E-mail


 

Fotóalbum könnyen és gyorsan
avagy
a Photoshop 7 és az AppleScript


A közeledő zimankó lelki ellenszereként jó visszagondolni a nyaralás vidám napjaira, és fellapozni több száz képből álló elektronikus fotóalbumunkat. A nosztalgikus hangulatot azonban jelentősen leronthatja merevlemezünk (vagy egyéb adathordozónk) kaotikus tartalma, amelyben maximum a fájlnevek alapján tudjuk kiegészíteni hiányos memóriánkat a nevek és események terén, rögzített megjegyzéseink pedig végképp nincsenek. (Különösen, ha még a fájlneveket is lusták voltunk megváltoztatni, így a képen látható elfeledett, de gyönyörű kastély ilyesmi azonosítóval szerepel: image010-10110.jpg. Az ilyen fájloknak akkor érezzük igazán a savát-borsát, ha egy adott fotót akarunk kikeresni a CD-ről.) Pár év múlva már az is kimegy a fejünkből, hogy az épület melyik városban állt, és egyáltalán, mikor jártunk mi arra?!

Nem is csoda, hogy kódhalmazzá változik albumunk, hiszen mire visszaérünk a kirándulásból, még az is külön erőfeszítést igényel, hogy áttöltsük digitális fényképezőgépünk csordultig telt tartalmát merevlemezre, esetleg kiírjuk CD-re, és az országban fellelhető legmaszatolósabb, legvastagabb alkoholos filccel felkanyarintsuk rá: "2003, Granada". Pedig csak be kell csatlakoztatni az adatkábelt, mire automatán betöltődik az iPhoto, aztán megnyomni az "Import" gombot. Utána jöhet a legrosszabb rész: nyolcszáz kép átnevezése. Grrrrrr!

Számos programmal könnyíthetünk munkánkon, érdekesebbé, könnyebben kezelhetővé tehetjük albumunkat, keretbe foglalhatjuk a képeket, és megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, de a munka legunalmasabb része mindig ránk maradt: A kiválasztott módosításokat egyenként az összes képen nekünk kell legályázni.

A Photoshop 7 egy elegáns kis beépített funkciójával jelentősen megkönnyíti dolgunkat: az "Actions" szolgáltatásával automatizálni tudjuk a hosszadalmas folyamatot. Ezzel az egyszerű trükkel különböző módosításokat hajthatunk végre a fotókon, miközben Macünk eltárolja a fájlokat. A program ezután automatikusan elvégzi ugyanezeket a módosításokat a többi kijelölt fájlon is. Színkorrekció, sötétítés-világosítás, szélek lemetszése, stb. Mindent be lehet állítani, amit egyébként fáradságos és mérhetetlenül unalmas munkával az összes képen egyenként kellene végigcsinálni.

Begyűjtés, névsorolvasás

Ha rászántuk magunkat fotóalbumunk ráncba szedésére, és ugrásra készen áll gépünkön a Photoshop 7, még szükségünk lesz pár apróságra, mielőtt nekiveselkednénk a munkánknak. Először is: az iPhoto2 program, ami a Photoshop keze alá dolgozik, valamint az AppleScript programnyelv, ami már eleve benne foglaltatik OS X operációs rendszeredben, és az "Applications" (Alkalmazások) könyvtárban várja a lehetőséget a kibontakozásra. Az internetről le kell tölteni egy plug-int, amellyel a Photoshop zökkenőmentesen együtt tud működni az AppleScripttel. Az AppleScript-hez érdemes még letölteni a kiegészítőket az Apple honlapjáról.

Ha mindezeket begyűjtöttük, rakjunk párnát könyökünk alá és egy pohár üdítőt kezünk ügyébe, mert nekiveselkedhetünk a munkának, aminek gyümölcsét mi magunk fogjuk élvezni, ha nosztalgiázni támad kedvünk. (Feltéve, hogy nem vesztjük el a CD-t, vagy formatáljuk a merevlemezt.)

