E-mail


 

Drupa elôzetes


A májusi Drupa kiállítás – amely mágnesként vonzza a kiadványszerkesztés, elôkészítés és legfôképp nyomdatechnológiában érdekelteket – közeledtével egyre több vállalat jelenti be, mit készül bemutatni, kiállítani a vásáron.

AGFA
Új CtP család debütálását ígéri. Az Acento Screen OEM termék, ami épp arra képes, mint a Screen PlateRite 4000, a KPG szintén új 4 oldalas gépe, a Heidelberg árusította Topsetter 72 és a Fujifilm Javelinjei. Az Acentoval használható a Thermolite lemez vagy a szintén új Azura vegyszermentes lemez. A 16 csatornás thermál diódás egység óránként 10 lemez elôállítására alkalmas, az Acento S 32 csatornás pedig 20 lemezre. Három lemezbeemelô segíti a folyamatos munkavégzést. Szintén új a Palladio kézi vezérléses változata, amellyel óránként 17 lemezt állíthatsz elô. Az Agfa is készül JDF-bôl, az Apogee X munkafolyamat 2.0 változata már kezeli a JDF-et. A csomagolóipar örvendhet az Alterno színmenedzser szoftvernek, amellyel direkt színes és több színnyomás összhatása szimulálható. A szoftver az Agfa CMS/QMS technológiáját ötvözi a PDF lehetôségeivel és természetesen beilleszthetô az Agfa csomagolástechnikai produkciós munkafolyamatába, az ApogeeX-be.

CREO
A Creo CtP-unokák – harmadik generáció – bemutatására készül. Az egyik újdonság a négy tagú Magnis VLF (még nagyobb formátum) CtP rendszer. A 4570, 5183, 5570 és 6383 kódszámok jelzik az eszközök tudását is: ez a dob mérete inchben (4570: 45x70). A 6383 csúcsgép – hármat különböztetünk meg teljesítmény alapján, óránként 15 darab 2400 dpi-s 80.7x59.4 inches (2,050x1,510 mm) lemezt képes elôállítani, használni. E sebesség eléréséhez a lemez be és kivételi rendszereket automatizálták, optimalizálták. A közepes méretű nyomdák számára módosította a Creo Prinergy munkafolyamat rendszerét, amely az Evo toldalékkal jelöl. Az Evo alól elmaradt az Oracle alapú adatbázis, így számos nagynyomdai funkció – munka nyomon követése, naplózása, automatikus jelentéskészítés, megrendelô felé történô teljesítés, állapotjelentés, nyomdagépek közti terheléselosztás kiegyenlítése – nem érthetô el.
Ám a gyártáshoz szükséges eszközök megmaradtak. Módosítható a kimenet – OPI, normalizáció, színmenedzsment és alátöltés – a nyomdai munka és a proof irányában egyaránt. A fapados verzió ára nyolcezer dollár. A kis nyomdák számára kedvezô a Creo ajánlata, vélik az elemzôk, és a biztos növekedést követôen kedvezô az áttérés az adatbázis alapú Prinergyre.

OCÉ
Az Océ szándéka megerôsíteni pozícióját a digitális nyomdagépek piacán. A most bejelentett és a Drupán bemutatandó gépek elméleti alapját a VarioStream 9000 technológia adja, amely ötszínes, kétoldalas, tekercses nyomtatásra alkalmas. A Vario-Stream 9210 és 9220 egyedülálló abban, hogy munkától függôen dinamikusan változtatható egy-öt torony közt. A nyomtatási szélesség 19 inch (48,26 cm), ugyan az Océ képes lenne szélesebb egység gyártására is, de jelenleg nem akar. A 9210-es alapgép 600 dpi-ben 1+1 színes – ekkor 400 A4-es megnyomására képes percenként, ami mérôszámszerűen 800 oldal/perc, lévén két oldalról szó, a 9220-as 2+2 színes –, ám ehhez nem adtak meg jellemzôs számadatokat sem a mérnökök, sem a marketingesek.

