E-mail


 
Hírek a Mac környékéről

Amszterdam, Seybold

Idén áprilisban ismét megrendezi a Seybold Amszterdamban a PDF-fel foglalkozó kiállítást és konferenciát. A tavaly első alkalommal megtartott rendezvényt jelentős szakmai sikerként igazolták vissza a résztvevők. A Seybold számára továbbra is az augusztusi San Franciscó-i rendezvény a fontosabb, ám 2003-ban sikerrel kelt át az elismert piacelemző cég, a konferenciáról (na mikor?) írt az Almalap is.

PDF2Office

A RecoSoft karácsony előtt mutatta be PDF2Office v1.0 szoftverét, amellyel PDF állományok alakíthatók át Worddé, AppleWorksé, HTML-lé. A konverzió során - állítólag - megőrződnek a tördelési elemek, betűméretek, bekezdés jellemzők, és a látvány is hasonló az eredeti PDF állományéhoz. A konverzió automatikus, nincs szükség humán behatásra. A program önálló, azaz nincs szükség más PDF-fel foglalkozó alkalmazás jelenlétére. A PDF2Office v1.0 amerikai piaci ára 129 dollár (ezt most nem számolná át az Almalap kalkulátora, tekintettel a forint-euró-dollár hullámzásra). Csak jelzésértékűen említenénk, létezik oktatási változat is - félpénzért.

Adobe Reader 6.0.1

Megjelent, letölthető az Adobe Reader frissítése, amely a 6.0.1 keresztnévre hallgat. Az eBook - elektronikus könyv - olvasási és kezelési képességekkel dúsított Readerben kijavították az időközben meglelt hibákat is.
    A biztonságosabb (HTTPS), Netintegrity honlapmenedzselő kezelése alatt álló weboldalakon lévő PDF-ek megnyithatóvá váltak. A Picture task parancsokon is javítottak, mondhatnánk, hogy használhatóbbá váltak.
    A Macesek számára jó hír, hogy redukálták a vélt betűkódolási és kódtáblahiány kapcsán történő vakriasztások, azaz hibaüzenetek számát és generálódási feltételeket.
    A szöveg hangos felolvastatása és a Könyvjelző panel megnyitása most már nem egyenértékű az Omolj össze! parancs kiadásával. Hasonlóan megszűnt a Photoshop Albumból létrehívott prezi lefutását követő tragédia, épp úgy, mint amikor a Print parancs alól faxoltál (Párduc).

PDF-ről XML-re

A CambridgeDocs új szoftvere - PDF-XML-Converter - számos olyan képességgel bír, mint az Acrobat, és pár olyannal is, amivel az Acrobat nem rendelkezik. A 495 dolláros segédprogram a CambridgeDocs XML Content Backbone (talán az XML alapú tartalom- és dokumentumkezelő rendszer a helyes megnevezés) része. A segédalkalmazás a PDF-et XML, XHTML és XSL FO formátumokra képes bontani.
    "A PDF formátum az irodai munka elismert részévé lett, egyre több vállalkozás dönt a PDF alapú iratkezelés mellett. Irat a feljegyzés, a megrendelés, a számla - magyarázza cége miértjét Rizwab Virk. Ám a PDF-ből nehéz információt kinyerni, visszakeresni, gondozni. A mi kis alkalmazásunk megoldás lehet arra, hogy a PDF-ben tárolt információkat más feldolgozó programok számára hozzáférhetővé tegyük."

Kétcentis merevlemez

A Toshiba olyan három gigabájtos mini merevlemezt mutatott be, amelynek átmérője mindössze 21 milliméter. A sorozatgyártás 2005 elején indul. Autónavigációs rendszerek, mobil terminálok és szórakoztató elektronikai cégek tartoznak a reménybeli vásárlók közé. Nem is szólva a mini-mini iPodról.

