E-mail


 

Párduc Dokumentum Formátum - PDF


Amióta megjelent a Mac OS Párduc, a nagy cégek és az egyszemélyes teljes körű grafikai és nyomdaipari vállalkozások egyetlen kérdést tesznek fel az op. rendszerrel kapcsolatban: a Párduc PDF alkalmas-e nyomdai munkára, vagy meg kell vásárolni valamelyik Jaws vagy Acrobat alapú alkalmazást. A nyomdászatban jártas szakemberek egyértelműen nem javallják, inkább tartják a Párduc PDF képességét csilli-villinek, mintsem bravúros technológiai megoldásnak.

Nem jó a Párduc PDF!

A Graphic Arts Technical Foundation (GATF) igazgatója - Julie Shaffer - határozottan alkalmatlannak tartja a Práduc eld jaguár által kreált PDF-ek nyomdai munkára való felhasználását. A GATF az elmúlt évtized során jelentős ismeretanyagot halmozott fel a nyomdák, előkészítők, megrendelők és grafikai iparban dolgozók egyéni és iparági problémáiról (a szociális esetekben nem illetékesek).

A GATF az anheimi PDF-konferencián számtalan módon jutatta kifejezésre, hogy helyteleníti az Apple eljárását. Kedvenc cégünk ugyanis azt állítja - és erre a GATF levelező fórumokról hozott fel számtalan példát -, hogy a Save as PDF parancs hatása azonos, mintha PostScript állományt írnánk és azt disztillálnánk.

Az egyik előadáson Shaffer egyik brossúrájuk elektronikus változatát a Jaguár Save as PDF parancsával mentette el, majd ugyanezt az anyagot Quarkból a Jaws-motorral PDF-esítette. A quarkos PDF volt a mérce, mivel abban minden a helyén volt, az állomány alkalmasnak tűnt nyomdai feldolgozásra. A Jaguár viszont vadállat módjára csapkodott. Egyes képeket CMYK-ból RGB-vé konvertált, a beágyazott teljes betűkészleteket részben beágyazottá tette, és a nagyfelbontást adó vektorgrafikákat alacsonyfelbontású bitmapessé számolta át.

Mielőtt a Párduc megjelent volna, számos pletyka és találgatás járta - az Almalap sem maradt ki ezek közléséből -, mely szerint az operációs PDF alapokon működő Preview segédprogramja képes lesz nyomdai munkára használható PDF létrehozására.

Az első tesztek igazolták ezt a feltevést - mondta el Shaffer. Ám ehhez PS állományt kellett a Preview-val megnyitni és PDF-ként elmenteni.

Ám a GATF tagság számtalan ellenpéldát mutatott fel, amikor az összes maces alkalmazás - így a Quark, a Corel... - Print ablakába beépülő Save as PDF gombra kattintva létrejött PDF-ekkel kezdte bombázni az alapítvány központját. A PDF-ekben a Jaguárnál megismert színtér- és felbontáslerontási hibák fordultak elő.

Ezért a GATF fenn tartja állítását, mely szerint nyomdai munkára Jaws motorral, Distillerrel előállított PDF a megfelelő - persze megfelelő paraméterekkel ellátva az adott alkalmazást. A Mac OS bizonyos esetekben képes minőségi PDF előállítására, ám használata nem üzembiztos.

Így érthető, hogy elcsendesedett a Párduc-PDF képesség körüli vita, és mindenki visszatért a jól bevált PDF-generáló szoftveréhez.

"Aki nem érti meg a Distiller beállításait, illetve nem képes a megfelelőt az előre elkészítettek közül kiválasztani vagy a nyomda által átadottat alkalmazni, annak hiába mutatod meg, miként kell PostScriptet írni, majd azt a Preview-ban megnyitva PDF-ként elmenteni" - vélte Shaffer. És hozzátette: "Sajnálom, Apple."

Jó a Párduc PDF!

A témához a PDF-világban mozgolódók számára ismert és szaktekintélynek tartott Leonard Rosenthal is hozzászólt.

Elsőként elismerte, hogy az alapkérdés - képes-e a Párduc minőségi PDF-et előállítani - helyes kérdés, jó kérdés. Csupán egy dolog necces. Nem meghatározott, hogy egy PDF állomány mikor minőségi vagy alkalmas nyomdai munkára.

Sokan használjuk a "minőségi" vagy "nyomdai munkára alkalmas" jelzőt. A számtalan eszközön helyesen nyomtatódó/RIP-elődő PDF minőségi PDF? A preflight feltételeknek megfelelő PDF vajon minőségi PDF? A nyomdai szempontból helyesen alátöltött PDF tényleg minőségi PDF? Ugye-ugye!

A "minőség" definiálásának egyik módja, ha kijelentjük, a minőségi PDF megfelel az ISO által elfogadott PDF/X szabványnak, amely a PDF nyomdaipari szempontokat figyelembe vevő szűkítése (az X az adatcserére utal). A PDF/X elvének két gyakorlati megvalósítása ismert, a PDF/X-1a és a PDF/X-3. Az X-1a előírást a használható színterek számának radikális korlátozása (CMYK és direkt színek) jellemzi (többek közt), az X-3 szabad kezet ad a színterek használatában, amennyiben azokat beágyazott ICC profil jellemzi, azonosítja, írja le. A felkészült, korszerű nyomdák mindkét formátumú állományokat fogadják és feldolgozzák. Számos szoftver képes előállítani PDF/X dokumentumot, ám ezek a dokumentumok ettől még nem válnak definíciószerű, címkézhető PDF/X doksivá, nem minősítettek azzá.

