E-mail


 

Digital Performer


A Digital Performer (DP) digitális audió és MIDI szekvencia készítô alkalmazás, amellyel a soksávos hanganyagok rögzíthetôk, szerkeszthetôk, keverhetôk, feldolgozhatók és kimenthetôk további felhasználásra. Ehhez a csöppnyi feladathoz megfelelô kezelôfelületet is biztosít a szoftver – szoftveres potméterhegyek, kapcsolók, visszajelzôk és ledek képesek a 22 inchest is komplett befedni. Nem is véletlen, hogy komoly munkához gépenként rendszeresen két monitort használnak a profik.

A DP nem korlátozza a kezelhetô sávok számát – legfeljebb a merevlemezed bizonyulhat kicsinek. Számos audió hardverrel – TDM (Pro Tools), Direct I/O, ASIO, Sound Manager – ápol baráti viszonyt a program, amely természetesen a 24 bit/192 kHz paraméterekkel jellemzett hangfeldolgozást is támogatja.

A MIDI és audió sávok egyetlen, közös keverôje csatornánként 20 effektezést és 32 sztereó buszozási lehetôséget kínál. Öt elôre betáplált automatizálás használható az effektezésnél, de persze mindenki lehet a Kraftwerk mérnökeinek méltó utódja. A progi több tucat valós idejű, grafikusan kontrollált DSP (digitális jelfeldolgozás) effektet ismer. Mivel a fordító aktív hallgató, és életében nem használt még hasonló szoftvert sem, ezért óvatosan említi meg, mi mindenre képes a progi. Az effektezésben a fejlesztôk éltek a számítástechnika vívmányaival – számos olyan feladatra is alkalmas a program, amelyre a hagyományos audió eszközök nem voltak, ám a hangmérnökök kényelmes környezetének megôrzését is felvállalva decibeleket és tized-, század-, ezredmásodperceket lehet megadni mértékegység nélküli abszolút (0–255) számok helyett.

Ha véletlenül multiprocesszoros gép elôtt ülnél – csak nem egy G5-ös Mac –, akkor számodra is jó hír, hogy a progi kihasználja a duálproci kínálta számolási teljesítményt, így majdnem kétszer annyira képes. A DP az idô olyan piciny szeletével is képes számolni, amellyel a vetélytárs szoftverek nem – zeneszerkesztésben nem érdekelt földi halandó számára ez a szempillantással mérhetô –, a progi egy tízmilliomod PPQ-s MIDI szerkesztési lehetôséget biztosít. Amikor a DP-t USB MOTU MIDI csatolón használod, akkor hatszor jobb az idôfelbontása – egyharmad milliszekundum –, mint a hasonló programokénak.A lap tetejére