Naprakész Acrobat-kompatibilitás

(Randa egy cím - vélte az Almalap szerkesztője.) A PDFStore folyamatosan frissített honlapot nyitott. A táblázatban az elektronikus boltba értékesített PDF-közeli szoftverek adott Acrobat változattal való összeférhetőségét találhatjuk. A szoftverek listája, ha nem is teljes, de bizton állítható, tartalmazza az összes használható alkalmazást. A kompatibilitás vizsgálat alá az Adobe Reader (ez az Acrobat Reader), az Acrobat 5 és az Acrobat 6 esett. Külön jelzés mutatja, hogy az alkalmazás nem szorul az Acrobat bármelyik változatának meglétére. És a cím.

Quark és a PDF/X-1a

A Xinet bemutatta FullPress XT alkalmazását, amely - nevének, XT, azaz extension, kiegészítés megfelelően - beépül a Quark 6 alá. Segítségével a tördelők PDF/X-1a előírásnak megfelelő PDF állományt generálhatnak Quarkból. A FullPress szerver szoftver támogatja az állományok megosztott használatát, a kimenetek - nyomtatók, PostScript, PDF, TIFF/IT - vezérlését. "A Quark és a FullPress együttes használatával a felhasználók gyártási folyamata felgyorsul, remek eszközt kínálunk akár minőség PDF/X-1a állományok vagy akár egyszínű egybites logok létrehozására" - hiszi Scott Seebass, a Xinet vezetője.

Feltörték fel az iTunes másolásvédelmét

A 19 éves norvég Johansen valójában nem törte fel az Apple másolásvédelmi rendszerét, csupán írt egy olyan alkalmazást, amellyel fájlba menthető a QuickTime zenelejátszó kimenete. A parancssorból indítható Windows alkalmazás egy DLL rendszerfájlt telepít, amely engedélyezi a zenék másolását, írta a The Register.
    A korábban megjelent MyTunes ugyanerre képes, de Johansen szoftvere nyílt forráskódú, tehát bárki megismerheti a működését. A QTFairUse névre keresztelt alkalmazás közvetlenül a QuickTime lejátszását hallgatja le, tehát nem úgy működik, mint az amatőr zenelopó programok, amelyek a hangkártya analóg kimenetét rögzítik.
    Az Apple az iTunes áprilisi indulása óta több mint tizenhétmillió számot értékesített. A számok majdnem egy dollárba kerülnek, de a 'DVD Jon' néven ismert fiú legújabb alkalmazásával akár ingyen is megszerezhetőek.
(Index)

Per alatt a másolásvédett CD

Több európai vásálói csoport indított pert a négy legnagyobb zenekiadó (az EMI, a Universal Music, a Sony Music és a BMG) ellen - a Warner megmenekülni látszik. A per tárgyát a másolásvédettséggel ellátott CD-k képezik. Az európai országokban - ahogy Magyarországon is - a zenei CD-kről mindenki jogosult másolatot készíteni saját célra, illetve számítógépére bedigitalizálni - persze ez sem lehet kereskedelmi vagy szolgáltatás célú cselekedet része. Mivel a másolásvédett CD-k ennek a lehetőségnek ellenállnak, ez csorbítja a vásárlók törvényben rögzített jogát.
    Az alpereseket tömörítő társaság - International Federation of the Phonographic Industry - ügyvédje kacarászott a vád hallatán, mondván, törvény biztosítja a gyártók számára a jogot, hogy termékeiket technológiák alkalmazásával védjék az illegális másolás ellen.

Digitális jogok

A digitális zeneszolgáltatás, illegális fájlletöltés és jogvédelem dzsungelében próbál rendet vágni a Project Hudson csoportosulás, amelynek alapító tagja az Intel, a Nokia, a Samsung, a Toshiba és a Matshushita. Hudsonék abban bíznak, hogy az általuk kitalálandó technika és technológiai megoldás az összes érdekeltet kielégíti anyagilag és szellemileg. A digitális szerzői jogok menedzselése kapós terület mostanság, itt forgolódik már a Microsoft, a Sony, az Apple Computer és a RealNetworks is - hogy csak a legnagyobbakat említsem.A lap tetejére