E-mail
 

Version Cue


Kattints rá! A CS – ezt most már illene CS1-nek nevezni – csomagban talált Version Cue-t sokan feltettük, megnéztük a System Preferenciesben, majd kikapcsoltuk és többet nem is néztünk felé. Pedig, pedig … Az Adobe ezt nem hagyhatta ennyiben, ezért tovább fejlesztette a VC-t, amely – a Bridge-dzsel együtt, amelyről külön cikket írtunk – a leendő Adobe CS-szerver előfutára.

De mire is jó a VC? Nyomon követheted egy állományod különböző változatait munkád során, az állomány különböző változatainak esetleges önálló életének is nyoma marad.

Kattints rá! A fájlokról megnyitásuk nélkül szerezhetsz információkat, a Bridge-dzsel együtt ez grafikusan is megjeleníthető. Az állományokat további metaadatokkal képes ellátni, és ezeket keresésekor figyelembe is veszi. A VC prodzsektről böngésző-minőségű PDF-et generálhatsz és jó néhány nem Adobe állomány életét is megfigyelheted. A VC az InCopyval is képes kommunikálni.

A VC alkalmas több felhasználó munkájának követésére is.

(A fordító itt jelzi, hogy a VC használta két kulcsszó: version és alternates magyarul remekül keverhető, ezért ott, ahol kulcsszóként használjuk őket, nagybetűsnek fogjuk írni.) A VC használatához elvben elég a 256 MB memória, de normális munkavégzéshez az Adobe is legalább 512 MB meglétét javasolja a Macben. Magának a programnak is megadható, hogy mennyi memóriát foglaljon – azok a régi szép OS 9- ek – ezért is érdemes a System Preferenciesben megtenni a szükséges beállításokat. Ha nem kívánjuk a VC2-t használni, ne felejtsük el kikapcsolni, mert memóriánkba kerül. A Memory Usage-ot érdemes 256 MB-ra felhúzni. Amennyiben nem egyedül használnánk a VC2-t, akkor a Workgroup Size-t is módosítsuk, a Single User esetén ugyanis nem fog megfelelően működni.

Ahhoz, hogy a VC2 követhesse az állományváltozásokat, az Adobe megfejelte a hagyományos Open-Save párbeszédablakot.

A Photoshop, az Illustrator és az InDesign Open-Save párbeszédablakának alján látható Use Adobe Dialog gombra kattintva válthatunk VC2 követővé – ha megnyomtuk a gombot, ennek felirata a Use OS Dialogra vált – ez a visszaút helye. A GoLive CS2-ben nincs ilyen lehetőség, mert a GoLive Site Window épp ugyanezt kínálja.

Az Acrobat 7 – amely szintén tagja a CS2-nek – hamarabb jelent meg, ezért maradt ki ez a lehetőség belőle, a VC2 a Version Cue gombra kattintva aktiválható.

Mindenesetre a megszokott Save-Open ablak egy harmadik hasábbal bővül, ahol a kiválasztott állomány metaadatai jelennek meg.

Az Adobe nem alkalmazza a megosztott rendszerek elemeinek állapotát jellemző "check in" és "check out" kifejezéseket, helyettük a "in use" és "synchronized" feliratokkal találkozhatunk.

Az első esetet el sem magyarázzuk, mert az Adobe-é logikusabb: ha egy állományt valaki használ, akkor az foglalt, használatban van ("in-use"), ha a felhasználó bezárta az állományt, akkor az hozzáférhető, szabad ("synchronized"), az Acrobat 7 számára "available" (ez még jobb).

A VC igen szorosan együttműködik a Bridge-dzsel, és noha nélküle is életképes, balgaság lenne a Bridge-t nem használni, ha már úgy is létezik, ezért a VC bemutatásakor sem mutatkozunk balgának – legalábbis nagyon igyekszünk.

Hogyan hozzunk létre új prodzsektet, amelyet a VC majd rendesen követ? A Bridge > Tools > Version Cue > New Project parancsát kiadva. Ne legyünk restek megadni a prodzsekt nevét és pár szavas leírását is. Ha másokkal együtt szeretnénk dolgozni, akkor osszuk meg a prodzsektet, pipáljuk ki a "Share this project with others"- t! A már meglévő, és prodzsektben felhasználandó fájljainkat rángassuk be a Bridge-be.