Akciók megrendelésre

Kezdjük a munkát a szokásossal: a tervezéssel. Nem árt, ha előre tudjuk, miféle albumot akarunk összerakni, hová akarjuk elmenteni, van-e elég tárhely. Pocsék dolog a fotók felénél rájönni, hogy betelt a winchester. (Ha később CD-re akarjuk írni, akkor pláne vessünk egy pillantást az album méretére.) Gondoljuk át azt is, milyen változtatásokat akarunk elvégezni a képeken. Általában nem muszáj belenyúlni a fényerősségbe vagy a kontrasztba, de ha például fekete-fehér (grayscale) képet akarunk készíteni egy színesből, akkor illik finomítani a végeredményen.

A tervezett változtatások rögzítéséhez nyissuk meg a Photoshop Actions alkalmazását, ezzel együtt egy próbaablakot (sample image). Érdemes új készletként elmenteni a változtatásokat, és nem az eredeti könyvtárba pakolni, különben átláthatatlanná válik a rendszer. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ráklikkelünk a háromszögre az "Actions" ablak jobb felső sarkában, és a megjelenő menüben kiválasztjuk a "New Set" (Új készlet) sort. Egyszerű, könnyen megjegyezhető névvel illessük teremtményünket, mert később az AppleScript követelni fogja a pontos nevet.

Innentől kezdhetjük átszabni egyedi beállításunkat. Először ismét klikkeljünk a háromszögre, és válasszuk ki a "New Action" sort. Ezt is kereszteljük el, és nyomjuk meg a "record" gombot. Ettől fogva a Photoshop megjegyzi minden egyes parancsunkat, míg csak meg nem nyomjuk a "Stop" gombot. Ha a lépések közt elkavarodnánk, vagy elrontanánk valamit, nem kell aggódni: a rögzítés után csak vissza kell nézni a parancsokat és kitörölni a rosszakat. (Ki kell jelölni a sorban a hibát, és a pop-up menü "Delete" parancsával száműzni.)

Mutassuk meg a Photoshopnak, hogy mit kell majd csinálnia a többi képpel, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy a mentést is külön definiálni kell neki, a jpg tömörítés mértékével együtt.

Bár a Photoshop számtalan lehetőséget felkínál a fotók csinosítására, nem érdemes egy-kettőnél többet alkalmazni egy fotón, mert könnyen túl lehet csicsázni. Emellett melegen ajánlom, hogy az eredeti fájlt hagyjuk érintetlenül, mert ha elrontunk valamit a módosított változaton, az könnyen adatvesztéssel járhat. Mentsük "másként" a variált képet.

Készen is vagyunk a fotók feljavításával: immár teljes értékű albumot rakhatunk az iPhoto2 alá. A bátrabbaknak jöhet az AppleScript, hogy tovább csiszoljuk remekművünket.

AppleScript világa

Az AppleScript programnyelv első látásra félelmetesnek tűnik egy átlag felhasználó számára, akinek nem kenyere a programozás. Ha azonban félretesszük idegenkedésünket, rengeteg hasznos dolgot lehet végrehajtatni vele. Az ismétlődő feladatokat például nem kell egyenként elvégezni, csak itt beállítani, és hagyni, had dolgozzon nélküled Maced.

Ha még nem volt dolgod az AppleScripttel, akkor bizony installálni kell őkelmét: nyisd meg az "Applications" könyvtárat, és klikkelj duplán a "Script Menu.menu"-re. Kész is!

… Hogy a fotó témánál maradjunk: az internetről le lehet tölteni előre megírt sémákat, amelyeket a program az albumokhoz tud rendelni, így nem muszáj még ezzel sem időt tölteni. (Pláne nem kell programozgatni.) A Photoshop már elvégezte a munka oroszlánrészét, csupán annyit kell az AppleScript tudomására hoznod, milyen műveleteket kell megtennie. (Mondjuk hozzáfűzni a fájlok sorszámszerű nevéhez a várost, ahol nyaraltunk, és/vagy az időpontot.) Erre szintén előre elkészített szkripteket lehet letölteni a fentebb említett weblapról.

Jó szórakozást hozzá!A lap tetejére