E-mail


 

Quark, a PDF és a Star Trek


avagy: Dezintegrálódott a betűkészletem útközben
Nekem a Quark névről először mindig a Star Trek - Deep Space 9 egyik szereplője jut eszembe: a furmányos, kapzsi kis ferengi. Csak a második helyen ugrik be a kiadványszerkesztő program… Pedig igazán nem vagyok elborult Trekker, viszont gyakorlott tördelő vagy szerkesztő sem. Talán ezért fordult elő, hogy a dokumentumomban használt szép, kacifántos betűk egyszerűen eltűntek a sok oda-vissza konverzió, desztillálás, meg egyebek után. (Pont úgy, mint amikor az egyik számítógépen elkészített meghívólevél különleges betűi helyett a másik számítógépen csak Arial jelenik meg.)

Itt a hiba nyitja: A Quark EPS formátumban is el tudja menteni fájljait (ami mellesleg egy űrhajóalkatrész neve a Star Trekben: EPS-relé.), hogy később a Distillerrel konvertáljuk át PDF-be, de postscriptben is hagyhatjuk, és szintén a Distiller Serverre ruházhatjuk át a PDF összeállítását. (No, ez meg tisztára olyan szakhalandzsa, amivel a gépész szereplők kábítják a Star Trek nézőit!) Mi a különbség a két eljárás közt? Mindegy, hogy az EPS-t vagy a postscriptet használjuk?

Nem mindegy! Már csak azért sem, mert a Quark EPS fájlok nem tartalmazzák a betűkészletet, így a későbbi használatnál kellemetlen meglepetésben lehet részünk. (Nekem volt is.) Ha postscripttel dolgozunk, akkor is be kell kapcsolni az "include-all-fonts"-ot, vagyis a "minden betűkészlet befoglalása", ha tökéletes PDF-et akarunk. Ha ezt a parancsot nem adjuk ki, az Adobe (vagy más szoftver) saját szakállára kezd majd variálni, mivel meg akarja találni a hiányzó betűkhöz leginkább hasonlót, vagy nem is vergődik ezzel, és beállítja a default módot. Ha már megtörtént a baj, és Arialban feszít a báli meghívón a felirat a kastély képe felett, még van esély korrigálásra: az Enfocus PitStop Professional. Ez a szoftver képes hozzáfűzni a betűkészletet utólag egy-egy fájlhoz. Addig is reménykedjünk benne, hogy hamarosan kijön valami fejlesztés az EPS-hez. (Nem az űrhajóalkatrészhez!)A lap tetejére