E-mail


 

Rendezvous a Párduccal


A Párduc fedőnevű Mac OS X 10.3 számos olyan képességgel bír, amely a szem előtt rejtve marad, ha a felhasználó az Apple hivatalos oldalait látogatja. A most következő apró élelmesség nem az oprendszer hibája, vagy valami hátsó kiskapu, inkább egy méltatlanul nem közzétett lehetőség, amely meglódíthatja fantásziádat.

A digitális kamerák képeinek feldolgozására a maceken az Apple szoftvere, az iPhoto tolakszik az előtérbe, pedig ott figyel a merevlemezeden a megújult Image Capture is, amely képes a képeidet a hálózaton megosztani Rendezvous-böngészőkkel, azaz a Safarival. Ez elsőre olyan számítástechnikai bravúrnak tűnhet, amelynek gyakorlati haszna fordítottan arányos szépségével, ám ha kicsit Párduc-boncolunk, és megfelelő digitális gépünk van, akkor egy új világra bukkanhatunk.

Amíg az iPhoto tündököl a fényben, az Image Capture 2.1.0 - ez a Párducos verziószáma - egyre vadabb képességekre tesz szert kihasználva az operációs rendszer szolgáltatásait. Az Almalap idei októberi száma az iSight-vidótrükkök címmel már érintette a most bemutatatndó lehetőséget, nevezetesen a Rendezvous-szolgáltatás használatát, amikor a kisgyerek-megfigyelő kamera-rendszerről írt.

Kattints rá! Az iPod Rendezvous-megosztása Image Capture alól. Az aktivizálást követően jelenik meg a Safari Rendezvous lehetőségei közt az iPodon tárolt képek böngészése. A megosztáshoz OS X 10.3 szükséges.


A Rendezvous a Párducos gépeken automatikusan elindul a gép bekapcsolásakor. Az iChatet elindítvaezt le is tudod ellenőrizni, a Rendezvous fut, ha látod, hogy be vagy jelentkezve - ez így leírva kicsit zanzás, de úgy is ott a Mac a kezed alatt, ne habozz!

A hálózat egy másik gépén - ennek már nem muszáj Párducosnak lenni, beérheted a Jaguárral is - indítsd el a Safarit, és a Preferences > Bookmarks > Include Rendezvous beállítással a böngésződ máris figyeli a Rendezvous-szolgáltatást kínáló hálózati alkalmazások jelenlétét.

Kattints rá! A Rendezvous szolgáltatás már Párduc alól is igénybevehető, olvasásra ez az állat is elég.


A Párducos gépen indítsd el az Applications mappában található Image Capture-t. A Preferncesben állítsd be, hogy az Image Capture induljon el, amikor digitális kamerát csatlakoztatsz a Machez, az iPhoto így nem pofátlankodik közbe - rámenős egy alkalmazás. Ez a beállítás nem tiltja le az iPhoto használatát, azt az ikonjára kattintva - amely alaphelyzetben ott csücsül a Dockban - bármikor használhatod.

Csatlakoztasd a digitkamerád és kapcsold be abban az üzemmódban, amelyben a képeket tudod visszanézni, vagy ha van speciális képfeltöltési beállítás, akkor értelemszerűen azt választva. ismét megnyitva az Image Capture Preferences > Sharinget, klikkeld be az összes lehetőséget! A kamerád felbukkan a Megsztott eszközök közt és kiválasztva látod az ablak alján, hogy milyen címen érheted el. Átsétálva a másik géphez, a Safari Bookmark sorában látod a Rendezvous feliratot, amire ráklikkelve legördülő lista tartalmazza a böngésző számára elérhető Rendezvous-szolgáltatásokat. Itt fog megjelenni a gépedhez tartozó link is.

Rákattintva a linkre a képek egyenesen a másik gépre kötött digitális kamera memória kártyájáról érkeznek! Nézheted a fényképeket előnézőképként (thumbnail) bélyegméretben, de lekérheted egyes képek metaadatait is - fájl mérete, a kép készítésének ideje, méretei pixelben, bit mélyésége, felbontása, exponálási idő, színtere és vaku-beállítása. Ha duplán kattintasz egy képre, akkor a teljes méretű kép jelenik meg.

És akkor húzzunk bele! A képeket akár letötlheted a saját merevlemezedre, de törölheted a memóriakártyáról, ha nincs rá szükséged - és másnak sem lehet. Ha valaki másik Párducos géphez csatlakoztat kamerát a leírt módon - vagy második kamerát az első Párducosra -, akkor annak képeit is eléred Rendezvous alatt.

Kattints rá! A Párducos géphez kötött kamera memóriakártyáján lévő képeket nézheted Jaguáros géped Safarija alatt, köszönheted ezt a Rendezvous szolgáltatásnak.


Ha már elérhető a párducos gépre kötött digitkamera, akkor készíthetnénk vele képeket is - gondoltam, és lőn. Persze nem mindegyik fényképezőgép alkalmas erre. Jelenleg - a lista állandó bővülésben - a Canon A60, A70, S400, S50 és G5, a HP C618 és 912, a Kodak DC280, DC4800 és DC5000, valamint a Nikon D1, D1X és D1H gépekről tudott, hogy Rendezvous Image Capture-ösen távvezérelhető.

Személyesen a Canon S400 Digital Elphet távvezéreltem, teljes sikerrel. Az Image Capture-ön át beállítottam a zoomot 7,4 milliméterre, bekapcsoltam a vakut, a zárat 1/60-adra tettem. A gép automatikus élességállítást végzett, mielőtt exponált volna. Az elkészített kép azonnal - áttöltési sebességgel - jelent meg.

Az Image Browser fül melletti a Remote Monitorra kattintva a kamera önálló életre kel és percenként új fotót készít. A képet nem tárolja sem a digitkamera memóriakártyája, sem egyetlen merevlemez sem, az csak a képernyőn jelenik meg - onnan persze lementhető. A képkészítési gyakoriság elvileg állítható - de csak elvileg, mert nekem nem sikerült. A Canon S400 megkérdezte a nevem, jelszavam - ezeket helyesen megadtam, majd nem történt semmi. Az alkalmai képkészítés viszont renben működött.

Így is lehet

(Az Almalap fordítója néha bizton hiszi, hogy a szerző a rugalmas önmegvalósító jéghátán is megélő kelet-európai kreatívok egyike. Lásd a következő ötletet.) Ha az iPhotoban tárolt képeidet szeretnéd a lokális hálón a fent vázolt módon megosztani és véletlenülolyan kamerád van kéznél, amelyre iPhotoból fel is tudsz tölteni képeket - Album mentés módon -, akkor nyert ügyed van. Az ötletet egy Olympus C5050Z kamerával le is teszteltem - működött.

Kiegészítés

Az 5100-as port. A fordító akaratán kívül jelentős tapasztalatra tett szert a Tűzfal portonkénti lukasztásában, erre edzette az iChat üzembehelyezése - Almalap nyári száma - és mostani számban bemutatott SubEthaEdit szövegszerkesztő. Tehát ha nem működne a képmegosztás a leírt módon, akkor érdemes a System Preferences > Sharing > FireWall > New paranccsal létrehozni egy 5100-as portot felszabadító új beállítást.A lap tetejére