E-mail


 

Együtt dolgozunk


Kedvenc ötletbörze weboldalunk két apró programra hívta fel figyelmünket - az egyik szerelemből, a másik némi pénzért áll rendelkezésünkre -, amely kihasználja a Rendezvous (ejtsük randevúnak) Jaguárba, Pantherbe szorított tudását.

Mi az az IP, és ki osztja?

Mielőtt mélyre merülünk, nézzük meg, mi is az a Rendezvous. A hálózatba kötött számítógépek, nyomtatók, routerek, switchek, hubok (már az intelligensebbek) oly módon különböztetik meg magukat a másiktól, hogy egyedi azonosítóval, azaz IP címmel rendelkeznek. Maga az IP cím semmit sem mond el tulajdonosáról, ám vannak szokások az IP címek adásában. Az ám, honnan tudja egy gép, egy nyomtató, hogy mi az ő IP-címe?

Az IP cím szám.szám.szám.szám alakú, ahol a szám 0 és 255 közti érték. A Föld-méretben egységesített IP kiosztás értelmében címtartományok megvásárolhatók az arra hivatott intézményektől. Ekkor lehetséges, hogy a gépednek IP címet adjon a rendszergazdád kézzel beírva. A cím ismeretében a géped elérhető a weben bárhonnan - itt most nem említjük meg a tűzfalakat.

A kis cégek rendszerint egy szolgáltatótól vásárolnak vonalat - béreltet, ISDN-t, ADSL-t, modemeset -, és ezt osztják meg a belső hálózaton. A belső hálózat és az internetes hozzáférést biztosító megoldás között vagy egy számítógép, vagy más hálózati eszköz vegetál. A belső hálózat számára a legtöbb esetben ez a gép osztja az IP címeket, ám ennek az IP címnek semmi köze a világszerte használt IP címhez, ez a lokális hálózatból soha nem kerül ki, kifelé nem látszik.

A webelérést illesztő eszköz - amelynek szintén akad egy befelé IP címe és egy szolgáltatótól kapott IP címe - tereli és irányítja a forgalmat a két oldal közt: ezért a leggyakrabban routernek becézik őt a szakemberek.

A belső címek kiosztását rábízhatod a routerre. Ilyenkor az IP címek véletlenszerűen kerülnek kiosztásra, dinamikusan, már csak ezért is DHCP vagy dinamikus IP címkiosztásnak neveztetik ez a művelet.

Kattints rá! Kattints rá! DHCP kér, és a routertől, a bal oldali képen láthatóan - kattints rá! - a Mac a 192.168.2.11 címet kapta.
A böngészőn keresztül - hiszen ismert IP címe van - kezelhető router mindig tudja, kit milyen IP címen ér el. (jobbik kép, szintén klikkedre vár!)


Egyes Mac programok szolgáltatást képesek nyújtani más programok felé. Ilyen a Mail, amely az Alma Services menü alól érhető el, és attól függően, hogy a meghívó programban hol álltál az egérrel, kínálja fel az elektronikus levélküldést, címzést. Fifikásabb alkalmazások nem csak a saját gépen futó alkalmazásoknak kínálnak szolgáltatásokat, hanem a hálózat más gépei számára is - ezt teszi lehetővé a Rendezvous technológia. Ami a Mac OS X része. Hurrá!

Szerkesszünk együtt!

céglogó A három informatikát tanuló diák alapította The Coding Monkeys (Kódíró Majmok - na, ez sem semmi cégnév) első műve a SubEthaEdit - a cégnévválasztásra remélhetőleg nem használták fel a teljes kreatív képességüket, de ez a progi név, áhhh. A netről letölthető potomságot feltelepítve remek szövegszerkesztőt kapsz.

logo A Microsoft Word képességeitől ugyan messze elmarad, igaz, az elmaradtakat szinte sohasem használnád, feltéve, hogy ismered őket egyáltalán. Viszont. Ha nem is élnél a hálózati szolgáltatással, noha épp ezért írunk most e programról, akkor is izgalmas dolgokra képes a SubEthaEdit.