És mégis mozog a Föld!

Amennyiben a PDF/X megfelelést tekintjük a "minőségi PDF" és a "nyomdai munkára alkalmas PDF" kritériumának, akkor - állítja Rosenthal - a Párducból a Save as PDF paranccsal minőségi PDF állítható elő anélkül, hogy más cég programját használnánk.

"Ahhoz, hogy rendet vágjunk a dolgok közt, először is meg kell érteni, miként kezeli a Mac OS X a PDF-et" - villant fényt az alagútba a PDF-guru. A Mac OS X grafikus rendszerét, a Quartzot leegyszerűsítve nevezhetjük PDF-megjelenítőnek is - kicsit hasonló ez a régi Adobe PostScript-megjelenítő funkcióhoz, csak az OS X nem PostScript, hanem PDF alapú. Minden, amit Mac OS X alatt látunk - a képernyőn -, az PDF alapú, ezért menthető el minden PDF-ként is - hiszen már a megjelenítéshez előállította a Mac a PDF formátumú állományt, még ha csak ideiglenesen is.

Amikor a felhasználó PDF-ben ment, akkor a megjelenítéshez létrehozott, ideiglenesen a Macen állomásozó PDF állomány végleg megtelepszik a júzer kijelölte helyen és megadott néven, de semmi utómunkának, átalakításnak nem vetődik alá, más program nem nyúl hozzá. Ha tehát a megjelenített anyag ezért vagy azért, bármi miatt nyomdai munka tekintetében kezelhetetlen részeket tartalmaz - például rgb képeket -, akkor azok nem konvertálódnak, helyesbítődnek. Tehát előre kell gondolkodni.

Hasonlóan működik az Adobe Illustrator 10 és InDesign 2.0 is, amelynek Save as PDF parancsa a használt adatokat direkt PDF állományba írja minden módosítás nélkül. Így, ha a grafikus vagy tördelő rgb-s képet felejtett az anyagban, az bizony rgb-s lesz a PDF-ben is. Ezt a PDF-et nem nevezhetem minőséginek. És még a Distillerrel való átdolgozás sem segít.

A fentiek ismeretében belátható, hogy a Párduc épp annyira képes minőségi PDF előállítására, mint az Adobe professzionálisnak nevezett alkalmazásai - illetve mindkét úton létrehozható nyomdai munkára használhatatlan PDF -, összegezte eddigi gondolat menetét Rosenthal. (Azaz, nem jutottunk sehová, de ez nem meglepő - vélte a Gonosz, Buta és Rosszindulatú Almalap.)

Mindig magasabbra!

Az Illustrator és InDesign Találó Öltönyben (Creative Suite) - legújabb verzióiban, Almalap hol a mikor? - az Adobe igyekezett kiküszöbölni az említett minőségi PDF-generálási hibákat a Save as PDF parancs alá helyezett választási lehetőségekkel. Így mód nyílt a képek lerontására (az A4-ben 600dpi-vel szkennelt és feldolgozott kép bélyeg méretben használtatott fel, ekkor nincs szükség a képállomány adatainak jelentős részére, ez a lerontás, a down-sampling), az újratömörítésre, néhány színtérkezelési és -korrigálási műveletre. Valamint előállítható PDF/X-1 vagy PDF/X-3 előírásnak megfelelő állomány is.

És mit tett az Apple a Párducban? Kitaláltad? Pont ugyanezeket a lehetőségeket teremtette meg. És úgy elrejtette, hogy magától senki sem találhatja meg. Nyisd meg az Applications Utilities ColorSync Utility panelen a Filters fülecskét. Megmagyarázhatatlan rejtély, de igaz, Filters a neve a kézi vagy automatikus PDF-generálási tecnológiának. Itt találod meg a képlerontási, -újratömörítési és színtérkezelési beállításokat - és a közvetlen PDF/X-3 állomány létrehozásának lehetőségét is!

És ez még mind semmi!

"Ha a Domains fülecskén bexeled a PDF Workflowt, akkor a Save as PDF parancs minden alkalmazásban felhozza a beállításaidat a Print párbeszédablakban. Ismétlem, minden Mac OS X alkalmazásban! Így bármelyikből készíthetsz, nyomdai használatra alkalmas, PDF/X megfelelő, minőségi PDF állományt - még a Microsoft Wordből is!"

Na, ez így nem működött, a PDF Workflow kiválaszthatatlan, szürke volt. Maulis Csaba ekként korrigálta a PDF-gurunak tartott előadót. A User > Library alatt létrehozandó - ha nem lenne - egy PDF Services könyvtár. Az előre megadott filterek szándékossan zároltak, de viszont duplikálhatók. E művelet után - ha létezik az említett könyvtár -, a PDF Workflow kiválasztható.

Összegezve Rosenthal produkcióját megállapíthatjuk, hogy az OS X egymagában épp ugyanarra képes, mint az Adobe saját programjai (inDesign és Illustrator) - PDF generálás szempontjából.


PlanetPDF, PDFNews, Seybolds - Maulis Csaba kiegészítésével


A lap tetejére