E-mail


 

Ha a Cipo beszélni tudna...


A fanatikus Mac-rajongók szemét mindig is csípte, hogy szinte minden munkát el tudnak végezni Macen, csupán a pénzügyek vitele miatt kell venni egy pécét, amelyen “APEH-es” program fut. Ez az állapot a kisebb – kicsi a bors, de erôs – vállalkozásokat jellemzi, amelyeknél a könyvelést külsô cég végzi és nem éri meg nekik komplett Maces-pénzügyi rendszerbe fektetni.

Az e cikk tárgyát képezô szoftver nem az elsô kísérlet e szomorkás helyzet feloldására.

Kattints rá! Amióta a velejéig gonosz Almalap meglátta a program nevét – Cipo –, azóta töri okos fejét, vajon miért? Lehetne Cipô, viszont annak nincs pénzügyi- számlázási értelme és a hosszú ô fájlnévben ugyan nem jelenthet gondot, de az ördög nem alszik. És a számlázó progi nem szoríthat, nem kell belôle kilépni és nem töri a lábunk. A Cipó is jól hangozhatna, de ott az a fránya ékezetes betű gondolat, és cipó-képűség sem csábító. Az Almalap tanácstalanságát fokozza a program ikonja, a kiskutya (nagykutya, nem ugat hiába?), amely icipicit pixeles – de talán nem ez volt a fejlesztôk fókuszában (vagy ez a dizájn).

Kattints rá!Kattints rá! A könnyen áttekinthetô program, amelynek a demó verzióját nézegettük, letölthetô a forgalmazó-fejlesztô StarKing Óbuda Apple Center internet szájtjáról. A könnyű áttekintést segíti a mintaadatbázis, nem támogatja a szűk szavú Help - igaz, ezt csak a teljesség kedvéért néztük meg. A program négy fülecskére osztott – szegény blöki.

Elsô fül

Az elsô fül a számlafül. A Cipo több cég számlakezelésére is alkalmas, itt válthatsz a cégek közt – Apple a kiválasztott – és az ablakban láthatóak a számlák, némi színkódolással a nem-forintosak – mert a program ezt is tudja –, és alul a számlák végösszege. A számla teljesítés visszavezethetô, így nyomon követhetô a kintlevôség is. A program mellé adott útmutató leírása szerint a program megfelel az APEH vonatkozó elôírásainak.

Kattints rá!Kattints rá! Az adott számlára duplán kattintva az megtekinthetô.

Új számla elkészítése is egyszerű - különösen akkor, ha már rögzítettek azok az adatok, amit a számlamezôkben fel kívánsz használni – vevô neve, árucikkek ... A program egész számlák sztornózását képes elvégezni.

Az Almalap több mint évtizedes kisvállalkozási tapasztalatai emlékében csupán a proforma és elôleg számla megnevezés ötlött fel, amely nem szerepelt a Cipoban.

Ám ezek elôfordulása rém ritka – másrészt az 1.1 verzióba bôven belefér. A Keresés gombra kattintva pont azt kapjuk, amire számítunk, ez a helyes út, ha meg szeretnénk tudni, hogy adott partnerünk mekkora partnerünk valójában és rendesen fizet-e.

Második fül

Kattints rá! A második fülön ügyfeleinket tarja nyilván a program. A számlázás adatain kívül még a kapcsolattartó személy adatait is felvihetjük, ami egyfelôl jó, viszont erôs redundanciát okoz a név-cím lista kezelésünkben. A nevek jelentôs része valószínűleg szerepel az OS 9 alatt használt levelezô program OS X alá átmentett bázisában, meg az OS X alatt használt Address Bookban. Talán elegánsabb lenne, ha a 4D alapú Cipo az OS X Address Bookjával kommunikálna. Ez persze nem egyszerű, de hasznos. Mint ahogy az, hogy rákattintva a rögzített e-mail címre, mailt tudok küldeni, vagy faxra klikkelve adott számlát elfaxolni. Ezek olyan kényelmi szolgáltatások, amelyek – szerintem – a 2.0-ból nem hiányozhatnak majd.

A Cipo – ahogy említettem – a 4D adatbázis-kezelô szoftverrel készült, Aquás megjelenése hibátlan. A fejlesztôket dicséri a könnyen áttekinthetô, elegáns ablak-fül-mezô elrendezés.

Az ismert keresô lehetôség innen is elérhetô. Jó, hogy nincs a program telezsúfolva legördülô menübôl hívható felpattanó párbeszédablakból elérhetô választógombokat engedélyezô megoldásokkal – pécés rémálmunkról most nem beszélünk: egy tételes számlához 43 klikkre volt úgy szükség, hogy minden adat újra felhasznált, elôre rögzített volt.

