E-mail


 

Faxoló Párduc


A Panther új életet lehel a Mac modemébe. Még ha nem is használod telefonos alapú internetszolgáltatásra, beépített faxnak akkor is alkalmas. És ugye a szó elszáll, az írás megmarad. A legbikább Mac OS X-be be lett építve a hármas számú faxtámogatás is, ezért nem szükséges más szoftvernek kisegítenie a Panthert. Bármely, nyomtatót kezelni tudó program alól fennakadás nélkül alkalmazható ez a szolgáltatás.

A "Fax" gombra klikkelve megjelenik egy dialóguspanel, de egyszerűen kikeresheted a címzettet a Címlistádból. (Természetesen a Bluetooth modem is ugyanúgy használható faxolás céljára, mint a belsô modem.) Ezután a beállításokkal is elbabrálhatunk: a lap mérete és a szöveg elrendezése, a nyomtatás minôsége, stb. Ha kell, borítólapot is mellékelhetünk az elküldendô anyaghoz, és mikor mindent elrendeztünk, vethetünk egy utolsó pillantást művünkre az elônézeti ablakból, majd érzékeny búcsút véve tôle útjára bocsáthatjuk az elônézet alatti "Fax" gomb megnyomásával. Míg küldeményünk süvít az interneten a címzetthez, mi nyomon követhetjük haladását egy állapotjelzô segítségével. (Arra az esetre, ha fennakadna a hálón.)

A fax elküldése tehát nem igényel nagy agymunkát, de a megkapása sem bonyolultabb. Elég, ha be van kapcsolva a gép, és működik a modem, valamint a program installálása után beállítottunk szükséges apróságokat. Ezeket a nagyközönség elé is tárom: lépj be a "System Preferences" könyvtárba, és a "Hardwer" alatt klikkelj rá a "Fax and Print"-re. Ezután válaszd ki a "Receive faxes on this computer" (vagyis: faxok fogadása ezen a számítógépen) fülecskét. Itt rögtön be lehet állítani a funkciókat is: faxfogadás x csörgés után, mentés a merevlemezre szabadon választott könyvtárba PDF formátumban, automatikus nyomtatás. Sajnos ha ez az utolsó nincs kiadva parancsba, nem lehet észrevenni azonnal a dokumentum érkezését, mert a Párduc lusta dög, és nem jelzi. Folyton bele kell kukkantani a programba, hogy jött-e újdonság. Remélem, hamarosan megjelentetnek valami foltot erre a lyukra, és rávarrhatjuk a párduc bundájára, de addig is olyan trükkökhöz kell folyamodni, mint az e-mail jelentés küldése a fax érkezésérôl, amit szintén a "Receive faxes on this computer" fülön lehet bejelölni. Ezzel kicsit nyakatekerten, de meg lehet oldani a haladék nélküli észrevételt, hiszen a levelezôprogram jelzi az új e-mailt, ami viszont tudtunkra adja a fax érkezését. Hajh…. Na ennél van egy egyszerűbb megoldás is: egy fájlfigyelô freeware, a neve pedig az egyszerűség kedvéért FileMonitor. Ezzel szemmel tarthatjuk az adatmozgást számítógépükön. Be lehet állítani, hogy a FileMonitor milyen idôközönként ellenôrizze a fájlokat, és ha ráállítjuk a beérkezô faxoknak fenntartott könyvtárra, jelzi az új befutókat.

A Panther faxprogramjába egyéb finomságok is bele vannak ágyazva, amelyek könnyíthetik munkánkat: ilyen például a fájlbeillesztés. Tegyük fel, hogy érkezik hozzánk egy fax, amit aláírva vissza kell juttatni a feladónak. Persze aláfirkanthatnánk és visszaküldhetnénk, de az olyan macerás, nem? Pláne, ha gyakran kapunk ilyesmit. No, akkor fogjuk a faxprogit, és belefűzzük a dokumentum megfelelô helyére az erre rendszeresített, elôre szkennelt szignónkat. Még nyomtatni sem muszáj. Szerintem ez az okirat-hamisítók Kánaánja, de tény, hogy praktikus, és az is tény, hogy lényeges okmányok egyébként sem faxon utaznak. (Legalábbis nem szabadna nekik.) Persze nem csak macskakaparásunkat lehet így sokszorosítani, hanem bármi mást, pl. cégjelzést, igazolványképet, nagy piros "Titkos" feliratot vagy "Elutasítva" bélyegzôt az alkalmazottak fizetésemelés-kérelméhez. Határ - a csillagos ég helyett - a papír alja.

Összefoglalva elmondhatom, hogy ezzel a beépített faxtámogatással a Panther továbbszínesítette palettáját, és a könnyítette a felhasználók (fôleg a titkárnôk) életét. Lassan oda jutunk, hogy egyetlen Macbe belepakolhatjuk az irodát. Úgyis az integrálás meg az unió a divat.A lap tetejére