E-mail


 
"... mert a Macre nincs játék!"
A jó számítógépes játékok ismérve, hogy odaszegezik a felhasználót a képernyő elé. Ezt kétféle úton tehetik: vagy kikapcsolják, vagy épp bekapcsolják az agyat. Az elmúlt évben mindkettőből számos változat akadt, a stratégiai játékoktól az ütöm-vágom-lövöm platformokig. Ahogy az már lenni szokott, némelyik jobban sikerült, mások kevésbé. A Macre átültetett játékok közül a dobogós helyet ostromlókból szemezgettünk kicsit a teljesség és a pontos sorrend igénye nélkül.
Zoo Tycoon
Valós idejű stratégiai játék, amelyben egy állatkertet kell kiépíteni, menedzselni. Építkezés közben szem előtt kell tartani az állatok igényeit, így némi biológiai ismeretet szedhet magára a játékos, ha becsületesen végighalad a pályán. A Zoo Tycoonban az állatkert befektetői pénzelik vállalkozásunkat, és ha jól végezzük munkánkat, szép vagyont gyűjthetünk a támogatásokból, ha viszont rosszul, bezáratják a parkot. (Kegyetlen bánásmód miatt.) Ha már piszkálódnak a patrónusok, mert nem kapnak elég ételt az állatok, kiélhetjük bosszúnkat azzal, hogy váratlanul lebontjuk a kerítéseket, és ráeresztjük a tigriseket az elégedetlenkedőkre. A tigrisek jóllaknak, mi viszont a vérengzés után tuti belebukunk a pályába. A Tycoon piacra dobása óta kiadott Marine Mania kiegészítő csomaggal tengeri élővilággal és dinoszauruszokkal népesíthetjük be birodalmunkat. (Sajnos a cápákat nem lehet ráereszteni a befektetőkre...)

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!

Unreal Tournament 2003
First person shooter… Elég nyögvenyelősen lehetne lefordítani ezt a kifejezést… Talán "sajátnézetű lövöldözős" vagy valami ilyesmi. Sajnos azon szerencsétlen sorsú emberek közé tartozom, akiknek fél óra múlva belefájdul a feje ebbe az egyes szám első személyű nézetbe, így nem tudtam kiélvezni minden cseppjét. A játék eleve gyors (persze nem mindegy, milyen gépen fut), de ha karakterünk hozzájut egy-egy adrenalinkapszulához, szinte követhetetlenül bepörög. Hálózatban ilyenkor kiélvezhetjük a Mac sebességét, és legyalázhatunk minden más játékost.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!

Dungeon Siege
A szerepjátékos elemeken alapuló, kötött kalandmenetű ütöm-vágom játék igazán jó szórakozást kínál az RPG szerelmeseinek. Egy emberrel indulunk, akinek a kaland folyamán a szerint nőnek a tulajdonságai és képzettségei, hogy melyiket hogyan használta. Úgy tapasztaltam, hogy a kétkezi, erős harcos a legjobb karakter, aki egy kicsit konyít a természeti mágiához. (Legalább annyira, hogy tudja gyógyítani magát.) Szerény véleményem szerint a grafikán még lenne mit javítani, mert kicsit kubista jellegűek a részletek és a halott szörnyek hajlamosak átesni a falakon, de a koncepció jó. (Ha már a szörnyeknél tartunk: nem túl változatosak.) Nekem a málhás öszvérek a kedvenceim, akik gyáván elügetnek, ha harcra kerül a sor, viszont nagyokat rúgnak hátra, ha sarokba szorulnak.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!

Warcraft III kiegészítő: The Frozen Throne
Egyik nagy kedvencem, a jó öreg Warcraft sok jó napot szerzett már nekem a monitor előtt. A harmadik rész döbbenetesen szép intrójával csak a Diablo II veheti fel a versenyt, és magát a játékot is csodálatosan szép grafikával áldották meg a programozók. (A Warcraft III annak idején jelentős késéssel készült el a tervezetthez képest. Nem csoda, hiszen volt mit dolgozni rajta…) Az alap Warcraft III játék kezdetén a tanulópályákon orkokkal vagyunk, majd az emberek következnek, azután pedig az élőholtak. Ha ezekkel is végeztünk, ismét az orkok következnek, immár sokkal több pályával, és a játékot a sötét elfek irányításával fejezzük be. Látható, hogy nincs választási lehetőség, mert ha ugrálunk a fajok közt, elveszítjük a történet folyamát. A 2003-ban megjelent The Frozen Throne-nal egy új kampányt kezdünk, a játék ideje szerint az eredeti történet befejezése után. Mindegyik fajnak megvannak a maga erősségei és gyengéi, valamint specialitásai, mint ahogy az már lenni szokott. Továbbra is bányászni kell a "parasztokkal" az aranyat, és vágni a fát, építkezni, képezni és harcolni. A harmadik rész különlegessége, hogy hősöket is lehet toborozni, akik szintet lépnek és fejlődnek. Ha hőseink elhullanak a hosszú csaták alatt, vissza lehet őket idézni némi áldozatért cserébe a Hősök Oltárán. Ilyenkor megmarad a szintjük, és tárgyaik sem vesznek el.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!

Tiger Woods PGA Tour 2003
Kicsiny országunkban nincs nagy rajongótábora a golfnak, ennek megfelelően a számítógépes játékok terén is kisebb a jelentőssége, mint mondjuk egy fociprogramnak. Ettől függetlenül érdemes megemlékezni a tavalyi év legjobb golfjátékáról, a Tiger Woods 2003-ról. Az ütések ívének kiszámolásával remekül elvan a gép, mi pedig jókat derülhetünk a híres golfozók bosszankodásán, mikor tíz centiről (ohh, bocs: incsről) mellégurítjuk a labdát.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!

