E-mail


 
Hírek a Mac környékéről

Ingyenes Acrobat Pro!

Ki akarod próbálni az Acrobat 6 Prot, de nem tudod eldönteni, megvedd-e? Az Adobe megkönnyíti a választást: 30 napig ingyen használhatod az Acrobat Prot, ha letöltöd az internetről.

Kamu az amnesztia?

Fred von Lohmann, az Elektronic Frontier Foundation jogásza szerint a RIIA (Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége) nem rendelkezik megfelelő háttérrel ígérete betartására, mely szerint amnesztiát kapnak azok az illegális mp3 felhasználók, akik jelentkeznek a testületnél. A RIIA az amnesztiát mindössze ahhoz kötötte, hogy a felhasználók letöröljék a kérdéses fájlokat, és írásban nyilatkozatot tegyenek, miszerint soha többé nem birtokolnak (és terjesztenek) szerzői jogokat sértő fájlokat. A kegyelem nem alkalmazható arra az 1600 emberre, akik ellen a RIIA már peres eljárást kezdeményezett.
    Lohmann rávilágított, hogy a RIIA nem áll szerződésben az összes szerzői jog tulajdonosával, így nem nyújthat védelmet, ha egy RIIA-n kívül álló személy vagy szervezet pert kezdeményez a jelentkezett felhasználók ellen. Az amnesztiaprogramot kifogásolók figyelmeztetése ellenére több mint ezer ember jelentkezett már a RIIA-nál. Legtöbbjük azzal magyarázta fájlletöltéseit, hogy nem volt tudomása a cselekmény illegális voltáról.

EtherShare

A Helios Software bejelentette, hogy az EtherShare már támogatja az Apple Filing Protocol (AFP) legújabb verzióját, a 3.1-et. A szolgáltatások közt van a 255 karakteres fájlnevek és az Unicode UTF-8 nevek kezelése, valamint az OS X 10.3 teljes támogatása a 4 gigánál nagyobb fájlok terén is. A Helios szerint az EtherShare minimum kétszer olyan gyors, mint az NFS vagy az SMB/CIFS (Microsoft Windows). A tesztek 1 GHz-s G4 Macen futtatva OS X 10.2 operációs rendszerrel, Gigabit Ethernettel kapcsolódva egy EtherShare AFP 3.1 szerverhez, 60 MB adatforgalmat mutattak másodpercenként.

Xpress- és InDesign-konvertálás aranyárban

Az INSCI Corp. újítása a szeptemberben piacra dobott szolgáltatás, a Web Ware TransMedia, amellyel a Quark XPress fájljait alakítják át Adobe InDesign formátummá. Az INSCI garantálja, hogy a konvertálás után a dokumentum megtartja eredeti szerkezetét, kinézetét, és a csatolt fájlokat is kezeli. A TransMedia elsősorban azon vásárlóknak fontos, akik XPress fájlok tömkelegével rendelkeznek, és szeretnék ezeket az InDesignnal is futtatni. (Különösen azoknak a felhasználóknak, akik át akarnak térni az XPressről az InDesignra.) Az INSCI munkatársa, Carlos Montalvo szerint a vásárlóközönségnek segítségre van szüksége, hogy XPress fájljaikat kiszabadítsák a Quark kalitkájából és a médiaközi kommunikáció piacán versenyképesebb formátumba tálalhassák őket.
    Most jön a feketeleves: a TransMedia ára a csillagos eget verdesi. A szolgáltatás igénybe vételekor kezdésként 10 000 dollárt kell az INSCI asztalára tenni, és ez még csak a kezdet. Igény szerint dollárok tízezreit lehet még rákölteni, ami szó szerint megfizethetetlenné teszi a konvertálást. Az INSCI saját bevallása szerint jelenleg csak az igazán nagy vállalatok engedhetik meg maguknak ezt a luxust, de a közeljövőben a cég szándékában áll lejjebb szállítani az árat a kis- és középvállalatok számára.

A Global Graphics halad a korral

A Global Graphics díjnyertes szoftvere, a Jaws PDF Creator legújabb verziója, a 3.4 immár támogatja a Mac OS X-et (valamint a 9.1-es verziót és az újabbakat), valamint a Windows rendszereket 98-tól az XP-ig. A Global Graphics korszerűsítette a Jaws PDF Courier 1.4-et is, hogy kisegítse nagy testvérét, a Creatort nyomtatási feladatokban.
    A Jaws Creator gyorsan és biztonságosan kezeli a letöltéseket az internetről (128 bites kódolást használ), remek minőségben. A kompakt PDF fájlok a Jaws-zal egyszerűen kezelhetők, cserélhetők, másolhatók, szerkeszthetők, nyomtathatók. A Jaws ötletes megoldása, hogy a webről érkező dokumentumok "borítóját" rögtön megnyitja, s amíg a felhasználó ezzel van elfoglalva, betöltögeti mögé a maradékot, gördülékennyé téve az információ befogadását.
    A Jaws PDF Creator 3.4 próbaverziója letölthető.A lap tetejére