E-mail


 

„Az Apple új iMac G5 kiváló választás”


- legalábbis Walt Mossberg Ôszi PC Vásárló Kiskátéja szerint.

Legtöbben Windows PC-t vásárolnak. De az Apple új iMac modelljei tökéletes választások. Nem csak csodálatos a külsejük, de egy hatékony - G5-nek elnevezett – processzorral működnek és az áruk sokkal kedvezôbb, mint a velük összehasonlítható Windows gépeké. És ami még ennél is fontosabb, a jelenlegi Mac operációs rendszert használók még nem találkoztak vírusokkal.” – elmélkedett Walt Mossberg a The Wall Street Journalban.

A Mac legnagyobb árnyoldala, hogy folyamatos beruházásokat és szoftverfrissítést igényel. A számítógép vásárlása után még legalább 150 dollárt kell költeni a Microsoft Office Mac verziójára, amely képes a Windows-ban létrehozott fájlok kezelésére – fejtette ki Mossberg.

Aki a Windows mellett dönt, gyôzôdjön meg arról, hogy olyan gépet kap, amely a Windows XP új SP2 verzióját tartalmazza. Amelyben már kiküszöbölték az operációs rendszer minden képzeletet felülmúló biztonsági hiányosságait. Még egy vadonatúj Windows géphez is azonnal biztonsági programok kész raktárát kell beszerezni és azokat folyamatosan karban kell tartani. Egy mostanában készített felmérés szerint vadonatúj, le nem védett Windows gépek mindössze 20 perc alatt vírusokkal fertôzôdtek meg az Interneten. – fogalmazta meg Mossberg. Jelenleg a Mac kevesebbe kerül és gyorsabb, mint a Wintel pécék.

Körülbelül egy hónappal ezelôtt összehasonlítottam az Apple desktop, szerver és laptop termékeinek árait a hozzájuk legközelebb álló Dell termékekkel és arra következtetésre jutottam, hogy a Mac termékekért kevesebbet kell fizetni, mint a hasonértékű PC termékekért.” – írta Paul Murphy a LinuxInsiderben. ”Ez elég nagy meglepetés volt számomra és a leginkább bámulatba ejtô dolog az volt az összehasonlítás kapcsán, hogy a Dell alacsonyabb értékű termékskálája szegényesebb, mint az Apple hasonló termékskálája, ráadásul semmit nem tud felmutatni az Apple 17 inches PowerBook, Xserve G5/Xserve RAID kombinációjával vagy a Cinema display termékkel szemben, azaz a top termékek esetében.

Murphy a következôket fejtegette: Amikor egy PC-t olyannyira upgradelünk, hogy megközelítôleg összemérhetô legyen egy Apple géppel, kiderül, hogy az Apple egyrészrôl kevesebbe kerül, másrészrôl több fejlesztési lehetôséget ad, mint a Dell. A PC-kedvelôk válasza erre az, hogy a Macet megkülönböztetô multimédiás tulajdonságok szükségtelenek, valamint az, hogy a PC a gyorsaságát illetôen olyan messze a Mac elôtt jár, hogy ezáltal az összehasonlítás értelmetlen is. Az én személyes véleményem az, hogy ôk úgy kezelik ezeket a kérdéseket, mint sokan a FireWire-t, azaz nem is ismerik az Apple multimédiás képességeinek értékeit, mivel soha nem használták azt…de ez egy más téma. Most csak a válaszukra szeretnék összpontosítani.

Szóval ezek szerint a PC gyorsabb, mint a Mac? A valódi válasz erre az, hogy a relatív sebesség teljes mértékben a szoftvertôl függ és nagyon nehéz definiálni és mérni.” – írta Murphy. – ”Ha röviden meg akarjuk válaszolni a kérdést, akkor a nyers hardver képességeket kell figyelembe venni. Ebben az esetben a válasz nagyon egyszerű: a Mac játszva gyôz.

Murphy röviden levonja a következtetést: ”Azt gondolom, hogy a Macintosh és a PC vitájában az a legfontosabb, hogy én még soha nem találkoztam olyan PC-használóval, aki ne alkalmazkodott volna munkája során a PC-hez és az alkalmazott szoftverhez és nem találkoztam soha olyan üzleti Mac-felhasználóval sem, aki nem úgy kezelte a gépét, mint egy eszközt, amellyel elvégzi a munkáját. Akár, mint egy telefonnal vagy egy írógéppel.A lap tetejére