Ha a szövegszerkesztőben HTML kódot írsz éppen, akkor egy másik ablakban, amit a View menüből tudsz megnyitni, láthatod a kódolás eredményét. Ez nem HTML böngésző, annál egyszerűbb, de az alapvető dolgok megmutatására képes. Ami ennél is barátibb, számtalan programnyelv bevitelét támogatja, ahogy ez a képen is látható legördülő listáról leolvasható, C++, php, Perl és számos más nyelv szintaktikáját ismeri.

Épp ez utóbbi szakma művelőivel - a programozókkal esik meg leggyakrabban, hogy egy programon sokan dolgoznak, és a program még sincs szegmentálva, feldarabolva. Ekkor jön el az ideje a SubEthaEditnek. Jó lenne, ha többen dolgozhatnátok egyidejűleg ugyanazon a forrásfájlon?

De hogyan?

Egyszerűen. Gondoltam, miután letöltöttem és telepítettem a SubEthaEditet. Elkezdtem bepötyögni pár sort, majd rákattintottam a megosztás (Share) ikonra. Jobbra kitüremkedett a doksit épp használók listája - azaz magam -, a Share ikon pedig a megosztást leállító stoptáblává vált. A Rendezvous ikonra kattintottam - ezt tanácsolta a program tutoriálja -, és ott láttam a doksimat magam által lefoglalva. Eddig minden rendben.

Kattints rá! A kép baloldalán (kattints rá, hogy betöltse a monitorod!) látható Rendezvous Browser feltárja, milyen szolgáltatások futnak a gépen és azok milyen protokollokat, portokat használnak. Jobbra a Mac OS System Preferences >Sharing >Firewall panelje, amin lukat ütünk.
Másik gépet beizzítva telepítettem a SubEthaEditet, és vadul rákattintottam a Rendezvous ikonra - és sehol semmi. Nem láttam a megosztott doksit. Lázas hibakeresés következett.

Először ellenőriztük, hogy a két gép fizikailag rajta van a hálón, azaz az Ethernet kábelek a helyükön vannak. Második lépésként kölcsönösen felhoztuk egymás vinyóját a deszktopunkra - ez is rendben ment, a két gép "látta" egymást. A gyanú a Rendezvous szolgáltatásra terelődött, "nem müxik" - gyanakodtunk. A Rendezvous tesztelésére legjobb az iChat. Gyorsan regeltünk két hatvannapos .Mac verziót - a nagy Apple honlapjáról a .Mac fülre kattintasz, és ott elvégzed a regisztrációs munkát, vagy a System Preferences Internet panel .Mac fülről startolsz neki. A megadott nevet és jelszót gondosan vezesd be az Internet panelre, és a Mail fülecskén is. Az iChat indítása után felvettük egymást az Address Bookba - és lassan elgondolkoztunk, milyen jó az, ha a programok egymásra épülnek.

Az iChatről tudtuk már, hogy futtatásához a Mac tűzfalán rést kell ütni. A System Preferences Sharing Firewall fülön létre kellett hozni egy új beállítást, amely az 5298-as portot engedélyezi - a kamera használatához szükséges a 16384-16403 portok engedélyezése is.

Némi kattintgatást követően vígan chateltünk egymással a Rendezvous felületén. Ami nem kis öröm, ha a szomszéd asztalról van szó. Így már megnyugodtunk, a Rendezvous ketyeg. Ám a SubEthaEditben csak nem láttuk meg egymás doksijait - amelyek ugye a felkínálódott szolgáltatás tárgyai lennének.

