E-mail


 

Contribute - a honlapkészítő alkalmazások eminense


Nem elég a domain nevet regisztrálni és feltenni pár oldalt a netre, a honlapot állandóan frissíteni kell, hogy naprakész legyen. A weboldalak létrehozásához és szerkesztéséhez nincs szükség agysebészi tudásra. Ám a dolog mégis elég bonyolultnak tűnik ahhoz, hogy a felhasználók többsége a legapróbb módosítások elvégzéséhez is szakértőt - vagy magát annak nevező egyént, vállalkozást - vegyen igénybe. A gyakorta frissítendő honlaptulajdonosok lapuló zsebükre néznek. Azok, akik pedig megengedhetik maguknak a rendszeres frissítést, előjegyzési naptárukat elborító "találkozás a webmesterrel" bejegyzéstől riadnak meg. Szerencsére itt a Contribute 2.0 a Macen. Ez a csak OS X alatt futó alkalmazás remekül ötvözi az egyszerű kezelhetőséget a kifinomult adminisztrációs eszközökkel - használatával a honlapfrissítés elveszíti misztikus, technológiai blabla jellegét, egyszerű, áttekinthető rutinműveletté módosul.

Egyszerűen bolondbiztos

A Contribute-ot egyszerűségért kell szeretni. Ha láttál már böngésző programot, és gépeltél be szöveget Wordben vagy más szövegszerkesztőben, akkor sec-perc alatt kiismered magad ebben az alkalmazásban. A felhasználói felület négy részre osztható: böngésző és oldalszerkesztő, az alapeszközök sávja, szerkesztés alatt álló oldalak listája és a Task panel, amely segédeszközöket, ötleteket, javaslatokat mutat a helyzetnek megfelelően.

Az összeállított és felfrissített oldalakat a Contribute részét képező FTP programmal a neten át egyből fel is töltheti az éles weboldalra - a biztonságosabb SFTP eljárást is támogatja a program. Az elkerülhetetlen alapbeállítások megtétele után többé nem esik szó tűzfalról, passzív módról és IP címről.

A Task panel lépésről lépésre vezet kézenfogva, és rendszeresen vállon vereget - "Gratulálok! Ön sikerrel törölte az oldalt a weboldalról!" A Mac-bolondok örömére a Contribute direkt kezeli a .Mac elérést, így oda még egyszerűbben dolgozhat.

Designmentesség

Kattints rá! A Contribute nem arra való, hogy a semmiből honlapot építsen - noha erre is alkalmas. Alap szövegformázási utasítások, jobbra, balra zárások, nyuszifüles és számozott felsorolásokra korlátozódik a szövegápolási lehetőség. A beépített nyelvtani ellenőrző program hasznos ajándék - ha angol nyelvű weboldalt gondoz. A Contribute nem ad eszközt stílusok létrehozására, ám ha a rendszergazda megajándékoz egy CSS-sel, akkor az abban definiált stílusokat viszont könnyű felhasználni.

A Macromedia ezen gyöngyszeme erősen támogatja adatok Microsoft Wordből és Excelből történő átemelését, ekkor megőrződik néhány formázási beállítás is. Az Excelből átvett adatok természetesen HTML-táblázattá lényegülnek át. A betű használatot a Contribute az általánosan elterjedt három-négy családra korlátozza. Ennek hatására a Wordben remekül mutató ITC Kabel betűből mezei Times New Roman lesz. Az összetett Word és Excel oldalak áttördelése nem hibátlan, a nyuszifüles és számozott listák átvétele is hibásan történik meg. Várható ezen bosszúságok kijavítása, addig azonban érdemesebb Contribute-ban összerakni a honlap oldalt.

A Contribute több mint egyszerű szövegszerkesztő, segít HTML-kód, Flash animáció oldalba illesztésében, de nem támogatja a QuaickTime formátumot. Egyszerű webáruház is létrehozható a beépített eszközökkel - ekkor az e-commerce eszköztáré a főszerep -, előre gyártott BuyNow! gomb, bevásárló kocsi ikon és PayPal támogatás segíti a netes értékesítést.

Új oldal létrehozásakor a Contribute a programmal érkező vagy a Dreamweaverrel járó template-re támaszkodik, illetve a weboldalon fent lévő oldalakat hagyja duplikálni.

Az adminisztrátor álma

Kattints rá! A túlterheltnek tűnő webfejlesztők és a mindig rohanó webmesterek válhatnak a Contribute leglelkesebb híveivé. A program átláthatósága, egyszerűsége lehetővé teszi, hogy bárki képes legyen a honlapok frissítésére. Ez persze rossz hír az említett uraknak és hölgyeknek, de ez itt még nem a Kánaán... Mint ismert, kapanyéllel is lehet lőni, a felhasználó pedig a Calculator programmal is képes újraformattálni a merevlemezt, ezért a Contribute tervezői megadták a nagyhatalmú webgazdáknak, hogy korlátozza a felhasználó éles honlaphoz való hozzáférési jogait.

A felhasználók különböző csoportokba sorolhatók, akik természetesen eltérő jogosultsággal bírnak. Így a weblapért felelős aránylag nyugodtan alhat, és biztonságban tudhatja a rábízott oldalakat. Az eseti engedélyezéshez az adminisztrátor kulcsot generálhat a weblap eléréséhez, amelyet akár e-mailben is elküldhet a feljogosítottnak. Hasonlóan e-mailben köröztethető az oldal feltöltés előtt. ám ha mindezek ellenére sikerül a weblapot nem kívánttá alakítani, a Contribute 99 lépést képes az idővel szemben megtenni, hogy visszahozza az utolsó, még megfelelő látványt.


David McFarland


A lap tetejére