Kattints rá! A behúzott fájlokról többet mutat a Bridge, mert a VC elárulja neki, hogy mi az állomány státusza. Pipa jelzi, ha minden rendben, a fájl megnyitható, kis ház jelenik meg a nézőkép jobb szélén, ha én nyitottam meg a fájl. "Hosszú és kanyargós út vezet a házhoz" (The long and winding road) ikon, ha más használja – ekkor a felhasználó neve is megjelenik. Kisiksz mutatja, ha sikerült neked és még valakinek egyszerre megnyitni a fájlt. Kérdőjeles vödröt látsz, ha VC-t kikapcsolták – ekkor ezen kívül mást nem is tudunk az állományról.

Lefelé mutató nyíl jelzi, hogy a tárolt állománynál akad frissebb is, és végük a kuka a töröltség piktogramja.

Mivel a fájlok foglalása és felszabadítása nem kíván a felhasználótól még egy kósza gondolatot sem, gépiesen történik, ezért a VC használatát nem gátolhatja az emberi lustaság.

Verziók
Akadnak az alkotás folyamatának olyan pillanatai, amikor ugyan tudjuk, hogy még nem vagyunk kész, de ami előttünk ragyog a monitoron, az önállóan is megállná a helyét, nos akkor menthetünk egy Verziót.

Hasonló a helyzet, ha mi abban a hitben vagyunk, hogy munkánk kész, ám főnökünk, megbízónk szerint még egy rögös út elején vagyunk – nos, ekkor is Verziót mentettünk munkánkból.

Kattints rá! Verzió mentéséhez a File > Save a Version utasítást kell kiadnunk – és hangulattól függően írhatunk rövid megjegyzést, miért is lett ez a mentés Verzió.

Egy állomány életében számos mentés lehet Verzió-mentés – azért ne vidd túlzásba, mert áttekinthetetlen lesz az életed. A Verziók ugyanis megmaradnak és később felhasználhatók.

A Verziók visszanézéséhez elég az alsó sor bal felén található kis fekete háromszögre kattintani és a Versionst választani a felpattanó ablakból.

Kattints rá! A verziók nézőképei mellett látod megjegyzésedet – "milyen jópofa voltam, remélem a megrendelőnek is tetszik, ha már itt áll mellettem", a mentés időpontjával együtt. A "Promote To Current Version" – kiválasztott Verzió ajánlása – gombra kattintva a kiválasztott Verzió lesz az élő anyag. Azért érdemes ide kattintani, mert így a Verzió megőrződik. Ha a felpattanó ablakból a Reveal in Bridge utasítást választjuk, akkor ugrunk a hídra figyelve arra, hogy a Versions nézet legyen aktív (jobbra fent). Itt egy sorban látszik az aktuális kép és a Verziói. Ha valamelyik verzióra kontrol-klikkelünk, akkor megnyílik előttünk a promótálási lehetőség.

Alternatíva
Ha úgy érzed, Verzió szinten mindent értesz, akkor megismertetünk az Adobe alternatív fogalmával. Alternatíva – nevének egyébként megfelelően – az az állomány, amely alkalmas helyettesítésre függetlenül attól, hogy egy korábbi Verzió, korábbi Verzió más irányban tovább fejlesztett változata vagy teljesen más forrásból származik. A magyar nyelvű CS2 könyv elejére kerülő magyar zászló Alternatívája lehet a cseh zászló, amelyet a cseh CS2 könyv elejére szánnak.

Alternatívává úgy tehetünk állományokat, hogy kijelölés közben a Command billentyűt lenyomva tartjuk, majd valamelyik kijelölt kép fölött kontrolklikkelünk.

Kattints rá! Ha Bridge-ben átváltunk alternatív nézetbe – jobbra fent –, akkor az Alternatívák nézőképei egymás mellett jelennek meg. A képek egyike "Primary" jelzőt nyer, ő az első az egyenlők közt.

InDesignban olyan képet kiválasztva, amelyiknek létezik Alternatívája – ezt ugye a Bridge-ben gyorsan le tudjuk ellenőrizni –, a link palettán át elérjük az Alternatívákat és tudjuk cserélni, hogy melyik jelenjen meg. Evidensen a Link palettán át lehet frissíteni a csatolt állományt.

On-line, PDF-alapú, böngésző-bázisú
"Álom, álom, édes álom" – hallatszik a vészbanyák kara, pedig … pedig nem. Kicsiben, részeiben már működik is – vö. magyar narancs és Bástya elvtárs.

