E-mail


 

Duál Xserve G5 - új Xserve RAID adattároló


A MacWorld Expón mutatta be az Apple az Xserve G5 kiszolgálót, amely több mint 30 gigaflop számítási teljesítményt kínál, 60 százalékkal többet, mint a G4-es processzorral szerelt Xserve változat. Az Xserve G5 alapja ugyanaz a 64 bites PowerPC G5 processzor, amelyet a Virginia Tech is használt a Power Mac G5 klaszterjének kialakításakor - amely így a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépe lett (Almalap, tavaly októberi szám). A példátlan teljesítményével és könnyű kezelhetőségével a csupán 1U (egy egység) magas, állványzatba szerelhető Xserve G5 napjaink UNIX alapú alkalmazásainak tökéletes szervere.

Az Xserve G5 új rendszervezérlője több mint 8 GB PC3200 hibakezelő kóddal ellátott (ECC) tár kezelésére képes. A szerver nem lényegtelen része a három, üzem közben cserélhető SATA lemez (maximálisan 750 GB tárolókapacitás). A szerver bővíthető ("De még hogy! Vát á szörprájz ezért a prájzért! - szólalt meg a bennünk rejtekező Gonosz Almalap. Árügyben egyébként nincs is igaza.) belső hardveres RAID háttértárolóval, a 133 MHz-es duál PCI-X aljzatokon (1 GB/s átviteli sebesség) vagy a két alaplapi Gigabit Ethernet csatolón át (Ez utóbbi nélkül kimondottan díszluxus cikk lehetne az Xserve).

"Az Xserve G5 pontosan azt teljesíti, amit az ügyfelek kértek tőlünk - mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termékmarketingért felelős alelnöke. - A duál G5 processzor brutális számítási teljesítményével és a 8 GByte kapacitású ECC memóriájával az Xserve G5 megfizethető, egyszerűen felügyelhető és fürtözhető. Senki sem ajánlhat jobb árat ekkora teljesítményért, mindezt egy 1U magas méretben."

Egy vagy két, 2,0 GHz-es, PowerPC G5 processzorral szerelt változatban is kapható az Xserve G5. Az architektúra egy végrehajtó magon alapszik, ami hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt tesz lehetővé a 215 egyszerre feldolgozás alatt álló utasítással, teljesen szimmetrikus, többfeladatú végrehajtással, két dupla pontosságú lebegőpontos számítási egységgel és az optimalizált Velocity Engine segítségével. Az Xserve G5 az iparágban a leggyorsabb előoldali buszsebességgel rendelkezik, az 1,0 GHz-es rendszerbusz 8 GBps átviteli sebességet ad processzoronként.

Az innovatív réz hűtőrendszer hatékonyan vonja el a hőt a processzoroktól, miközben nyolc nagyteljesítményű ventillátor tartja mozgásban a levegőt az Xserve belsejében. A ventillátorok egyenkénti felügyeletét egy külön vezérlőegység végzi, ha az egyik meghibásodik, a többi rákapcsol, hogy kiegyenlítse a kiesést. Az Xserve több mint 30 beépített érzékelőt, ezen belül nyolc hőérzékelőt tartalmaz, amelyek minden kritikus rendszerfunkciót állandóan felügyelnek a szerveren belül. (Tudván, hogy a duál G5-ben kilenc ventillátor pörög, nem lehet rossz üzlet az Apple ventillátorbeszállítójának lenni.)

Az Xserve G5 ideális szerver megoldás több platformos fájl és nyomtató szolgáltatásra, munkacsoport felügyeletre, videoszórásra, adatbázis alkalmazásokra, nagyteljesítményű számításokra, web- és e-mailszolgáltatásokra. Fürtözéses alkalmazásokra is elérhető konfiguráció, ami a nagyteljesítményű számításokra alkalmas duál G5 processzorokat tartalmaz az egyéb komponensek, mint például a CD-ROM meghajtó nélkül

. Az Xserve G5 új tulajdonságai az eddiginél is könnyebbé teszik a kiszolgáló telepítését és felügyeletét. Az Apple szerverfelügyeleti programja, a Server Monitor háromállapotú (zöld, sárga, piros) visszajelzést ad minden kulcsfontosságú komponensről, illetve részletes információt ad a szerver állapotáról. Az Xserve G5 frissített Server Monitor programmal kerül forgalomba, ami kihasználja a 30 érzékelő által nyújtott információt, mint a tápegységek feszültsége, hőmérsékletek, ventillátorsebességek, és a hálózati, illetve adatforgalom.

Az Xserve G5 korlátlan számú felhasználót kiszolgáló licenccel ellátott Mac OS X 10.3 "Panther" Szerver szoftverrel előre telepítve kerülnek forgalomba, amely összefogja a vezető nyílt forráskódú és szabad szabványú szoftvereket a könnyű kezelhetőségű felügyeleti eszközökkel, hogy Ön a legkönnyebben tudjon szabad szoftveren alapuló megoldásokat Mac, Windows vagy Linux kliensek felé telepíteni.

ez kép

Új Xserve RAID adattároló rendszer

Megújult az Xserve RAID adattároló - 3U magas, nagy rendelkezésre állású, állványzatba szerelhető - rendszer is, amely 210 MB/s adatátviteli sebességgel 3,5 TB adatárolási kapacitást kínál. Az új Xserve RAID megjelenésével az Apple bevezette a Windows és LINUX alapú környezetek támogatását is, és ipari szabványként a Small Form-factor Pluggable (SFP) csatlakozókat. A széles körű ipari támogatást olyan cégek biztosítják, mint a Microsoft, a VERITAS, a Red Hat, a Brocade és a QLogic.

