E-mail


 

Mozi a weben - hat jó tanács


A webre feltett mozi hozhat számos látogatót, de el is riaszthat mindenkit. Természetesen arról van szó, miként kínálod meg őket a lenyűgöző látvánnyal. Elmondom tapasztalataimat.

1. Mindig kínálj választási lehetőséget.
Ha csak lehetséges, adj lehetőséget a látogatóidnak, hogy dönthessenek, nekifutnak a videó megtekintésének, vagy kihagyják azt. Amikor a böngésző olyan oldalra érkezik, amelyen tudtán kívül automatikusan letöltődő videó fogadja, akkor néha hosszú percekig vár, vár az oldal letöltésére. azaz dehogy vár. Már másik weboldalon jár! Nem is szólva arról az örömről, amikor a videó alá dögös zenét kevertél maxi hangerővel - ő pedig egy nagy irodában szakított magának két perc szabadidőt, és épp a te honlapodon a mozidat szólaltatja meg akarata ellenére.

2. Csak csendben, csak halkan...
Hogy senki meg ne hallja - emlékszel még erre a gyerekmondókára? Nos, ha igen, akkor tartsd szem előtt, amikor hangeffektezed a weboldaladat. A néző munkatársai nem biztos, hogy dicsérnek majd, ha váratlanul teljes hangerejű sikítás hallik, üveg törik, sziréna vijjog, anyós hüppög, hogy más jópofának élt dolgokról szó se essék. (Tudod, hol a Mac billentyűzeten a csend gomb?)

3. Tömör gyönyör
Számos felmérés bizonyítja, hogy a webes mozik - ideértve a flash-animációkat is - nézői szinte azonnal "elkapcsolnak", amint picit is unják a látványt. Legyél tömör és gyors!

4. Adagold részletekben
Ha egy hosszabb mozit szeretnél másokkal megosztani, tedd azt több részletben. Figyelj arra, hogy a felhasználók nem feltétlenül a te logikád szerinti sorrendben kívánnak majd haladni, segítsd őket a navigálásban. És persze, akad majd olyan, aki kíváncsi a műre egyben-egészben, tégy az ő kedvére is - ám hívd fel rá a figyelmét, hogy ez idő- és sávszéligényes történet.

5. Próbáld ki!
A gondos honlapépítő természetes kipróbálja, minden letölthető, emberi idő alatt megtekinthető, elérhető. Az igen gondos honlapfejlesztő rendszeresen ellenőrzi a weboldal logfájlját, ki mit csinált, merről jött, mit látott. A gondos kiértékelés része, amikor összeveted, hogy mások mennyi idő alatt tudták letölteni vagy megnézni a mozijaidat.

6. Ez meg minek?
Biztos, hogy kell az a mozi az oldaladra? És akkora méretben és hosszal? Tudjuk, ügyes vagy, okos vagy, hisz még videót is ki tudsz tenni a honlapodra. De ki kíváncsi arra, miként olvasod fel a Háború és békét? Javaslom, gondold át, mikor elengedhetetlenül fontos videó feltétele a netre. Ha úgy véled az, akkor ne habozz, legyen az anyag ütős, célratörő.A lap tetejére