Az Almalapot például pdf formátumba küldjük korrektúrára – csak a vissza út rögös, de! Már dolgozunk rajta. Elvből. A VC alkalmas arra, hogy a prodzsekthez tartozó állományból PDF fájlt hozzon létre. Ez egy webre optimalizált PDF, azaz a képek lebutítva 72 dpi-re, mivel monitoron az is elég, viszont a fájlméretet jelentősen csökkenti (Almalap PS 316 MB, Almalap színre bontott, nyomdai minőségű PDF 43 MB, Almalap kompozit webre optimalizált PDF 867 KB). A webre optimalizált PDF akár helyi hálózatban is megolvasható, de elküldhető neten olyannak, aki nem része a VC csapatnak. A VC alatt olvasók látják, hogy az Acrobat használatával (nem az ingyen letölthető Readerrel) ki mit javított, a feladóhoz vissza csak a PDF komment állományok mennek – ezek mértet még kisebb, töredéke az eredeti anyagnak.

Kattints rá! Szóval minden korrektornak Acrobat 7-t kell venni? Nem, nem szükséges. Ha a PDF-et Acrobat 7-tel generáljuk és engedélyezzük az Acrobat Readeres felhasználó számára a megjegyzés eszközök használatát (Comments > Enable for Commenting in Adobe Reader), akkor a Readerben csak e dokumentum aktív állapotában elérhetővé válnak a megjegyzés eszközök. Mi ennek a menete? A VC menüből kiadjuk az Advanced Administration parancsot, amely az elindított böngészőben megjeleníti az VC Workspace Administration segédprogi kezelőfelületét. Ráklikkelve a CS2 PDF Review gombra meg kell adnunk nevünk és jelszavunk.

Kattints rá!    Kattints rá!    Kattints rá!    Kattints rá!

A Start a Review linken haladva kiválaszthatjuk a szemlézni, korrektúrázni, jóváhagyni kívánt PDF állományt. Meg kell adni a résztvevők elérését, szabhatunk nekik határidőt is, amíg munkájukat be kell fejezniük, és itt rendelkezhetünk a felől is, hogy láthatják-e egymás megjegyzéseit. Majd útjára indul az e-mail. A célszemélyek elvégzik a munkát és egyetlen, a böngésző felületen megjelent Send gombbal elküldik az eredményt, aminek megérkezését a VC jelzi.

Ha már az Administratori felületen vagyunk érdemes körülnézni.

Itt kaphatunk tájékoztatást az egyes prodzsektek állásáról, itt módosíthatjuk a VC dolgozóinak jogát – a fizetésüket nem. A VC támogatja a felhasználónév- jelszó páros használatát, de nem teszi kötelezővé, így az adatbiztonság kérdése a miénk.

Egy, kettő, sok
A VC licenc szigorúan szabályozza, mit hova és hányszor telepíthetsz – arról nem szól, hogy mi lesz, ha nem így teszel, de mivel az összes alkalmazást neten át kötelező regisztrálni, gyanítható, hogy egy hálózaton belül kellemetlen élményei lesznek annak, aki azonos sorszámú alkalmazást próbál majd elindítani.

Kattints rá! A VC használható egygépes környezetben, ekkor a VC és a hozzá tartozó Workspace – munkaterület – a gép lesz. Ha szerver nélküli hálózatba használjuk a VC-t, akkor evidens módon addig élnek a VC szolgáltatásai, amíg az adott munkaállomás be van kapcsolva (most a gonosz Almalap esetét figyelmen kívül hagytuk). Ha például hárman dolgoznak egy kis irodában és rendelkeznek három CS2-vel, akkor mindenki létrehozhat a saját gépén egy VC és Workspace párost – ez kis odafigyelést kíván. A prodzsektek egyik gépről másikra áttelepítése betelt vinyó miatt remek szabadidős programnak ígérkezik.

Ha magas szintű a kooperáció – egyikük vektorokban jó, másikuk Photoshop mágus, a harmadik pedig tördel –, akkor igazi menedzseri feladat a prodzsektek szétterítése. A szerveres hálózat esetében elegendő egy VC telepítése Workspaceestül a szerverre, ekkor viszont igen oda kell figyelni a jogok megadására – a jog nem csak lehetőség, de felelősség is. A munkaállomásokra ekkor is külön- külön meg kell venni a CS2 alkalmazásokat.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére