E-mail


 

Nyílt levél Steve Jobshoz


A levélben a Seybold volt elnöke, az informatikai szakma egyik elismert nagy "örege", Gene Gable arra kéri Steve Jobst, hogy ne engedje át a nyomtatott és internetes kreatívok világát riválisainak, az Apple számára ez a terület még számos megoldandó feladatot tartogat, amelyben a kényelmes használatot lehet ötvözni a magvas tartalommal.

Kedves Steve!

Gratulálok a Macintosh huszadik születésnapjához! A grafikus társadalom nevében hálával és köszönettel tartozunk neked és az Apple-csapatnak ezért az eszközért, amely segíti alkotó munkánkat. Látván a zenei és videoterületen elért Apple sikereket csendben mosolygunk, tudván a kiadványszerkesztés területe az, ahol a Macintosh rátalált az alkotó emberekre.

Egy pillanatra visszavinnélek a múltba, valamikor 1983 idejére, amikor a Good Earth Restaurant teraszán ültünk Chuck Geschke és John Warnock társaságában arról beszélgetve, miként fogja a kiadványszerkesztés megváltoztatni az egész iparágat. Az ösztönöd és meggyőződésed hatott az Adobe irányára, a ma használt eszközeink ilyenné válására. Élvezetes beszélgetések voltak, amikor a pesszimista kételkedőknek rendre odaszóltál: "még annál is sokkal jobb lesz."

Ez akkor volt. Az elmúlt 21 év bizonyította, a grafikai és kiadói világ tartós meghódítása történt. Gondosan végighallgatva egyes kiadványszerkesztők és grafikusok kritikus véleményét, megértem, miért találod mostanában kiábrándítónak az iparág helyzetét. Ám nekünk szükségünk van az Apple-re, ennyire talán még sohasem volt, és véleményem szerint ez az üzleti érdeked is.

Amikor a két cég - az Apple és az Adobe - összeállt, és megalkotta a PostScriptet, olyan eszközt adott kezünkbe, amely leegyszerűsítette, felgyorsította és hatékonnyá tette az alkotó munkát. Minden, amire a grafikusnak szüksége volt, megtehetővé vált Macen az Adobe szoftvereivel. Mostanra azonban két fontos dolog hiánya bánt - az egyszerű kezelhetőségé és a közös felhasználó barátság. Erre várunk tőled megoldást.

Az Adobe szoftverei remekek, az évek során az eszközei szabvánnyá nemesedtek, az új Creative Suite integráció pedig biztató jövőképet ad. Ám ezek a nagyszerű szoftverek roppant összetettekké váltak, használatuk egyre több technikai tudást kíván meg, a kreativitás a második helyre szorul. A Macromedia csillaga sem sikeredett megfelelően fényesre, a termékei nem találták meg az utat a grafikusok szívéhez. A web és a nyomtatott világ közeledésével az adatok, a szövegek és képek média közti mozgatása napi gyakorlattá lett.

Ráadásul úgy tűnik, a Quark hamarosan kisodródik, hiába is volt az irányadó szoftver, kevésnek tűnik ereje a megmaradáshoz. A Quark időzítései és cselekedetei megkérdőjelezik megkerülhetetlenségét. Helyzet van. Ezért kérdezem én, nem érdemes körbetekinteni és meggondolni azt a lépést, amellyel a nyomtatott és webes alkotóvilágot az Adobe-ra és a Macromediára bízod? Szerintem, van helye a "felhasználó-szakember" szoftvereknek, az Apple kiadványszerkesztőnek, képszerkesztőnek, esetleg festő és rajzoló programnak - megvan még a MacDraw?

Tőled várjuk ezeket a programokat, ahogy ezt a videó és film világában megtetted, briliáns stratégiával vegyítve a piacszerzést az átlagos felhasználók igényeinek tökéletes kiszolgálásával, ez utóbbiakhoz legjobb gépeidet adva - elnyerted a piacvezető posztot.

A zeneiparban is szelet vetettél, és vihart arattál. Nagyszerű tett! Csak így tovább! Mi hiszünk benned! De kicsit féltékenyek vagyunk, kicsit magunkra maradtunk.

A jó hír az, hogy szerintem, ezen nem nehéz változtatni. Számos kevésbé ismert, de remek program létezik Stone Studio, Canvas, Viva Press, Arcsoft's PhotoStudioX (néhány gépen a szoftvercsomag része) és a Ragtime Ready. Itt a lehetőség! Talán a Corelt kellene táncba vinni - ők rendelkeznek megfelelőnek tűnő technológiával, ti meg jók vagytok felhasználóbarátságban.

Persze sokan arról álmodunk, hogy az Apple kiragadja a Quarkot Fred Ebrahimi (elnök és részben tulaj - Almalap nyomdába kerülésekor, azóta már csak tulaj) kezei közül, és azzá teszi az XPresst, aminek lennie kellene. Ám ez minden bizonnyal megvalósulatlan álom marad a pénzügyi realitás miatt. Az Adobe-é minden, ami nyomtatott és elektronikus kiadványhoz kapcsolódik, a Macromedia uralja a weboldalt. A győzelemhez vezető megoldás, ha meglévő hardver és szoftver termékeitekkel együttműködő, a rátok jellemzően felhasználóbarát termékekkel jelentek meg. És egyértelművé teszitek az átlagos felhasználótól a professzionálisig vezető szoftverlépéseket.

Biztosra veszem, hogy elhangzott már az iPage programnév, amely beágyazná az iPhoto képeit, az iMovie filmjeit és az iTunes zenéit interaktív PDF-dokumentumba - barátok és üzletfelek részére.

A következő szint az iPage Pro lehetne - az Apple képes erre -, amellyel elnyerhetnéd a profik elismerését és szívét, akik nem nagyon szeretnék megérteni a dokumentumok belső struktúráját, és inkább grafikusok, mint technikusok. És végül ott lenne az iPage Plus, a mindenre képes, mindenre alkalmas, mindent tudó.

Gondolj a fiatalokra! Ha már lemondasz azokról, akik lassan több évtizede dolgoznak grafikusként, vess egy pillantást a most kezdőkre! Szerinted muszáj nekik egyből Photoshoppal, InDesignnal és Dreamweaverrel küzdeniük? És mi vonzhatja majd a még fiatalabbakat a mi szakmánkhoz?

Az iMovie és GarageBand sok fiatal alkotó énjét befolyásolja, módosítja, tereli. Ilyen lehetőségre vágyunk a statikus és interaktív kiadványtervezés területén is!

És mi legyen a windows-osokkal? Egyre többük érdekelt a laptervezésben, tartalomgondozásban. Velük mi lesz? Nem baj az, ha a piac egyik szegmense a használható eszközök miatt elvonja egy másik szegmens felhasználóit. Úgy vélem, sokan csak azért váltottak Macre, mert ezen a platformon volt elérhető a Final Cut Pro. És ez baj lenne? Maradjon meg a Wintel felhasználóknak a technikai leírások böngészése és a műszaki dokumentáció tanulmányozása, miénk az alkotás élvezete!

És nem akarok vészmadárkodni, Steve, de a grafikus társadalom eszközei immár hibátlanul működnek Windows alatt - az Apple-nek ezzel a kihívással kell szembenéznie. Az informatikai és pénzügyi vezetők egységesítő törekvésének még ellenáll néhány Mac. Ám a döntéseket nem az operátorok hozzák.

Nézetem szerint, ha az Apple bemutatna grafikusoknak tervezett alkalmazásokat, akkor nem csak a lojális vevői bizalmát erősítené meg, de visszanyerné azokat, akik az elmúlt időben elhagyták. A G5 gépeket mindenki csodálja. Sokan arra várunk, hogy a Quark és az InDesign megvívja elkerülhetetlen ütközetét. Miért nem kínálsz egy jobb megoldást ezeknél mindannyiunknak?

Kreativitás mindenekfelett! Segíts rajtunk, kérlek. Mi egy család vagyunk. Éppúgy szükségünk van rád, mint amikor a linotype és a Scitex egymásnak ment, hogy eldöntse, kinek a rendszere lesz a mértékadó. Tudom, hogy nem egyszerű a döntés, mivel az Adobe is ennek a családnak a tagja. Valakinek az érdekei sérülni fognak, de már nem vagyunk 1984-ben, az üzlet az üzlet.

A designerek, oldaltervezők, illusztrátorok, fotósok, grafikusok, szerzők és szerkesztők ismét alkotni szeretnének. Megfáradtunk, kicsit idegesek is vagyunk az elbonyolódott gyártási technológiától. Rázd fel a vetélytársakat, mutass utat az Adobe-nak!

Húsz év alatt a technológia átalakította a gondolkodás és az alkotás folyamatát. Azt szeretném, ha az Apple továbbra is friss és irányadó lenne ezen a piacon - de ehhez sokkal gyorsabban kell cselekednie, szerintem.


Üdvözlettel:
Gene Gable


A lap tetejére