E-mail


 

XML világ


A Philadelphia városában, ahol Bruce Springsteen énekli meg az utcákat, rendezték meg a félreértésre okot nem adó elnevezésű (XML Conference) Seybold XML konferenciát. A nyomdai előkészítésben és más területeken is egyre fontosabb szerep jut az XML-nek, erre utalt a rendezvény szlogenje is - "Pecsenyénket megsütöttük ...". A rendezvény elnöke, Lauren Wood, egy interjúban elmondta, a résztvevők úgy vélekednek, hogy "az XML fejlesztések első köre befejeződött, elkészültek azok a receptek (alkalmazások), amelyekkel már a laikusok is sikerrel elboldogulnak."

Az elnöknő szavait alátámasztó tény, hogy idén sokkal több működő megvalósítást mutattak be, mint az előző években, amikor inkább a pilot-projectek és prototípus demonstrációk voltak többségben. "Négyszáz jelentkező közül választottuk ki az elhangzott száz előadást - meséli Ms. Wood -, amelyek eredményekről, esetekről számoltak be."

A rendezvény arculata más szempontból is megváltozott, az eddigi magányos sziget jellegű kutatások, kutatók mostanra közösséggé kovácsolódtak, egymás eredményeire épülő fejlesztésekkel jelentkeztek. "A mostani konferencia nem papír- és CD-cseréből állt, hanem felmutatta az egyre mélyülő - néhány esetben ez alkalmazásfejlesztés szintet is elérő - együttműködéseket." A rendszerek egymás mellett éléséről, együttműködéséről tartott előadást az OASIS, a World-Wide Web Consortium (W3C), a Web Services Interoperability Organization (WS-I) és a konferenciának helyt adó IDEAlliance.

Ez utóbbi vállalkozás JDF (Job Definition Form - mit is kell csinálni ezzel az állománnyal a nyomdában?) alapú előkészítő és nyomdai munkafolyamat vezérlő előadásának részese volt az Agfa, az EFI, a Heidelberg, a PrintCafe, a Screen USA és a WamNet - és ezt követte másnap a JDF workshop (kiscsoportos foglalkozás, ahol a konferencia témájának egyik speciális szegletét tárgyalják ki).

A W3C vezette szekció, amely szabványokra épülő programokat mutatott be, négy nap alatt négy területet - átméretezhető vektoros grafika (SVG), web-szolgáltatások, webes felületen együttműködést biztosító alkalmazások és XML modellek nagyvállalati környezetben - vett górcső alá. Az előre felkért hozzászólok közt volt az Arbortext, az INRIA, a National Institute of Standards and Technology és az Open Group.

Az OASIS egyik bemutatója az egészségügy területére kalandozott. A színpad jobb szélén dolgozó doktor egyik betegén az "XML-telenség" ragályos betegség tüneteit diagnosztizálta. Kötelességének megfelelően ezt jelentette az állami egészségügyi hatóságnak (következő számítógép bal felé haladva), amely az információt megosztotta (három másik gép) az állam összes kórházával és érintett intézményével, ugyanakkor automatikusan elvégződött a fenyegető járvány leküzdéséhez szükséges gyógyszerek (azaz szoftverek) megrendelése és raktárból történő kiszállításának logisztikázása. Evidens, hogy az "XML-telenség" nem terjedt el. A látványos jókedvre derülés okozói az OASIS ebXML, UBL és XACML előírásai alapján együttműködő Yellow Dragon, Sun Microsystems, Sybase, Adobe és AmberPoint szoftverei, alkalmazásai voltak.

Szintén az OASIS szervezte bemutató a Fujitsu, a Hitachi, a NEC, az Oracle a Sun Microsystems, a BEA, a Citrix, az IBM, a Plumtree és a Vignette egymástól függetlenül elkészített alkalmazásainak összefésülhetőségéről szólt. A különböző tartalomszolgáltatások szövegei egységesen lekérdezhetők, további célokra feldolgozhatók az XML használatával. A sokat emlegetett felhasználó kívánalmainak megfelelő újság is ezen a gondolatsoron végighaladva alkotható meg.

A kiállítók nem mutattak fel egyetlen megrázó új terméket sem. a legtöbben az Adobe előkészületben lévő XML szerkesztőjére voltak kíváncsiak, amellyel a PDF és az XML lesz keverhető. Az első nyílt béta-tesztelésre hamarosan sor kerül.

A konferencia témájához kötődő legfontosabb szoftver bemutató az XyEnterprise 1.1 volt. A webes felületen működő kvázi szerkesztőségi szoftver már képes e-mail értesítő generálására, és fájl-menedzselésre is. Az összetett nagy rendszerben is működő képes szoftver most a one-man-show szaklapszerkesztők számára is elérhetővé vált. Az önálló szerkesztőségek bármikor összevonhatók nagyobb egységgé, és újra visszaalakíthatók független szigetekké.A lap tetejére