E-mail


 

Canon PowerShot A80


Tavaly Szent István király ünnepén, azaz augusztus huszadikán mutatta be a Canon a népszerű PowerShot digitális fényképezôgép családjának legújabb tagját, amely az A80 kódnevet nyerte.

A szokásos Canon tudás mellett a háromszoros optikai zoom, négy megapixel és állítható szögű LCD-megjelenítô jellemzi a gépet. Az A80 azonban nem csak méltó utódja az A60, A70 és A300 típusok fémjelezte sorozatnak, hanem az elsô gép, amelyet felszereltek a minôségi nyomtatást megvalósító Pict- Bridge technológiával. Az A80 ára itthon – a hozzáadott aksik, tokok, memóriakártyák függvényében – 93 és 107 ezer nettó forint között szór. Ezt a gépet sem nagyon érdemes 64, de még inkább 128 megás kártya nélkül használni, ha csak nem dicsekvésképp szeretnénk mutogatni.

A PowerShot gépben megpróbáltuk a professzionális képességeket ötvözni a széles felhasználói rétegek igényével úgy, hogy mindezt a legkedvezôbb áron tudjuk nyújtani – adott marketingszempontból kifogástalanul csengô tájékoztatást Yukiaki Hashimoto, a Canon illetékes szakembere. – A könnyű, de élete végéig kitartó gép éles képeit a Canon lencséinek és Digic képfeldolgozó processzorának köszönheti.

A formás fémház alig negyedkilós gépet takar. A négy megapixeles kép 2272x1704 képpont felbontású, ami átlagosan 2 MB-ot jelent – a jelentôs adatmennyiséget jelentô képinformáció feldolgozását végzô hardver és szoftver elemeket a Canon továbbcsiszolta, a végeredmény a Digic processzor lett, amely kiváló célhardver.A 3x optikai zoom szoftveresen 11x-re növelhetô, ám tapasztalataink alapján ez inkább játék a számokkal, mint valódi zoomolási lehetôség, idôsebbek talán emlékeznek a 300 dpi-s szkennerekre, amelyek szoftveresen 15 000 dpi-t is tudtak – elvben. A digitális fényképezôgép természetesen alkalmas mozgókép felvételére is, 330 KB/s adatrögzítése sebesség mellett 320x240-es mjpeg fájlt ír. A mozi hosszát erôsen befolyásolja a kockáról kockára történô változás. A forradalmi változásnak jelzett Pict Bridge kapcsolat nem több, mint megfelelô nyomtatóval való USB-kapcsolatot követô képnyomtatási képesség.A lap tetejére