E-mail


 

Minden jó tett . . .


Noha a pittsburghi Edgeworth általános iskola könyvtáros Milana 'Mim' Bizic már több, mint húsz éve küldözget karácsonyi üdvözlôlapokat - és kap válaszlapokat, mégis csak nyugdíjba vonulásakor találkozott újra Steve Wozniakkal, az Apple egyik alapítójával.

"Steve, mindig is ígérted, hogy eljössz, meglátogatsz Edgeworthben. Ez az utolsó lehetôség, mert nyugdíjba vonulok" - írta nemrég Bizic Wozniaknak. És Steve jött. De hogyan találkozott össze a 41 éve oktatásban dolgozó nagymama Wozniakkal?

Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója a kép jobb oldalán

"[Wozniakkal] egy 1985-ös díjátadó ünnepélyen találkoztam [ezt az Apple Computer Clubs International szervezte], ahol diákjaim Apple II-ön készített szövegszerkesztési, adatbázis- és projektmenedzselési munkáiról számoltam be. Steve nagyon örült. Annyira fontosnak tartotta, hogy a gyerekek éljenek a számítástechnika lehetôségével, hogy Jesse fiát is az iskolánkba szándékozta beíratni."

A szokatlan barátság kapcsán Wozniak 1988-ban az akkor gyártásba kerülô Apple GS egyik elsôként elkészített gépével ajándékozta meg az iskolát - ám fia soha nem járt oda. Bizic és az iskola elnyerte a legjobb technológiájú iskola díját is. Ez adta az erkölcsi és anyagi alapot, hogy 2001-ben létrehozzák a digitális iskolát: negyediktôl minden ott tanuló diák hordozható gépet kap az iskolától. Természetesen mindegyik gép Macintosh.

"Amikor megkérdezi ôket [a tanulókat], hogy ki használ Macet, akkor minden gyerek keze a magasban" - meséli Bizic. "Imádnak a feltalálók ezért hozzánk eljárni, elôadást tartani."

A "feltaláló" megnevezés még 1975-bôl származik, amikor Wozniak összeállt Jobs-szal, akit egy számítástechnikai hobbiklubból ismert. A barátság közös munkává nemesedett, az 1976-os, elsô szüret tárgya az Apple I gép volt. A legendás történet kapcsán multimilliomossá váló Wozniak két évtizede környezete jobbításán dolgozik. E nehéz tevékenységet megszakítva május közepén belépett az Edgeworth-i suli könyvtárába, amelyet zsúfolásig megtöltöttek a diákok. Ováció, taps, üvöltés és szeretet fogadta Steve-t. (Az egyik osztály számítógépes rendereléseit mutatta be, a másik kórust alkotva a világbékérôl énekelt, a harmadik pedig számítógépekkel - na milyenekkel? Persze, hogy Macekkel - adatta elô a "This land is my land - from California to the New York island" hazafias dalt. A diákok egy részén "Welcome Woz!" póló feszült.)

Steve elmesélte az Apple létrejöttének, az elsô gép megépítésének történetét és arra biztatta a gyerekeket, hogy váltsák valóra céljaikat.

A gyerekek hanyatt voltak esve, dögösnek, királynak és sirálynak tartották Steve-t, és sokan csillogó szemmel jelentették ki, hogy ôk is feltalálók lesznek. Az egyik szülô a lap riporterének elmondta, hogy ô is az iskola tanulója volt, sokat köszönhet Bizicnek, aki megszerettette velük a számítógépet, és rettentôen sajnálja, hogy a könyvtáros hölgy nyugdíjba vonul.

"Ez volt a legjobb elôadás, amin részt vettem" - küzdött könnyeivel Bizic. "Woz eljött, és láthatta, mit okozott a gépeivel. Csodát."


Amanda Michaels
Pittsburgh Post-Gazette


A lap tetejére