E-mail


 

New York Soho - Vespa - Mac


Az ultramodern kiállítási terem merev, ipari jellegű, hófehér, de mindez csak kiemeli a belsejében rejlő, gömbölyded idomú, lázadó színű Vespa robogót. Az időtlen szépség láttán elöntenek kultúrkörünk beégetett emlékei: Audrey Hepburn és Gregory Peck cirkál az 1950-es évek Rómájának utcáin, punkok és rockerek süvítenek át Londonon 1960-ban. Mintha csak most léptem volna le Milánó vagy Barcelona macskaköveiről, nem pedig a Crosby Street-ről kullogtam volna be, Manhattanből.

Isten hozott a Vespa Soho-ban, az első Vespa márkakereskedésben NewYork városában. Ez egy gyorsan gyarapodó üzlet, amit egy fiatal pár vezet - és mindezt teljes egészében Macintosh gépeken teszik. Miért döntött úgy Zach és Wen Schieffelin (…ez ám a vezetéknév! Vajon hogy ejtik?) hogy szembeszáll a konvenciókkal, és üzletük minden porcikáját Macintosh gépeken vezérli?

Zach beavatott választásuk részleteibe. "Nyilvánvaló, hogy a Mac esztétikus kivitele jól illik a Vespához, de nem ez motivált, hanem gyakorlatias elgondolások. Végigrágtuk az adatokat és minden téren a Mac került ki győztesen."

Zach szikár fickó, aki mellesleg a sebesség megszállottja. "Gyerekként sokat álmodoztam autókról és versenyzésről." - mondja elrévedve. Felesége és egyben üzleti partnere, Wen, széles látókörű és magasan iskolázott nő, akivel tökéletes összhangban dolgoznak. Egy üzleti továbbképzésen ismerkedtek meg és szerettek egymásba, és hamarosan ígéretes karriert futottak be az internetes üzlet terén. "Aztán a webes munkák kezdtek elpárologni. Vettünk egy új Vespa robogót, először csak tréfából, mert tetszett a stílusa. Ahogy ráéreztünk az ízére, rájöttünk, hogy sok szempontból ez a tökéletes jármű New Yorkban. Sokan kérdezgették tőlünk, hogy hol vettük, bevált-e, és mennyibe került. Akkor még nem volt hivatalos márkaképviselet New Yorkban, és mindketten éreztük, hogy beütött a nagy lehetőség. Egymásra néztünk, és azt mondtuk: Megcsíphetnénk ezt az üzletet. Írtunk egy üzleti tervet, és belevágtunk. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem."

Míg felkészültek új vállalkozásukra, leszűrték tapasztalataikat "előző életükből" a számítógépekre vonatkozóan. "Karrierem elején sok időt töltöttem a kliensekkel azt számolgatva, hogy melyik konfiguráció lenne a legmegfelelőbb számukra." - mondta Wen. "…és a PC tűnt a legéletképesebb választásnak ezen a téren. Eredeti felállásban mi is ezt választottuk, de láttuk, hogy a többi Vespa kereskedő szörnyű kompatibilitási problémákkal, hibákkal, telepítési gondokkal küszködik." "Sokáig tépelődtünk rajta, de végül rájöttünk, hogy annyi pénzért, amit erre költöttünk volna, akár olyan rendszert is vehetnénk, amiről nincs ennyi panasz. Sarkalatos pont volt számunkra, hogy gond nélkül működjön a számítógépes rendszerünk. Emellett volt egy PowerBook laptopunk OS X-el, amit csupán a mobilitása és a könnyű kezelhetősége miatt használtunk az üzlet megszervezésére. Gond nélkül működött. Minden futott rajta, amire csak szükségünk volt és minden tekintetben kielégítette a kívánalmainkat. Ráadásul szépen is nézett ki." A Schieffelin házaspár meghozta döntését: Az új ügynökség Macintosh gépeken fog működni.

