 és azt gondoltam, Quark, ezt elszabtad."

A hallgatóság zöme egyébként Macen dolgozik, negyedük multiplatformos - azaz Windowson is. A nagy többség Quarkol - ez egy InDesign konferencia(!) -, de keresi az In- Designra váltás módját. És végül szinte kivétel nélkül az "ősidők óta" kiadványszerkesztők, ahogy ezt Blatner definiálta.

A kísértés következő lépcsője Blatner számára az InDesign CS-sel jött el. "Eddig is jó szoftvert használtam, de ez - padlóra küldött. Semmi kétségem sem volt, hogy melyik dtp-program ikonja kerül a Dockba." Miután befejezte személyes váltási folyamatának kielemzését, rátért az InDesign CS2 mennybevitelére. Öt dolgot nevezett meg, mint utolérhetetlen előnyt:

 1. PDF/PSD rétegek
 2. Adobe Bridge
 3. Objektum stílusok
 4. Objektumok leláncolása (Anchor)
 5. Lábjegyzetek
"Teljesen lenyűgöz, hogy az emberek nagy többsége még mindig QuarkXpresst használ" - mosolygott a hallgatóságára Blatner - "Az InDesign klasszisokkal jobb, mint a Quark." És nem is hagyott fel az InDesign dicséretével, a fenti öt előnyt megtoldotta tízzel:
 1. Quick Apply
 2. Szöveg vonszolás
 3. MS Word Import haladvány
 4. InDesign snippets
 5. Új InCopy munkafolyamat
 6. Transform Again
 7. CS1-be való visszamentés lehetősége
 8. XML képesség
 9. PageMaker Plug-in
 10. Frame-alapú Baseline Grid
Majd némi nevetgélés közben tizenegyedikként megnevezte a legjobb InDesign plug-innek a - Photoshopot.

"A CS2 használói épp úgy használják az InDesignt, ahogy a Quarkot vagy a PageMakert, ezért nem érzékelik a CS2 előnyeit.

Újra kell tanulni, hogy kihasználhassuk a PDF/PSD rétegek kezelése kínálta lehetőségeket
" - vélte Blatner. Az előadás ezután kitért a CS2 számos lehetőségére, amellyel gyorsítani, automatizálni lehet a kiadványkészítési folyamatokat ezzel megtakarítva pénzt, időt és energiát. A jelenlevőket arra biztatta, hogy készítsenek kívánság listát és ezt juttassák el az Adobe-hoz.

"Nekem öt oldalas a sűrűn tele írt listám" - példálódzott önmagával. "Szerepel ezen az Acrobat jegyzetek importálhatósága, számomra ez fontos, mert gyakran használok PDF-et. De azért is érdemes saját listát összeállítani, mert holnap itt lesznek az Adobe emberei és ők valóban kíváncsiak az Önök listáira." Ezt követően Blatner válaszolt a zápporzó kérdésekre, több eseten is InDesignra váltva tanúságát adta, hogy valóban ismeri a program minden apró csínját-bínját. A válaszok közben többször is javasolta InDesign felhasználói csoportok életre hívását.

"Számomra az InDesign világ egyik legfontosabb vetülete a folyamatos kapcsolatban lét. Saját magazin, felhasználói csoport és ezek a konferenciák. Nyüzsizik az InDesign. Jó itt lenni, az emberek lelkesek."


Kathy White
Publish


A lap tetejére