E-mail


 

Szivárványszínű világ


A sorozat harmadik részében el akartam kezdeni az egyes színek tárgyalását, de rájöttem, hogy elôbb egy fontos dologra még ki kell térnem: a színtévesztésre. A szemnek (ritkábban az agynak) ez a problémája nem is olyan ritka, mint gondolnánk: minden 12. embernek akad némi problémája a színérzékeléssel. Ez azt jelenti, hogy egy weboldal látogatói vagy egy újság, reklámkiadvány olvasói közül meglehetôsen sokan nem azt a színt látják, amit a kiadvány elkészítôje betervezett. (Kivéve, ha maga a készítô is színtévesztô.)

A színtévesztés lehet öröklött, vagy szerzett. Az öröklött változatát az X kromoszóma hordozza magában, ezért férfiaknál jelentôsen nagyobb a színtévesztôk száma, mint a nôknél. Nôknél csak akkor alakul ki ez a hiányosság (betegség?) ha mindkét X kromoszómájuk hibás. (Ha csak az egyik rossz, a másik pótolja azt a részt… mint a tükrözött merevlemezek.) Más tényezôk is kialakíthatják életünk során a színvakságot/színtévesztést: alkoholizmus, cukorbetegség, mérgezés, hályog, stb...
Mi az oka a látási hibának? A receptorok a bunösök. A három alapszínnek (piros, kék, zöld) külön-külön receptorai vannak a szemben, melyeknek érzékenysége eltolódhat, esetleg meg is szunhet muködésük. A színtévesztés paraméterei ezért emberrôl-emberre változnak, hiszen mindegyik színtévesztônek más-más "keverési arányban" tér el a normálistól a szeme. Létezik azonban három nagy alapcsoportja attól függôen, hogy hányféle receptor muködik a szemben és hogyan. (Ezen nagy csoportoknak további kisebb egységei vannak, amiket inkább nem boncolgatnék, mert nem optikai szaklap vagyunk.)

  1. Monokromát - Egy színt lát.
  2. Dikromát - Két alapszínt lát.
  3. Anomál Trikromát - Mindhárom alapszínt érzékeli, de valamelyik érzékelési görbéje eltorzult.
A színvakság, illetve a színtévesztés sajnos nem gyógyítható, de speciális szemüveggel részben korrigálható. Bizonyos tesztekkel (mondjuk a régi Apple embléma színcsíkjainak felsorolásával) ki lehet szurni a rendellenességet. Erre szolgál például a kisebb-nagyobb színes pöttyökbôl összeállított képsorozat, amikben egy-egy számot rejtettek el a ravasz szemorvosok. Léteznek persze ennél bonyolultabb, muszeres vizsgálatok is, de ezeket rendszerint csak akkor végzik el, ha az Ishihara teszten színes (vagy fekete-fehér) halmazokat látott az ember számok helyett.

Sokan nem is tudják magukról, hogy baj van a szemükkel, hiszen ki a fene gondolná, hogy kedvenc pulóvere valójában nem is zöld, hanem kék? Más helyzetekben azonban komoly hátrányt okozhat a színtévesztés: képzeljünk csak el egy szobafestôt, vagy egy fodrászt, amint békés nyugalommal emeli merényletre ecsetjét.

Sok szakmával ellentétben a web-design nincs engedélyhez kötve, és erôs a gyanúm pár honlapot látva, hogy némelyik tervezô önvizsgálatra szorul. Legalább egy rövid tesztet elvégezhetne magán minden weblap-készítôi babérokra törekvô egyén. Ha mást nem is tesz, legalább az alábbi honlapot látogassa meg, ahol rögtön a beköszönô oldalon elvégezheti a tesztet pillanatok alatt. Érdemes.


Cat


A lap tetejére