Az eredmény? Kevesebb, mint egy évvel a megnyitó után a Vespa Soho kimagasló sikereket ért el, Mac rendszerű hátterükkel. "Minden feladatra iMacet használunk az üzletkötésnél és a háttérmunkánál is." - mondja Zach. "Öt számítógépet használunk egyszerre, hálózatban: az iroda, az üzletkötés, a könyvelés egyszerre megy. Négy főmunkaidős alkalmazottunk van és egy részmunkaidős. Egyiküknek sem volt szüksége különleges tanfolyamra a Mac használatához."

A házaspár hamarosan olyan előnyét fedezte fel a Mac-nek, amire nem is gondoltak volna. "Olyan egyszerűen hangzik, de tény: jelentős hatást érhetünk el az üzletkötés lebonyolítása közben, ha fogjuk a képernyőt és kifordítjuk a vevő felé, miután rákerestünk a kért adatokra. Így érezheti, hogy valóban komolyan vesszük, és részese a folyamatnak." "A motorbicikli eladásának egyik legnagyobb buktatója a rengeteg összetett lépés, amin át kell verekedni magunkat. Ilyen a vásárlók érzelmi megkötése is, hogy biztosak legyenek döntésükben. Azzal, hogy végigkísérjük őket az úton, - a típus, a szín kiválasztásán át az apró részletekig - áthidaljuk a távolságot vevő és eladó közt. Számomra ez a Mac legnagyobb előnye a PC-vel szemben: azonnal létrehozza ezt a kapcsolatot." "Az emberek imádnak csámcsogni a színárnyalaton és a kiegészítőkön, és mi meg tudjuk mutatni nekik a lehetőségeket. Akár CD-re írhatjuk, vagy e-mailben elküldhetjük nekik a modelleket, hogy aztán otthon választhassák ki a számukra megfelelőt. …és az esetek nagy többségében ki is választják."

New York-ban ahhoz, hogy valaki motort használjon, muszáj biztosítást kötnie. "Nagyon leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy én engedéllyel rendelkező biztosítási ügynök vagyok." - mondja Wen. "Az egész biztosítási mizéria interneten lerendezhető, de ezt csupán PC-n lehet megtenni. Tehát fogom a Macet, megnyitom a virtuális PC-t, bejelentkezek a rendszerbe, lekérdezem a kvótát és beillesztem a biztosítás jelentkező-lapjára, majd kinyomtatom a kész kártyát. Azt hiszem ez elég egyszerű ügyintézés, nem? A virtuális PC használatának lehetősége ezért bizonyult döntőnek számunkra. A kisebb üzletek gyakran azért kényszerülnek PC-re, mert nekik is szükségük van bizonyos online szolgáltatásokra. Manapság azonban ez nem számít: egyszerűen futtatni lehet a Windows-t a Macen."

Hogyan fogadják a vaskalapos Vespa olasz tulajdonosai a Vespa Soho új üzleti hozzáállását? "Olaszországot nem érdekli." - nevet Zach. "Ők csak el akarják adni a motorbiciklijeiket. Azt viszont tudom, hogy van néhány kereskedő, akit igenis érdekel. Egyfajta teszt-csoportnak tekintenek minket. Sokszor felhívnak telefonon, és én mindig azt mondom nekik, hogy a Mac-rendszer tökéletesen működik. Az ár és a felhasználóbarát felület tekintetében igazán örülök, hogy a Mac mellett döntöttünk. Az az üzenetem nekik, hogy vannak más alternatívák. Van jobb út."

"Tudod, a Vespa mindig is a szabadság egyik jelképe volt. Nem kell műszerésznek, gépésznek vagy mérnöknek lenned, hogy használd, csupán vezetned kell. Ugyanez az egyszerű elegancia jellemzi a Mac-et is. A jövőben több Vespa boltot akarunk nyitni, és mindet Mac-el látjuk el, mert - pont mint a Vespa - oda visz el téged, ahová akarod."A lap tetejére