Noiz2sa
A cím nem nyomdai hiba, tényleg ilyen fura neve van a játéknak. A Kenta Cho fejlesztőcsoportja eddig is élen járt a 3D-s grafikák megvalósításában, és ebben a játékban ismét felülmúlták önmagukat. A játékmenet kissé… Hogy is mondjam… Egyszerű. A játékos repül a levegőben, és lő mindene, ami mozog. A látvány viszont leköt mindenkit, aki a monitor közelében van. Már csak azért is érdemes tüzelni, hogy lássuk a különböző fegyverek effektjeit.

Jedi Knight II: Jedi Outcast
Avagy: Az erő már megint veled van. A játék Quake III motoron alapul, tehát egy pörgős first person játék. (Azt azért nem mondanám, hogy shooter, inkább slicer. Elvégre kaszabolni kell az ellenséget a fénykarddal, nem lövöldözni.) Kyle Katant, az ifjú Jedi növendéket alakítjuk benne, aki letért a helyes útról és megélhetési gondjai vannak, amelyeket igyekszik rövid úton megoldani.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá!

Tom Clancy's Ghost Recon: Desert Siege
Az Aspry cég katonai játéka, amelyben egy egész csoportot (név szerint a "Ghost" vagyis Szellem-csoportot) irányítunk. Se nem stratégiai, se nem lövöldözős, hanem valahol a kettő közt ingázik. Elit kommandós egységeddel kell elvégezni a piszkos munkát, mialatt életben is kell maradni, ráadásul minél gyorsabban végigverekedni magunkat a pályán, hogy nagyobb elismerésre tegyünk szert. Elég stresszes dolog, főleg legnehezebb fokozaton. A történet a közeli jövőben játszódik, mégis gyanúsan ismerősek a feladatok. Például pontot kell tenni egy felkelés végére, ami veszélyezteti Oroszország stabilitását, vagy kelet-afrikai konfliktust kell lerendezni, hogy csak párat említsek. Ez megindítja a fantáziát és a konspirációs elméleteket.

Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá! Kattints rá!
Kattints rá!

ThinkTanks
Nagy múltra visszatekintő, hihetetlen arzenállal felszerelt tankocskáink meghódították a harmadik dimenziót. Irányításunk alatt továbbra is a stratégiai pozíció elfoglalása a legfontosabb céljuk, és tüzelnek mindenkire, aki lőtávolon belül áll. Néha arra is, ami távolabb van. A koncepció erősen hajaz a Worms sorozatra, de a kezdetek már belevesztek az évtizedek (valamint a Commodorok és tsai) homályába, így nem is tudom, melyik játék volt az első ilyen jellegű program. Az biztos, hogy remek szórakozást nyújt a ThinkTanks, főleg hálózatban, más játékosok ellen.

The Operative: No One Lives Forever
Ennek a játéknak a címéről rögtön a Queen dala, a Who Wants To Live Forever jutott eszembe. Bár a program nagy adag humorral megalkotott mű, a Hegylakót nem parodizálják benne. Ehelyett Cate Archer, a beépített ügynök szerepét alakítjuk benne, aki egy gonosz bűnbanda világuralomra törő terveit készül megakadályozni. A grafika egy kicsit, hmm… Elmaradott, de egyáltalán nem ront az élvezhetőségen, sőt, talán még nosztalgiázhatunk is kicsit. Vicces, fordulatos történet, amivel érdemes eltölteni egy kis időt.

Moha lepte düledezô romok közt édes a lövöldözés, noha a ”Hogyan legyünk bérgyilkosok” könyv inkább lopakodó behatolást javasol.
Ha az idilli angolszász éjszakába sötétjében eltévedsz, géppisztolyod torkolattüzében körbetekinthetsz – talán utoljára.
Hiába próbálkozik az ellen RSG lányokat megszégyenítô hátrahajolással, mátrix lassított lövedékeink nem hagyják kiegyenesedni ...
Karib szigeteki diktátorok medence partiján kötelezô felszerelés a válról indítható. Most már sejted, hogy senki sem él örökké...

Látótávban az újdonságok

Halo
Ahhoz képest, hogy már 1999-ben bejelentették az érkezését a MacWorld Expón, kicsit sokat kellett várni rá, hogy kikerüljön az XBox-ból és Macet rakjanak alá. A grafika javult, a játék új pályákkal, járművekkel egészült ki, és a multiplayer mód is bővült.

Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield
Ha a Ghost Recon tetszett, imádni fogod a Raven Shieldet. A lényeg ugyanaz, de új pályákon, új viszonyok közt kell harcolni elit csapatunkkal.

Unreal Tournament 2004
Alig tel el idő az Unreal Tournament 2003 óta, máris itt a következő rész. Újabb fegyverek és járművek színesítik a játékot, a mesterlövészjelöltek pedig örülhetnek, mert ismét hozzáférhető az örök sláger: a hosszú lőtávú mesterlövészpuska.

Law & Order: Dead or the Money
Az Aspry 3D játéka az USA-ban népszerű Law and Order sorozaton alapul. A karakterek a színészek ábrázatában feszítenek, ami plusz szórakozást jelent annak, aki ismeri a sorozatot, de lényegtelen annak, aki nem.A lap tetejére