E-mail


 

Átalakul a Ghenti Munkacsoport


A Ghent PDF Workgroup döntött szervezete átalakításáról. Mostantól teljes, szavazati joggal rendelkezhetnek a csatlakozó szoftverfejlesztők is, ők eddig csak megfigyelői státuszt szerezhettek. Az Enfocus, amely életre hívója és vezetője volt a Ghent Csoportnak, lemondott a szervezet elnöki tisztségéről. A csoport idén azokkal a PDF-munkafolyamatokkal kíván foglalkozni, amelyek 2003-ban nem kerültek a Ghent Csoport elé.

Az eredeti alapító okirat a szövetséget két évre hívta életre. Másfél éves működés után, a tavalyi év végén döntöttek a tagok úgy, hogy mégsem oszlatják majd fel a Ghent Munkacsoportot, hanem folytatják PDF alszabványosító munkájukat.

Kiterjedő figyelem

Az első évet követően a Ghent PDF Munkacsoport közzétette első PDF/X Plus szabványait, amelyek adott nyomdaipari és elektronikus publikációs területekre korlátozottan határoztak meg speciális PDF/X szabványokat (PDF/X-1a:2001 és PDF/X-3:2002), amelyeket a tavaly februári Almalap be is mutatott. Az elméleten túl a csoport gyakorlati megvalósításokhoz közzétette Acrobat és a PDF-megfelelés ellenőrzésére szolgáló PitStop beállításait is - erről Ferenczy Gábor írt a DigitArt tavalyi 4. számában (a cikk az Almalap weboldalán is olvasható lesz). A csoport sikerességét jelzi, hogy előírásaikat egész Európában elfogadják, sőt, az óceánon túl is egyre több vállalkozás jelzi, hogy módszerei megfelelnek a Ghenti Csoport valamely előírásának.

A most kezdődő munkát négy csoportot - hirdetések kezelése, csomagolástechnológia és PDF, színmenedzselt munkafolyamat, alkalmazások (Quark, InDesign, Acrobat 6) támogatása - formálva végzik.

Az elemzők egybehangzó véleménye, hogy a Ghenti Munkacsoport munkája döntően hozzájárult a PDF előkészítés-nyomdaipar területén történő elterjedéséhez és szabványosításához. A kezdeményező Enfocus - amelynek jelentős üzleti érdeke is fűződött a csoport működéséhez - most hátrább lép. Ez egyfelől a cégen belüli változások következménye - távozott az alapító -, másfelől az eddig csak megfigyelői státusszal rendelkező többi szoftverfejlesztő nyomására történt.

A csoport várhatóan idén közzéteszi a PDF/X-2 előírásokat, illetve számos módosítását a tavaly megalkotott alszabványoknak, mivel azok sok helyen pontatlannak bizonyultak, illetve nem egyértelműek bizonyos eljárások tekintetében. Ennek ellenére komoly fejlesztés ma csak a PDF/X Plus előírásokra támaszkodva történhet.A lap tetejére