E-mail


 

PDF-munkafolyamat: fejlesztendô


Az Acrobat és a PDF számtalan elôadás, konferencia és újságcikk népszerű gumicsontja. Ám egyetlen helyen sem találtam választ arra, hogy mi késlelteti a teljesen PDF alapokon nyugvó nyomtatott média munkafolyamat megalkotását. Vajon mi lehet a szűk keresztmetszet?

Elôször is, kezdetekben a PDF nem volt alkalmas a minôségi nyomdai munka folyamatainak támogatására, számtalan konzultáns cégnek adva így munkát – ôk még évekig megélnek e problémából.

Másodszor, az Adobe a PDF-et nem produkciós formátumnak szánta, hanem oldalmegtekintônek. (Az állítás második fele kimondottan hamis – ford.) A felhasználók azonban az Adobe számára váratlanul saját céljaikra kezdték használni a PDF-et – az Adobe az elmúlt években váltott felhasználókövetô üzemmódból újra innovatívba. A PDF beágyazása a minôségi nyomdai termelésbe ma evidencia. A gyártási folyamatnak valahol a közepén elhelyezkedô elôkészítés – prepress – a PDF-et erôsen alkalmazza, noha többé-kevésbé tisztában van, hogy hiányzik belôle számos minôségi szín- és képfeldolgozási kapacitás. A felhasználók az Adobe-t és más érdekelt szoftverfejlesztôket is arra kapacitálnak, hogy ezeket a hiányzó lehetôségeket elérhetôvé tegyék.

Harmadszor, technikailag nem jelentene különösebben nehéz feladatot, hogy az Adobe a PostScript alapú szoftverrészeit PDF alapúra cserélje le. Ám a telepített PostScript RIP-ek száma olyan tehetetlenségi faktor, amivel az Adobe-nak számolni kell. Ezért még évekig együtt él a két forma, akadályozva, hogy a PDF a tervezéstôl-papírig munkafolyamat egyetlen alanyává váljék. Addig minden érdekelt fejlesztô a saját kályhájától – operációs rendszer, generáló, szerkesztô, ellenôrzô... – kezdôdôen építi PDF alapú megoldásait. A felhasználók e részekbôl össznépi csináld magad mozgalom keretében fabrikálnak PDF munkafolyamatot.

Ki fejleszti ki?
Az igazi gond a technológia lassú fejlôdése, ami nem eredményezhet gyors fejlesztést – nincs esély siker-alkalmazás elkészítésére. Az Acrobat 6/PDF 1.5 ugyan szinte maradéktalanul megoldotta a technológiai problémákat, ám az ágazatnak nincs elég innovációs kapacitása, hogy a PDF lehetôségeit kiaknázza. A PDF elfogadásához nagy mértékben hozzájárult “egyszerűsége”, egyes alkalmazásokból egyetlen egérkattintással létrehozható volt minôséginek tartott PDF. Ez már a múlté. Ahhoz, hogy valóban egyetlen kattintással az adott munkának,, nyomdai eljárásnak megfelelô minôségi PDF-et állítsunk elô, alaposan meg kell ismerni a PDF szerkezetét. A PDF népszerűségét “olcsóságának” is köszönhette.

Ám a felhasználók azt látják, hogy a PDF alapú eszközök, munkafolyamatok nem olcsóbbak mondjuk a PostScript alapúaktól. Régebben a fejlesztések hajtómotora az új technikai kutatások eredményének gyakorlati hasznosítása volt, mára az üzleti szemlélet – “Megéri? Megtérül? ROI? ROA?” – uralkodik. A vásárlók megtekintve és elismerve az új fejlesztést egybôl az iránt érdeklôdnek, mennyivel olcsóbb az új, épp kifejlesztett termék a régebbinél.

A gyártási idô az elmúlt 30 évben töredékére zsugorodott – a megrendelôk és a vállalkozók örömére. (Így az egyre összetettebb rendszer problémáival megbirkózni képes magas képzettségű szakemberek díja igen magasra szökött – de ennek meg ôk örülnek.) És ez az igazi szembekötôsdi játék. Senki sem ismeri a valódi költségmodelleket, a felelôsségek átfedik egymást, illetve rések mutatkoznak.

Ahogy a JDF ...
A JDF-rôl szóló hírek – a mostani számunkban rendesen elszaporodtak – arra utalnak, hogy az idei Drupa kiállítás technológiai csillaga a JDF lesz. Ám a JDF is csak akkor lesz képes megfelelni a tôle elvártaktól, ha a gyártás egész folyamatában jelen lehet. Érdemes kétkedéssel fogadni azokat a bejelentéseket, melyekben a gyártók örömmel jelentik, minden eszközük JDF-kompatibilis – ez a legtöbb esetben a cégen belüli eszközök egymásértését jelenti. A JDF munkafolyamat szintű használatával tovább csökkenthetô a gyártási idô. A PDF-hez képest a JDF még szorosabb cégek közti kommunikációt kíván. És nem csak technológiáról.A munkafolyamat-fejlesztés nem vihetô elôre kizárólag technológiai megoldásokkal. A PDF és JDF szoftverek megvétele semmivel sem növeli a cég szakmai tudását – csupán lehetôséget ad. Európában a Ghent Csoport által meghatározott, adott gyártási technológiára vonatkozó PDF specifikációk egyre szélesebb körű elterjedése a legjobb példa arra, milyen plusz kell a PDF – és a JDF – sikeréhez.

Ám a PDF-specifikációk netre tétele nem elég. Folyamatos képzésre, egyeztetésre és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a PDF és JDF technológiákat a felhasználók a számukra szükséges szinten értsék.


Peter Luit,
holland premédia konzultáns


A lap tetejére