E-mail
 

Adobe Stock Photo – ASP


Kattints rá! "Ide kellene egy olyan kép, amelyen Steve Jobs az Almalapot olvassa" – sóhajtott fel a tartalommenedzser, de hát hol találunk mi olyat? (Sajna sehol – tette hozzá e sorok írója.) Az ASP a Bridge része, amelyen át jelenleg öt képügynökség – photosdisc (by Getty Images), ComStock images, digitalvision, imageshop (royalty free by zefaimages) és amana (visual solution experts) – rengeteg képe (momentán 230 ezer) érhető el.

Kattints rá! Mivel ezeket a képeket az ügynökségek rendesen felkulcsszavazták, ezért nem csak szemet gyönyörködtető böngészés vár ránk, de hatékony képmegtalálás is. A bal felső ablak Favorites fülecskéje alatt található meg a bejárat a Képügynökségekhez Stock Photos néven.

Kattints rá! A képekre kulcsszavak használatával tudunk rákeresni – a keresés sebessége evidensen az internetes sávszélességünk függvénye. A találatok nézőképei közt haladva láthatjuk azok metaadatait is. Ha valamelyik kép megfelel, akkor azt letölthetjük, vagy megnézhetjük az árát. A letöltés vízjel mentes, 72 dpi-s állományt eredményez, az árak ablak pedig megmutatja, mibe kerülne a nyomdai minőségre alkalmas fotó – ez függ a mérettől is. A CS2 prágai bemutatóján például a talált fotó akár A2-es méretben is elérhető volt 450 dpi-s felbontás mellett.

Kattints rá! A 72 dpi-s változatot az ASP mappa Downloaded almappájában találod meg. Az Adobe munkafolyamat elgondolói szerint a 72 dpi-s képet, képeket tartalmazó anyagot tovább tudjuk küldeni a megrendelőnek, aki, ha azt elfogadja, akkor állja is a kép árát – nekünk viszont nem kell az elutasított képek után fizetnünk. A fizetés neten át, hitelkártyás – roppant-nagyon biztonságosan történik. A kifizetett kép az ASP Purchased almappájában jelenik meg. A korábbi kereséseinket a Previous Searches almappa tárolja Az Almalap megkérdezte az Adobe képviselőit, hogy mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a webfejlesztők, akik kimondottan 72 dpi-s képeket szeretnek használni, ne éljenek vissza ezzel a lehetőséggel. Az Adobe a felelősségteljes magatartásra és a törvény által óvott szellemi javakról szólt válaszában – amellyel az Almalap teljesen egyetért, de roppant szkeptikus maradt. A másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy az egyes cégek felgyűlt képállományait milyen megoldással lehet az ASP alá betuszkolni.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére