E-mail


 

iMac G5


imac A szeptemberi Almalap meglepô módon több helyen foglalkozik az Apple új gépével, a G5 iMackel. A technikai paraméterek a lap közepén található adatlapról olvashatók le (vagy a www.apple.hu megfelelô oldaláról, amely frissülési gyorsasága kivívta sokunk dicséretét – végre!). A gépet az Almalap a párizsi Apple Expón szemrevételezte, errôl az adott élménybeszámolót keresd! E cikk az elsô sajtóvisszhangot gyűjtötte egybe.

Hogyan tartja hőmérsékletét az iMac?

Az Apple egyik legnagyobb kihívása a legutóbbi iMac-kel kapcsolatban az az volt, hogy a gép ne forrjon fel – ez elvárás az összes Apple terméket illetôen. Ki kellett találni egy megoldást a hômérséklet szinten tartására azért, hogy ”az asztal ne olvadjon meg.”

Az Apple új gépének a szívében a G5 processzor sok hôt bocsát ki, olyannyira sokat, hogy az Apple felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy egy kis idô még el fog telni addig, amíg a G5 PowerBook megjelenik.

Az Apple nyilatkozata szerint néhány okos trükkel sikerült legyôzni a felmelegedést. Ezek közül az egyik egy levegôt beengedô luk a hangszórók közelében a gép tetején. Az Acer is kipróbált egy hasonló trükköt néhány laptopján- a hangszórókat és a képernyô körüli részt használta ventilátorként. Az új iMac sem sima hűtésű, mint a csúcsminôségű Power Mac G5, de három szellôztetôje is van: egy a merevlemez mellett, egy a G5 közelében és egy harmadik az áramforrás része.

Sok szellôztetô és nagy zaj nélkül nehéz egy PC-t lehűteni” – véli Michael Gartenberg, a Jupiter Research elemzôje. – ”Habár a G5 felforrósodik … a gép hangja olyan, mint a suttogás.

A felmelegedés elkerülése végett elkülönített hűtôrendszert tettek a G5, a merevlemez és az áramforrás mellé, így a hang halkabb, mint a suttogás – mondja az Apple. Az Apple egy olyan koncepciót választott, amivel maga mögött hagyta a múltat: a képernyô mögé tette a computert. Amikor az Apple vezetôje, Steve Jobs bemutatta az asztalilámpa-stílusú gépet 2002. januárjában, azt mondta, hogy a képernyô és a számítógép lényegének, lelkének elkülönítése lehetôvé tette, hogy a lapos képernyô valóban lapos legyen. Az idôk megváltoztak, mondta Greg Joswiak, az Apple hardvermarketing elnöke. Az utolsó fejlesztéskor egy nagy lökést kaphatott valahol a gép, hogy elfér benne az összes alkatrész. A vállalat és az ipar most már annyira fejlett, hogy a ”mindent egyben”-megoldás is lapos és kevésbé vastag, mint a képernyô egyedül.

imac insideHa már régen is tudtunk volna lapos számítógépet csinálni, akkor megcsináltuk volna” – mondta Joswiak – ”Ha volt is panaszuk az embereknek, ez az volt (az utolsó iMac), amelynek alapja is volt.

A új iMackel az Apple megpróbált néhány dolgot megtanulni a közkedvelt iPod digitális zenei lejátszó egyszerűségébôl. Az új iMac-nek vannak elônyei és hátrányai is.

Úgy gondolom, hogy a sikerfaktora ugyanaz”- mondta Gartenberg a Jupitertôl – ”egy kevés személyiség az elôdjébôl, az hiányzik belôle.” Az elôzô-generációs iMac-et hasonlították a Pixar Luxo Jr. Mascot-jához, de az Apple úgy formálta az iMac-et, hogy az olyan legyen, mintha élne. ”Ugyanakkor a design elég szélsôséges” – mondta Gartenberg – ”vagy kedveled vagy utálod.

Az Apple egy olyan gépet alkotott az új design-nal, amit nem lehet ”megsérteni”. Jól illik bármilyen stílusú szobába, még akár a falra is szerelhetô. ”Számomra egyszerűen csodálatos, mert benne van a lehetô legkisebb számítógép anélkül, hogy bármi másnak néznénk”- nyilatkozta Mark Rolston, a Frog Design, ipari design vállalat igazgatója. ”Ez az utolsó asztali számítógép, a design utolsó szakasza, mielôtt mindenbôl laptop vagy egy tábla lesz. Semmi felesleges vagy pazarlás nincs benne.

A G5 ilyen szűk helyre történô bezsúfolása egy lépés lehet a G5 PowerBook felé, de Joswiak szerint sokkal keményebb lenne a jelenlegi chipet egy laptopba beépíteni, mint amilyen nehéz volt a ”mindent egyben” koncepció megvalósítása. ”Az a kihívás jelentôsen nagyobb, amit a G5-ös hűtése egy PowerBookban jelent” – mondta Joswiak és hozzátette, hogy ”egy PowerBook fele olyan vastag sincs, mint az új iMac, ezáltal sokkal kevesebb hely maradna a hűtési trükkökre.

Az Apple ezt az iMac-et szerette volna már nyár elején bemutatni, de a chipek hiánya miatt szeptemberig várniuk kellett. Az Apple azt nyilatkozta, hogy a hónap közepén kezdik el szállítani az új gépeket, de arra nem tudtak pontos választ adni, hogy széles körben mikor lesznek elérhetôek. Beszélnünk kell még a ”csak az Apple által alkalmazott designokról”. A bekapcsoló gomb hátul található, így nem zavarja a gép egyszerű elejét. Ám mikor az iMac várakozó módban pihen, a bekapcsoló gomb virtuális helyén apró fény izzik. A hangszórók, amelyek az elôzô modellnél a gépen kívül helyezkedtek el, most a gép alján találhatók, így a hang a gépbôl lefelé távozik az asztal felé, mielôtt eljut a használóhoz.

Rolston szerint ahhoz, hogy a gép a szépségét megtartsa, az iMac megkívánja, hogy óvatosan bánjanak vele és drótnélküli billentyűzetet, egeret és internet kapcsolatot használjanak. ”Ha egy csomó USB eszközt használunk, elvész az egész varázsa.” Rolston azt is elmondta, hogy örül annak, hogy az Apple a design segítségével ösztönöz bizonyos használati szokásokat. Például azzal, hogy a bekapcsoló gombot hátulra helyezték, ezzel arra serkenti a használókat, hogy gépeiket alvó üzemmódban hagyják és ne kapcsolják ki azokat.

Rolstonnak egyetlen egy kifogása van. Szerinte a display csiszolt oldala sokkal nagyobb az alsó részen, ahol a hangszórók és az áramforrás találhatók, így túl nagy a gép ”álla”, még akkor is, ha ezen a részen valamennyire vastagabb kell, hogy legyen.

Részben gyártási csúszások miatt két hónappal a tervezett kiadása után megjelent az IBM által készített iMac G5 processzor is.

Miért késett az új iMac?

A Gene Muster iparági elemzô becslése szerint ez a csúszás körülbelül 50,000 darab iMac-ben mérhetô azalatt a két hónap alatt. Számokban kifejezve ez valahol 64 millió és 94 millió dollár között van, amely bevételtôl így az Apple elesett. Munster azt mondta, hogy habár az Apple iMac ezáltal lemaradt az iskola elôtti értékesítési szezonról, az sokkal fontosabb, hogy az iMac értékesítése minél elôbb megkezdôdjön, hogy az év végi vásárlási szezonban már kellôen részt vegyen. Ez egyébként tipikusan az egyik legfontosabb üzleti periódus az Apple számára.

Ez a tudat eléggé felpörgeti ôket”- mondta Munster. ”így van egy kis idejük arra, hogy a gyártási folyamatokat maximálisan a felügyeletük alatt tartsák és a piaci igényeket felülmúlják.

A Merrill Lynch elemzôje, Steven Milunovich azt írta egy kutatási jelentésében, hogy az Apple-t nem érintette különösebben az iskola elôtti szezonban történt iMachiány, mivel erre az idôszakra ”a laptopok keresettsége volt jellemzô, és az eladások 75-80 százaléka laptop volt – az Apple szerint”.

Milunovich azt mondta, hogy a szeptembertôl decemberig terjedô idôszakban az új iMac a számítógép eladásokat 210-rôl 260 ezerre kellene, hogy növelje. Amikor az iMac-et kiadták, Milunovich a 2005-ös becsléseit megemelte részvényenként 90 centes nyereségre, 9.53 billió dolláros árbevételre vetítve. Eredetileg 87 centes részvényenkénti nyereséggel számolt 9.3 billió dollár árbevétel mellett.

Mint mindig, az Apple most is a PC-k, mint a Gateway, a Dell és a Hewlett-Packard listaárainál magasabb iMac-árat állapított meg. Az iMac három modellje kapható, a 17-inches képernyôs verzió 1,299 dollárba (netto: 296.7eFt), egy másik 17-inches képernyôs verzió 1,499 dollárba (n: 347eFt) és egy 20-inches képernyôs verzió 1,899 dollárba (441.7eFt) kerül.

Az IDC-nél dolgozó Roger Kay azt szerette volna látni, hogy az Apple kihoz egy iMac-et 1,000 dolláros ár alatt, de ”ez az árfekvés nem olyan rossz és a design is összhangban van a számításainkkal, amit az Apple-tôl várunk.” Kay hozzátette, hogy az Apple kiinduló árai ugyanolyanok, mint az elsô iMac kiadásánál voltak hat évvel ezelôtt.

Az Apple arról híres, hogy arra ösztönzi a PC-piacot, hogy jobban megtervezett termékekkel rukkoljanak elô. Ez mindig nagy kihívást jelent számukra. Munster úgy gondolja, hogy az iMac-kel is ugyanez fog történni, habár a versenytársak korábbi reakciói alapján nem hiszi, hogy más PC-s vállalatok támadást indítanának az Apple ellen legalább egy évig.

Eltávolítható láb

Tudta Ön, hogy az új iMac G5 rendelkezik a legkisebb valaha látott talppal és a tartozékként beszerezhetô VESA-val (fali kar) akár falra is szerelhetô? ”Akassza le a falról és tegye az asztalára!A lap tetejére