Segédprogi innen segédprogi onnan, mire akadt egy - Rendezvous Browser -, amely megmutatta, hogy a SubEthaEdit Rendezvous szolgáltatása a 30729-es portot igényli, amelyet persze a Mac alapbeállítású tűzfala zárt. Pontosabban a Rendezvous a Hydra szolgáltatáson megy, amely a 30729-es portot használja. Ismét megnyitva a System Preferences Sharing Firewall fület, új szolgáltatást vettünk fel Hydra néven, alanya pedig a 30729-es port lett. Újraindítás nélkül megjelent a megosztott doksi a megfelelő ablakban, a rendszer életre kelt.

Működik!

Kattints rá! Kattints rá! Kattints rá! Az első képen új doksit nyitottam és a Share ikonra kattintva közkinccsé tettem - megjelent Rendezvous szolgáltatásként. A Rendezvous ikonra kattintva jobbra, toldalékablakban megjelentek a doksi jogos felhasználói és a rá vágyakozók. A középső képen sárga színnel jelezve látható, hogy a Macacdmin E1 és a rózsaszín Veres Robi dolgozhat az anyagon, Gabor Ferenczy bebocsátásra vár. A jobb oldali képen már mindenki boldog, a legördülő menüvel pedig a kimondhatatlan nevű szoftver dicsekszik, ennyi szintaktikát ismer.


A dokumentummegosztás menete logikus és rém egyszerű. A szerző, aki elsőként megnyitotta a doksit, az ikonsor share ikonjára kattintva megosztja azt. A társszerzőségre vágyó észleli, hogy doksi került megosztásra, ráklikkel. A szerzőnél a doksi mellett kinyílt ablakban a szerző látja az aspiránsokat. A jelölt nevére kattintva a szerző eldöntheti, hogy ad-e hozzáférési jogot a doksihoz, vagy sem. Ha igen, akkor egyidejűleg dolgozhatnak a dokumentumon. A szerzők munkáit eltérő színek mutatják, oldalt pedig látható, ki hányadik sorban tevékenykedik. Az egyidejű munka alatt is élnek a bevezetőben jelzett programképességek: html nézet, szintaktikai ellenőrzés.

E kis "hogyan telepítsünk programot, amiről a szakújság azt írja, hogy klikk és fut" során végig lokális hálózatról beszéltünk, ám a Rendezvous természetesen fut a webes felületen is megfelelő gépek közt, erre példa az említett iChat is. Vagy az iStorm.

Viharzok

Kattints rá! Az iStorm a Math Game House műve. Az első viharos érzéseket kavaró olvasat arról tájékoztat, hogy a próbaverzió az indítást követően húsz percig (!) él. Ejha, hűha, ez már igen! A rövid idő is adott azonban alkalmat képességeinek felmutatására.

A program a kimondhatatlan nevű SubEthaEdittel szemben kevésbé szövegorientált, sőt! Az iStorm is képes dokumentumot megosztani és megosztott doksira rákapcsolódni. A szerver szabadon megadható, a fizetős verzió esetén is a gyártó default beállításait érdemes használni. Ám az iStorm esetében egyidejűleg csak egy ember módosíthatja a doksit szemben a SEE-vel.

Az iStorm klasszikus feketetábla-kréta rajzoló és rajztovábbító funkciót is kínál, amely skiccek megosztására kiváló és roppant praktikus. Hasonlóan egyszerű a fotók megosztása is az iStormmal. És mindezek mellett még chatelhetsz is, csupa öröm.

Végül is

A két program megvillant valamit a jövőből, amikor igazán eggyé olvadnak gépeink. A marketingszempontból telitalálat nevű SubEthaEdit egyszerű, de nagyon hatékony eszköz a valóban egyidejű munkavégzésre. A programnyelv centrikus szövegszerkesztő hasznos jószág - ingyen letölthetően, nem is magyarázom. Az iStorm inkább a méregdrága videokonferencia programok olcsó, de hatékony alternatíváját nyújtja. De mindkét alkalmazás a Rendezvous technológia előnyét dicséri.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére