E-mail


 

Feeder 1.2 - avagy

miért borította meg az RSS követők bioritmusát
az iTunes Podcastja?


Mielőtt nekifutnál e szoftverbemutatónak, javaslom, olvasd el a mostani számunkban a Podcastról és az RSS hírszálról szóló írásunkat. Ezekben egyrészt elmondtuk, mi is az a Podcast, hogy kell létrehozni és miként publikálható – akár a Feederrel is. Az RSS írás megismertetett az XML-lel TIT gyorstalpaló tanfolyamon (TIT – a hajdan volt tudomány terjesztő társaság neve, itt 45-60 perces előadásokban a molekulától a Tejútig mindenről eshetett szó, igazi tudományterjesztés volt), majd bemutatta az RSS-t, mint az XML egy felhasználási területét. Mindkét írás megemlítette az Almalap által használt RSS szerkesztőt, a Feedert. A Feeder a netről letölthető, harminc napig ingyen használható, utána 30 dollárért megvásárolható. Szerintünk megéri, mert a program könnyen kezelhető, logikusan felépített – és most már iTunes Podcast kompatíbilis is, de erről később.

Hírszál

Hírszálra három féle képpen tehetünk szert (Almalap RSS), újat nyitunk, importálunk egyet vagy letöltünk a netről (beszeljukMac Hírek). A kiválasztott hírszál hírei a jobb felső ablakban láthatók, mi a hír megírási dátumát jelenítettük még meg a hírcím mellett. A kiválasztott hír a jobb alsó ablakban látható. Ha új hírszálat hozunk létre, akkor a Tigris imádta fiókot megnyitva beállíthatjuk a hírszál jellemzőit. A más szerkesztővel létrehozott vagy program generálta hírszál betöltése után érdemes az ikon sorban lévő Validate gombra kattintani. (A Gonosz Almalap igyekszik időben szólni, a gombra klikkelve egyetlen Vali sem fog randizni veled!) Ekkor a neten több helyen meglévő, folyamatosan karbantartott szájtok egyikének segítségével a Feeder le ellenőrzi a hírszálat, hogy az mindenben megfelel-e az RSS 2.0 előírásának. A validációt egyébként a program minden alkalommal elvégzi, amikor új hírt töltünk fel. A letöltött hírszálak is le ellenőrizhetők a Validate segítségével – így megtudhatjuk, hogy a beszeljukMac.com is hibátlan hírszálat tudhat magáénak.

Kattints rá!A Feeder 1.2 fôablaka. A bal oldalon látható a Feeder által kezelt hírszálak (négy darab). A kiválasztott hírszál – Almalap – hírei a középsô nagy ablak felsô részében listázódnak. A kiválasztott hírt pedig alul látjuk megjelenítve. A jobbra kihúzott fiókban a hírszál néhány beállítása tekinthetô meg, ezekhez igen ritkán kell csak hozzányúlni, ha induláskor szántunk idôt kitöltésükre.

A hibátlanságot egyébként magán a honlapon is fel szokták tüntetni, egy jellegzetes narancssárga, pipás ikonnal. Ha belevetnénk magunkat a kódba, akkor látnánk, hogy ez nem egyetlen kép az oldalon, hanem csak akkor megjelenő piktogram, ha az RSS valóban hibátlan. Magát, a HTML oldalt is lehet így valós időben validálni – de az egy másik írás témája lehetne.

Hír

Híreket a New Item ikonra kattintva alkothatunk. Mivel egy hírnek számtalan eleme lehet, a Feeder képes sablonokat kezelni, ahol a mezők számát és alapértékét használatunknak megfelelővé állíthatjuk. Az Almalap, ahogy ez a képen is látható, mindössze négy mezőt használ.

Kattints rá! A Title a hír címe. Mivel a hírszálat mindenki másképp dolgozza fel, ezért itt nem szokás a humoros címadás, ha csak a cím látszik, akkor annak illik a tartalomra utalni. A "Kisebb, de több" ugyan jól hangzik, de az olvasó nem tudja, hogy ez azt jelenti-e, hogy az Almalap mostantól A8-as formátumban, de 2560 oldalon jelenik meg, vagy csupán itt az iPod Shuffle.

Article Link – a cikkre mutató hivatkozás, ha ráklikkel valaki a címre, itt találja a folytatást. A felhasználóbarát honlapok nem a nyitó oldalra viszik a böngészőt, hanem pont a megfelelő helyre. Ha olyan szájtot üzemeltetsz, amelynek a nyitólapján a hírek pörögnek – akkor ez jó szájt! –, akkor szinte biztos, hogy egy-két nap alatt a hivatkozások megváltoznak vagy hamisak lesznek. Ekkor érdemes a híreket olyan helyre is feltenni, ahonnan jó ideig – egy-két hónapig – nem mozdulnak el, és az RSS linket ide irányítani. Miért? Mert sok felhasználó nem olvassa nap mint nap a híreket, csupán gyűjti őket a háttérben, hogy a heti értekezlet alatt végigfussa őket. Ha talál valami érdekeset és rákattint, akkor ... Én már dobtam ki RSS hírszálat, mert a kívánt cikk két hét után már nem volt a helyén. Védekezésül persze elhangozhat, hogy a hír az nem állóeszköz, tessék frissiben fogyasztani.

Author – szerző. Pontosabban a szerző email címe. Az az email cím, ahová e hírrel kapcsolatos emaileket várjuk. Végül az Almalap RSS feedjének mindig megadjuk a Publication Date-jét, azaz a létrehozási dátumát. Ez nem az az időpont, amikor publikáltuk, feltöltöttük a hírszálat. Ha például három hírt szeretnék közzétenni, akkor beírom őket – három, pár perc eltérésű publikálási időpont -, majd feltöltöm őket a netre – újabb időpont. Egy jobb képességű RSS olvasó képes a publikálás és a feltöltés dátumát megkülönböztetni. Ha nincs publikációs idő, akkor minden hír minden szál-frissítéskor feltöltésre kerül, azonos lesz a feltöltési időpontjuk. Ha rosszabb képességű az RSS olvasónk, akkor mindig az összes hírt új hírnek tekinti – összezavarhatjuk felhasználóinkat, ami ugye, nem cél. Kattintsuk be az Auto-t, ekkor automatikusan a pillanatnyi időpont lesz a publikációs idő.

A Description maga hír. Itt pár, HTML kódból is ismert formázási paranccsal élhetünk, fettelhetünk, dönthetünk, sort emelhetünk. Két külön kiemelt lehetőség a kép és hivatkozás beszúrás. Képek beszúrása esetén ne feledjük, hogy egyes RSS olvasók nem jelenítik meg a képeket – ilyen az Almalap nyitó oldalán használt szkript is, amelyik a beszeljukmac.com híreit mutatja. Ha más RSS olvasóval nézed meg a hírszálat, akkor láthatod, hogy akadnak behivatkozott képek. A Dashboardwidget.com honlap egyik hírszála az új widgeteket mutatja be, címből és képből áll minden hír. E hírszálat láttuk már úgy megjelenni, ahogy az alkotó elképzelte, láttuk csak címek felsorolásaként és láttuk egymásra hányt képek és címek formájában is – a megjelenítő program nem készült fel képtenger kezelésére.

Mi az Almalapnál szeretjük a linkeket – végül is ettől interaktív dolog a net és mi is. Tehát ha hivatkozol a hírben valamire, akkor ajánlott egy linket is dobni rá. Ezt a megjelenítők kivétel nélkül hibátlanul kezelik. Ha megírtad a hírt, akkor mentsd is el – Save –, de mielőtt bezárnád a hírablakot, nézd meg, hogy miként mutat majd a híred – Preview! Kattints rá!A Preview, ahogy már említettük, egy hírszál olvasó. Az olvasó stílusát a Feeder package > Resources > Stylesheets > Default mappában találod. Mint a lenti képen látható, nem túl bonyolult, ha kedved adja, ízlésednek megfelelőre alakíthatod.

A Feeder a merevlemez kapacitásnak megfelelő mennyiségű hírt képes kezelni – ennyit viszont nem illik, nem szabad a netre rázúdítani. De mennyi hírt érdemes vagy kell megőrizni? Tapasztalataim alapján 20-25 hírnél többet, vagy két hónapnál idősebb hírt nem érdemes közzétenni. A felesleges híreket kiválasztva a Remove Itemre klikkelve azok az enyészeté lesznek. Ha archiválni szeretnéd a híreket, akkor nyiss egy publikálásra soha nem kerülő hírszálat, és oda vonszold át az elavult híreid.

