E-mail


 

MailSmith, a levélkovács kliens


A tavalyi év legjobb emailkliense keveset árul el magáról, azt is inkább címszavakban. Ezt persze mindjárt tekinthetjük is pozitív vonásának, hiszen egy kliens maradjon csendben, üljön a helyén, és dolgozzon.

A szövegszerkesztô program funkciói ismerôsek lesznek a közkedvelt – és sokak által utolérhetetlennek vélt – BBEdit rajongóinak. A valóban könnyen kezelhetô, ám rengeteg igazán hasznos szolgáltatást kínáló szövegszerkesztô plug-injeit befogadja a MailSmith. A beérkezô levelek formázását is kínálja a szoftver, amely a legújabb trendnek megfelelô designolt emailek leegyszerűsítésekor jól eshet. Nem is beszélve arról, hogy a textesített levelek nem hivatkoznak a netre – gyorsabb a megjelenés –, és elkerülhetô a nem kívánt HTML-hez csapott elemek letöltôdése. A levélszerkesztés egész folyamata Apple- Scriptbôl vezérelhetô – tehát az alkalmazás kiváló spamelôállító.

Ha már spam, akkor megemlítendô, hogy a beérkezô levelek filterekkel szétválogathatók, feldolgozhatók, scriptelhetôk. A beépített SpamSieve (Spamszita), amely statisztikai jellemzôk figyelembevételével próbál dönteni egy mail spamségérôl, a program alaprésze.

Ám az igazi Big Brother-díjra nem ezért esélyes a MailSmith. A Report to SpamCop parancs automatikusan levéllel bombázza a spam küldôjének szolgáltatóját – ezt a mailt persze a szolgáltató spamszűrôje... A program kezelte levelek oda-vissza kereshetôk, nem csak az egyes mezôk tartalma szerint, de szabad szövegesen is. A beépített PGP 8.0 segítségével a levéltitok megôrizhetô, bekapcsolható az automatikus aláírás-hozzáadás és aláírást ellenôrzô-hitelesítô funkció.

A Levélkovács több e-mail címet is képes egyidejűleg kezelni, segítségével létrehozhatunk csak fogadó és csak küldô mail címeket kezelô beállításokat. Címenként eltérô fejléc és aláírás adatható automatikusan a levelekhez. Elkerülendô a sávszélesség kéretlen többmegás árlistákkal történô eltorlaszolását, a POP Monitor használatával a mailszolgáltatónál látható alapadatok – ki küldi, mekkora, mi a tárgy – ismeretében letöltés elôtt letörölhetsz leveleket. A program kifejezetten együttműködô típus. Az Apple Address Book adatai alapján igyekszik ellesni, kinek készül levél, ha kitalálja, kitölti a hiányzó adatokat. Az Address Book a MailSmith adataival gazdagítható, frissíthetô – hiába no, lustaság mindenekfelett!

Ha a Claris Emailert hagyod ott a MailSmith kedvéért, akkor a leveleket, címeket és mail címekhez tartozó beállításokat, ha az Eudorát, akkor a címlistát és levélszekrényeket, és ha az Apple Mailt, akkor a leveleket emeli át a MailSmith, amely más mailprogramoktól „mbox” adatállományokat vár. A MailSmith természetesen Mac OS X program, amely él a Quartz betűkisimító képességével, a jelszavakat a Kulcskarikán (Keychain) tárolja, támogatja a rendszerszintű Services megoldásokat, Dockba zártan jelzi mail érkezését.A lap tetejére