Harmadik fül

Kattints rá!Aki már írt számlát, tudja, hogy a legmacerásabb rész a tételek, azok ÁFA kulcsa, VTSZ, vagy más besorolás szerinti számkódjának megadása. Ez alól csak a profi könyvelôk a kivételek, az egyszámlatömbbel élôk viszont fellélegezhetnek. Ha az árú, termék, szolgáltatás egyszer bekerül a rendszerbe a könyvelô rábólintotta VTSZ-számmal, akkor többé nincs gond.

Illetve egy gond akadt, amely mellett nem tudtunk elsiklani.

Minden terméknek adott az áfakulcsa (az ÁFA kulccsal még lesz gondunk). A Cipoban azonban a termék rögzítésekor nem kell, de nem is lehet megadni a termék áfa-kulcsát, azt a számla kitöltésekor kell megtenni. Mi ügy gondoljuk, hogy ez nem praktikus. Ugyan megadható a leggyakrabban használt ÁFA kulcs. A számlában bármely tételhez automatikusan ez rendelôdik hozzá – ez támogatja a hibázási lehetôséget, ha figyelmetlen a felhasználó, akkor elfelejti átírni a kulcsot, jöhet a számla stornózása.

Ez pedig a termékenként rögzített áfakulccsal elkerülhetô lenne.

A termékeknél megadható, hogy a termék kifutott. Ez elsôre felesleges információnak tűnhet, ám elôrevetíti – ha jól tippelünk – egy raktárkészlet kezelô Cipo megjelenését.

Szintén rögzíthetô az adott termék beszállító által használt kódszáma. Aki nem foglalkozik kereskedelemmel, el sem tudja képzelni, milyen öröm, amikor a beszállító által gzf87p61 kódolású termékrôl kiderül, hogy az valójában egérpad – de az egérpad kifejezést a józan ész nevében tilos használni. (Vagy nem 4D-s rendszert alkalmaz a szállító.)

Negyedik fül

Kattints rá!Kattints rá!A negyedik fül az alapadatok beállítására szolgál. A Cipo több cég számlázásának kezelésére képes, a cégek adatai itt adhatók meg, itt módosíthatók.

Kattints rá!Itt definiálhatók a termékcsoportok, az SZJ/VTSZ számok és a már említett ÁFA kulcsok közül kiválaszthatod a leggyakrabban használtat. Ha már kívánságlistát írtam, legyen: jó volna ha a listát nem bevinni kellene, hanem weben át frissíthetô lenne – remek módja a program legális használata ellenôrzésének. Persze az ÁFA kulcsok változása is lehetne webesen nyomkövetett.

Kattints rá! Ugyan a program használatához nincs szükség a napi árfolyamok ismeretére, de a kívánság listára felírnám a weben át frissítését. Az euróban kibocsátott számlánál megjelenhetne, hogy az az aznapi árfolyamon mennyi forintot jelent. A könyvelési oldal megértése – a számla eurós értéke a számla teljesítés, kibocsátás vagy kifizetés napi árfolyamán (vagy a hó elsô, utolsó napin, vagy az év végin, vagy feladom!) számolandó – nem szándékom.

Kattints rá! A mennyiségi egységek rögzítése magyar-angol vagy más nyelvű párokban baráti ötlet – de ha már, nem lehetne alapkészlettel kapni a programot? Törölni a feleslegesnek véltet mennyivel egyszerűbb – lustaság rulez! A gyakori számlaszövegek – szerzôdés alapján, pénzügyi teljesítést nem igényel ... – felhasználóbarát megoldás. E részben adható meg a késedelmesen fizetô vevôre vonatkozó kamatszámítási dörgedelem. A Macek esetében ez volt a helye hosszú ideig a “Líbiába, Vietnamba és Észak-Koreába nem szállítható” citátumnak is. (Apropó, COCOM-lista, emlékszel?) És végül a júzerek. Khm, khm.

Kattints rá! Mintha a fejlesztôk elfáradtak volna, mire ideértek a munkában. Mindenki tudja, kik a userek, de ôk inkább felhasználók. Ahogy a group az csoport. A 4D minden bizonnyal készen kínálja a felhasználók, csoportok panelt a hozzá tartozó kóddal, de azért illene magyarítani. Nem sikerült nyomára jutni, hogy a csoportok, felhasználók jogosultsága korlátozható-e, és ha igen, hol lehet ezeket a beállításokat megtenni.

Végül is Végül is kerek a Cipo – számlázásra alkalmas. Az említett hibák egy részének (nem említett helyesírási hibáké) kijavítása egy-két napos munka, de ezzel a program napi, üzemszerű használata megoldható. A többi felvetés elbírálása a fejlesztôk feladata.

De feltétlenül örömünknek kell hangot adni, hogy Mac OS X alá újabb hazai fejlesztésű program jelent meg, amelyet bizonyos szempontból hiánypótlónak is nevezhetünk.

Demo verzió letöltése

Ferenczy Gábor


A lap tetejére