XEIKON
Hasonló paraméterű eszközt készül bemutatni a Xeikon is, az 5000 digitális tekercses nyomdagépe 50 centi szélesen nyom. A kétoldalas, egymenetes, négyszínnyomással, 600 dpiben percenként 65 (azaz 130) A4-es megnyomására alkalmas. A nyomdagép egy plusz színnel bôvíthetô. Az 5000-t havi hárommillió oldal elôállítására tervezték – ez volt a marketinges adat. Grafikai munka esetén – ez 35 százalékos fedettséget jelent – ez a mutató szám a felére esik.

REALTIMEIMAGE
A munkafolyamat-automatizáló jegy (JDF) bevezetésérôl döntött a nyomdai elôkészítés körül sertepertélô RealTimeImage, amely nagy méretű állományok és egészségügyi képek netes továbbításában is jeleskedik. A leendô alkalmazás fedôneve: JDF Application Server – amely az Esko-Graphics egyik termékével közösen mutatkozik majd be. A jelenlegi nyomdavilág örömét a RealTimeProof 5.0 on-line proof rendszer bemutatásával kívánja szolgálni a cég. A Mac OS  X Safari böngészôn is hibátlanul megjelenô applikációt a tavalyi Graph Expon mutatták be, verzió összevetô és hierarchikus imprimáló lehetôsége sokaknak megtetszett.

SCITEX
A Scitex két tintasugaras nyomtatóval várja az érdeklôdôket a Drupán. A CorJet-et a csomagolástechnikai tervezôknek és a POS (point of sale – kisméretű reklámtáblák, hátulról megvilágított csodák) feladatok kiszolgálására szánják. Az akár 10 mm-es anyagra 600 dpi-vel négy vagy hat színben nyomtatott felület 3,2x1,6 méter. A CorJet saját szárító-festékfixálóval, papírbehúzó-továbbító, -vezetô rendszerrel és belsô állapot ellenôrzéssel keresi a vásárlók kegyét. Talán a legfontosabb, hogy olyan „zöld” – azaz környezetbarát – vízalapú festéket használ, amely alkalmas élelmiszer csomagolások nyomására is. A 800 000 eurós (kb. 200 millió forintos) nyomtató telepítéssel, automatikus vágó illesztéssel, betanítással kerek egymillió euróba kerül. A TurboJetnek a szitanyomók örülhetnek. A Hitachi fejekkel felszerelt gép 448 dpi-n óránként 200 négyzetméterrel végez, alacsonyabb felbontással – ami a tesztek szerint nem okoz drámai minôségromlást – ez 400 négyzetméter fölé tornázható. A gép ára 550 000 euró (137 millió) körül lesz.

ECRM
Az ECRM három CtP-vel jelentkezett a Drupa-újdonságok rovatához. A Mako 8 a négy éve bemutatott Mako 4 megkétszerezett képességű társa – 8 oldalt képes kezelni. A legnagyobb lemezméret 41,3x32,4 inch (105x82,3 cm). A következô újdonság a Mako 4matic az alap Mako 4 auto tálcabeemelô, -kiadó változata, amely 20 darab 2540 dpi-s lemezt képes óránként legyártani. A lemezek tárolását, mozgatását, vezérlését célhardver segíti. A harmadik gép, amelyre az ECRM büszke lesz a Drupán, a Newsmatic, a 80 újságoldal (635x927mm) kezelésére képes lemezkészítô.

ESKO-GRAPHICS
Az Esko minden irányban bôvítette PlateDriver családját. A manuális Compact (4-up) mellett megjelent a 6 és 8 oldal kezelésére képes automatizált PlateDriver – és a Drupa a hivatalos bemutatója a tavalyi Graph Expon már működés közben megtekinthetett DPX 4 lemezkészítônek. Az Esko a nyomdászat és a csomagolástechnikai nyomdászat számára készítette el Scope névre keresztelt munkafolyamat szoftverét – a program intenzíven használ 3D-s elemeket és PDF technológiát.A lap tetejére