"Windows és Linux felhasználók most először élvezhetik az Xserve RAID által nyújtott előnyöket és a hihetetlen árteljesítmény arányt - mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termék-marketingért felelős alelnöke. - Egy évvel az első Xserve RAID szállítása után nagyobb hatékonyságot és kapacitást tudunk nyújtani alacsonyabb gigabyte árak mellett."

Az Xserve RAID egyedi architektúrája jelentős tárolási sűrűséget és fergeteges teljesítményt tesz elérhetővé. A 14 egymástól független ATA/100-as meghajtó csatornával tervezett Xserve RAID 3,5 TB tárolókapacitást biztosít, a duál független RAID vezérlők több mint 200 MB/s folyamatos átvitelt biztosítanak, ez elegendő 10 bites tömörítetlen HD videoszerkesztés támogatására védett 5-ös RAID szinttel.

Az Apple Xserve RAID teljesítette a Microsoft által támasztott követelményeket, így alkalmas a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszerrel való együttműködésre is.

"Ez volt az első alkalom, hogy egy Apple terméket tanúsítottunk a Red Hat Enterprise platformunkon - mondta Mike Evans, a Red Hat közvetett értékesítésért és a fejlesztésért felelős alelnöke. - Ez a kombináció a legagresszívebb árfekvésű tárolási megoldásokat teszi Linux rendszereken elérhetővé." "Nagy örömünkre szolgál, hogy az Apple Xserve RAID sikeresen teljesítette a Fabric Aware tesztjeit a Brocade fabric csatolókkal a több gyártótól származó SAN környezetekben - mondta Jay Kidd, a Brocade termék menedzsmentért felelős alelnöke. - Az adattárolási hálózatokat (Storage Area Network) nagy sebességgel, világszerte telepítik, mint az adattárolási környezetek alapjaiul szolgáló skálázható, nagysebességű, hálózatokat. A Fabric Aware program egy remek példája a folyamatos elkötelezettségünknek, hogy egymáshoz illesztett, illetve egymással együttműködő rendszereket szállítsunk a SAN ügyfelenknek."

"Az Xserve RAID tanúsítása QLogic SANBox2-64 és SANBox 5200 optikai szálas kapcsolókkal elérhetővé tette az ötletes és költséghatékony választást az adatok elérhetősége és megbízhatósága terén az adattárolási hálózatokon is - mondta Frank Berry, a QLogic vállalat marketing alelnöke. - Első alkalommal kerül sor arra, hogy az ügyfeleink kihasználhatják az Apple versenyképes teljesítményét, adatsűrűségét és értékes szolgáltatásait, hogy hálózatba kapcsolt adattárolást valósítsanak meg, amit végtelenül egyszerű telepíteni és üzemeltetni."

A RAID Admin, az Apple egyszerűségéről híres Java alapú üzemeltető és felügyelő programja, sok új funkcióval bővült, ami a felügyeletet még kényelmesebbé teszi. A RAID Set darabolással az adminisztrátorok akár 16 szerverre darabolhatják a tárolókapacitást, a RAID Set Bővítéssel pedig anélkül lehet új lemezekkel bővíteni a kapacitást, hogy le kellene állítani a szervert. A RAID Admin bővített tesztelési és javítási funkciókat tartalmaz, sokkal intuitív felülettel ötvözve. Az Xserve RAID bármely Xserve vagy más Power Macintosh számítógéphez csatlakoztatható a külön megvásárolható, kétcsatornás, 2 Gb/s Apple Fibre Channel PCI kártyával. Ez a nagysebességű, ipari szabványokat csatolási felület akár 210 MB/s dedikált sávszélességet tesz lehetővé. A PCI kártya kettő 2,9 méter hosszú kábellel és SFP csatlakozásokkal kerül szállításra, de külön SFP átalakító közdarabok használatával képes bármilyen optikai kábel fogadására is.

A nem Apple szervereket vagy vegyes környezetet használó ügyfelek számára is elérhetővé vált az Xserve RAID. Az Apple vezető hálózati adattároló gyártókkal működött együtt, hogy tanúsítsa az Xserve RAID kompatibilitását a népszerű hardverekkel és szoftverekkel. Ezek a tanúsítványok a többek között: VERITAS Volume Manager adattárolási kezelő rendszer, Candera SCE 510 hálózati adattároló vezérlők, Chapparal RAIDar Kezelő Szolgáltatások; míg az adatbusz gazdacsatoló gyártók részéről pedig: az LSI Logic és az ATTO Technologies és a vezető Fibre Channel kapcsoló gyártók, úgymint a Brocade, a QLogic és az Emulex. A következő operációs rendszerek támogatása is elérhetővé vált: Microsoft Windows 2003 Server; Red Hat Enterprise Linux v.2.1 és v.3; és Yellow Dog Linux.


Apple PR


A lap tetejére