E-mail


 

Mindenttudó Director


Lassan a boltokban a Macromedia mindent tudó multimédiás szerkesztô szoftvere, a Director MX 2004. Az újdonságok címszavazva: DVD-, Flash MX 2004- és Mac-Windows keresztplatformos támogatás, JavaScript-es Director tartalomszerkesztés, Lingo-szkriptelés, munkafolyamat- szervezés támogatása.

A Macromedia Director megkerülhetetlen multimédiás tartalom készítésekor, és ez nem változik jövôben sem – jelentette ki megfelelô magabiztosságot mutatatva a termék menedzsere, Miriam Geller. – A célunk világos, a fejlesztôk számára még könnyebbé tenni CD-s, DVD-s, intranetes-, kioszkos- vagy internet alapú szolgáltatás fejlesztését.

Az új Director legfontosabb újdonsága a DVD-támogatás. A felhasználók számára kezelhetôvé lett a DVD multimédia tartalma, így gazdagabb felhasználói válaszok állíthatók elô. Adott helyen részletek játszhatók be DVD-rôl, a Directorból vezérelhetô a DVD-lejátszás.

Remek lehetôség ez az oktatási anyagokat készítôk számára. A felhasználó a videorészleteket, mintaprogikat DVD-n megkapja, amelyet az interneten át nyúzott oktatóprogram rendre megszólít, a megfelelô részleteket használva fel – vázol egy életszerű alkalmazási lehetôséget Geller. – A nyelvoktatás számára a felvihetô hanganyag, vagy például Flash oktatáshoz mintaprogramok, kis videók nem fértek fel rendesen eddig elérhetô CD-re, a DVD kapacitása azonban szinte mindenre elég. Az a technikai megoldás, hogy a nagy átviteli sebességet igénylô anyagokat helyben, a vezérlést viszont az Interneten át érhetik el, új lehetôségeket ad a fejlesztôk kezébe.

Az Almalap csupán annyit tehet hozzá, hogy ez a kombináció képes némileg gátolni a jogtalan eltulajdonlást is. Az egyre bonyolultabb azonosítójú Director (MX 2004) olvassa és futtatja a hasonlóan elbonyolódó verzióazonosítójú Flash és Fireworks állományokat. A felhasználóval történô párbeszéd megírható JavaScriptben vagy Lingoban, illetve e kettô kombinálásával is. A kész anyag egyetlen mozdulattal publikálható Mac és Windows felületre, vagy tehetô elektronikusan elérhetôvé. Eddig platformonként kellett generálni a kimeneti állományt.A lap tetejére