Közzé tétetik!

Kattints rá! A Publikáció nem más, mint az állomány feltöltése a szájtunkra, általában a gyökér könyvtárba. A feltöltést végezhetjük bármely más ftp programmal is, de a Feeder is vállalkozik rá. A hírszálankénti beállítást csak egyszer kell elvégeznünk, utána mindössze egy kattintás és fent vagyunk a neten. A felötléshez meg kell adni a szervert, a belépési nevet, jelszót, a protokollt, a hírszál fájlnevét – illik .rss vagy .xml kiterjesztéssel ellátni, de nem kötelező. A protocol esetében megadható, hogy aktívan vagy passzívan (ezen belül: EPSV, EPRT) férünk hozzá a szájtunkhoz.

Ha feltöltés közben a validáció hibát találna, akkor nem egy barátságtalan "404-es hiba" üzenetet kapunk, hanem megjelöli a hibás sort vagy elemet és megadja a hiba okát is. Például ha a hírszál – Info > More Channel Information > Managing Editor – menedzsereként nevünket és nem email címünket adjuk meg, akkor a figyelmeztetésben elhangzik, hogy ez az adat bizony csak e-mail cím lehet.

És akkor jöjjön a felcímben feltett kérdés: "Miért borította meg az RSS követők bioritmusát az iTunes Podcastja?"

Mi a baj a Podcasttal?

A válasz roppant egyszerű, a netes közönség kidolgozta és elfogadta az RSS 2.0 szintaktikáját, azaz nyelvi felépítését, amelyet a validátorral tudunk ellenőrizni. Ennek az előírásnak a pontos betartása teszi lehetővé a független programok használatát. Bármely RSS szerkesztővel (aggregátor, generátor, editor) létrehozott, szabványos RSS-t bármely RSS olvasó (reader, browser, aggregátor – hogy ne legyen egyszerű az élet) képes olvasni. Az RSS 2.0-hoz képest tudhatnak egyes szerkesztők vagy olvasók kevesebbet – nem szerkeszthető a publikációs dátum, nem jeleníti meg a képeket –, de többet nem.

Kattints rá! Az iTunes Podcast pedig épp ezt tette, önkényesen hozzáadott pár mezőt az RSS-XML leíráshoz. Az már csak hab a tortán, hogy ebben az iTunes elnevezés is szerepel, ami gyártó független szabványnál nem illendő. A hozzáadás eredményeképp egyes olvasók kiakadtak, elszálltak, hiszen olyan adatot kellett volna feldolgozniuk, ami az ő világképükben nem létezik. A megrökönyödést az is okozta, hogy az Apple-re eddig nem volt jellemző az ilyen magatartás.

Kattints rá! Minden szapulás nélkül, a Microsoftra igen – Gatesek szinte sportot űztek, űznek abból, hogy áthágják megegyezések keretét. Aki valaha eltöltött két napnál többet HTML kódvetéssel, az bizonyára órákig tudna mesélni arról, hogy milyen érdekes kódokat értelmez vagy nem értelmez vagy értelmez, de másként az Internet Explorer.

(Meg kell említeni, hogy ezen nem szabványos kódok néha megkönnyítenék a webefejlesztők munkáját – ám valami csoda folytán a szabvány betűjéhez ez esetben maradéktalanul ragaszkodó böngészők eldobják az oldalakat. Meglepetés? Ilyen az Apple Safarija és a Firefox is. Mi meg itt pattogunk a neten a multik ping-pong labdájaként.)

Ezért az Almalap – végig olvasva a vonatkozó webirodalmat – azt javasolja, hogy senki se keverje az RSS 2.0 valid hírszálat Podcastos hírszállal. Éljen a békés egymás mellett élés! A különbséget a fenti képek segítségével mutatjuk meg, a Feeder 1.2-es verziója már képes podcastra alkalmas hírszál kezelésére is. Ehhez a hivatalostól eltérő hír formátumot alkalmaz, ahogy ezt a két sablon képe is mutatja. Pontosabban a podcastos mezők vagy részei a hírelemnek vagy nem. Az biztos, hogy a legmegfelelőbb podcastos RSS olvasó a Mac és Windows platformon is futó iTunes 4.9.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére