E-mail
 
Media Reader

Fényképeket
az iPodra!


Az amatőr fényképezkedés hálás téma, mert sokakat érint nyáron és karácsony idején is. Amióta Steve az Apple hajóját a digitális életforma felé kormányozta - iLife: iPhoto, iTunes, iMovie, iDVD, iCal és iBármi -, a digitális kamera képeinek feldolgozása mailre, webre vagy CD-re egyre egyszerűbbé vált. A terjedő használat viszont rendre újabb és újabb igényeket, elvárásokat, vágyakat fogalmaz meg. A legtöbb digitális kamerát - és a cikk során többször nem említve ez az írás a hétköznapi, amatőr, mezei felhasználóknak és -ról szól - minimális méretű memóriakártyával értékesítik, rendszerint 8, néha 16 MB-ossal. Mivel egy fotó általában egy megát visz el - 1600x1200pixel, superfine felbontásban, amely 13x10-es papírképnek felel meg -, bölcs előrelátásból érdemes egy 128, 256 vagy 512 MB-os kártyát venni a géphez.

"Innen ingyen van!" - gondolja a fotós, és nyomja, nyomja, nyomja az exponáló gombot, hiszen a rossz fotókat törölni lehet, hogy tárhely szabaduljon fel. A hagyományos filmes géppel eltanult megfontoltság, gondosabb képkompozíció elfelejtve. Hamar, a gondoltnál sokkal hamarabb telik meg a memóriakártya. Mit lehet ilyenkor tenni?

Vehetsz másikat. Ez gyors, hatékony megoldás. Vagy feltöltheted a képeket a PowerBookodra - már ha ilyennel közlekedsz, vagy a Macedre. Ám ritka, hogy Tunézia sivatagában vagy Izland gejzírei, netán Palermo sikátorai közt Erőkönyvvel a válltáskádban fotózgatsz. Viszont övedbe tűzve ott van veled iPodod. És a 40 GB-ból a rengeteg zene mellett talán marad hely a képeidnek.

De ki viszi át a biteket?

A Belkin egész terméksorozattal igyekszik felpörgetni az iPod használhatóságát. Első iPod kiegészítője a Voice Recorder volt, amely az iPodot diktafonná alakította, pontosabban direkt hangrögzítés képességével növelte tudását. A most bemutatott Media Reader nem több, mint az iPodhoz kapcsolódó memóriakártya-olvasó. A fenti képméretbecslés alapján egy 40 gigás iPodra negyvenezer fotó fér fel. Uhh!

Amikor a képekkel feltöltött iPodot csatlakoztatod a Macedhez, akkor az iPhoto és az Image Capture szoftver egyaránt észleli az új jövevényt, és a neked tetsző alkalmazás Import parancsával a képeket át tudod tölteni.

Kattints rá! Kattints rá! Az iPod Rendezvous-megosztása Image Capture alól. Az aktivizálást követően jelenik meg a Safari Rendezvous lehetőségei közt az iPodon tárolt képek böngészése. A megosztáshoz OS X 10.3 szükséges.


A Media Reader iPod méretű eszköz, amelynek könnyű helyet találni a fotóstáskában. A kütyü áramilag önellátó, és eszi a Compact Flash (Type 1 és Type 2), SmartMedia, Secure Digital, Memory Stick és MultiMediaCards kártyákat.

A képfeltöltés alatt villogó zöld led jelzi, hogy dolgozik a Media Reader. A feltöltés sebessége egyesek számára lassúnak tűnhet - 390 KB/s sebességet mértem, amikor 40 darab, 6,3 megás képet négy és negyed perc alatt töltöttem fel. A csatlakoztatás után kell pár másodperc, amíg a Reader és az iPod megbarátkozik egymással, ám utána biztonságosan működik a feltöltés.

Tapasztalatok arra utalnak, hogy nem árt a Reader aksijait feltölteni, ha nagyobb memóriakártyáról töltesz fel képeket, mert a feltöltés közbeni lemerülés akár a memóriakártyát is tönkreteheti - újra kell formáznod, és a képek elveszhetnek. A Belkin Media Readerét nem a professzionális fotósoknak ajánlom, hanem a 2-4 megapixeles képekkel dolgozó amatőröknek. A profik vállán lógjon ott a PowerBook! A Canon S400-zal készített 4 megapixeles képeim mérete 1,3 megabájt körül szóródtak. Így egy gigán 788 képet tudok tárolni, egy már kifutott 10 gigás iPodon közel 7000 - négy megapixeles, high-quality jpeg - kép fér el.

Az iPod a képeket éppúgy "filmenként" (film roll - filmtekercs) tárolja, ahogy az iPhoto. Az iPodon végigpörgetheted a tekercsinformációkat - a képeket nem mutatja meg, pedig, pedig... Majd a jövő meghozza. Láthatod a feltöltés idejét, a képek számát és az elhasznált lemezterület nagyságát. Amikor a képeket felolvasod az iPhotoval, akkor függetlenül attól, hogy eredetileg hány tekercs - hány feltöltés - volt, egyetlen tekerccsé lesznek a képek. Ám az iPhotoval tetszésed szerint pakolhatod szét őket albumokba. Habzsi-dőzsi! Ámbár mennyivel elegánsabb lenne, ha az iPodon tárolt tekercsek rendre albumként jelennének meg az iPhotoban.

A feltöltött képek metaadatai sértetlenek, a fájlnevek az oly találó DSCN0826-hoz hasonló nevűek, a képek hibátlanok - éppolyanok, amilyennek lekaptam, nem lettek szebbé az iPodban töltött idő alatt. A fent említett 40 képet az iPhoto két perc tíz másodperc alatt olvasta be - ez már FireWire.

Raw és mov fájlok

Noha a legelterjedtebb képfájlformátum a jpeg, a vérprofik a raw formátumra esküsznek - és abban igazuk van, hogy a raw (nyers) formátumú képek bitjei az elkattintás után semmilyen matematikai műveletnek nem alanyai, az eredeti infókat hordják.

Kattints rá! Kattints rá! Amíg a jpeg formátumú képeket számos alkalmazás, így az iPhoto is képes letölteni az iPodról, a aw, mov vagy avi fájlok esetében az Image Capture-nek nincs párja. Canon 10D-vel ellőttem egy sorozatot jpeg+raw mentéssel, majd a Belkin Readerrel gond nélkül feltöltöttem a képeket az iPodomra.


Amikor az iPod érintkezésbe került a Mackel, az Image Capture felismerte és beolvasta a raw képeket. Az iPhoto ugyan észlelte őket, de nem tudott velük mit kezdeni. Ha véletlenül nem lenne a gépedre feltelepítve az Image Capture - azaz letörölted -, akkor sincs veszve a raw állomány, az iPod DCIM mappájából fájlmásolással a gépedre mozgathatod őket.

Kattints rá! Az Image Capture-rel akár weblapra is teheted a képeidet, a kész weblapot persze visszamentheted az iPodra.


A legtöbb digitális fényképezőgép - micsoda marketingötlet - alkalmas pár másodperces mozgókép rögzítésére is, a fájlformátum géptől függően mov vagy avi. Az iPod felismeri és új filmtekercsként kezeli a mozikat. Az Image Capture beolvasta mozikat a QuickTime - a rögzítéstől függően hanggal vagy csendben - lejátssza. A raw állományokhoz hasonlóan a mozikat az iPod a DCIM mappában tárolja.

Mozi, mozi, mozi

Az iPodra történő adatmentés, -másolás fokozottan kellemes lehetőségé vált most, amikor egyes videokamerák is flash memóriákra dolgoznak, és nem DV szalagra - ilyen a Panasonic D-Snap SD Video Camera. Ám a memóriakártya kapacitása jelentős korlátot jelent. Teljes felbontású mpeg2 videóból alig öt perc fér a 256 megás kártyára. Mpeg4-ből húszat is rögzíthetsz, ám ez még mindig sovány. Némi szervezéssel - két 256-os vagy 512-es kártyával operálva - már egész vígan elboldogulhatsz. Ez persze nem a legelegánsabb megoldás, de adott esetben igen hatékony lehet. Egy 10 gigás iPodra így mpeg2-ből bő három, mpeg4-ből pedig félnapnyi videót tehetsz fel.

iPodról CD-re és webre

Az iPodra került képek és mozik a Roxio Toastjával anélkül írhatók CD-re, hogy előtte át kellene őket másolnod a Macedre. Éppúgy, mintha a merevlemezen lévő anyagokat írnád ki CD-re, áthúzod a kívánt fájlokat, mappákat a felmountolt iPodról a Toast ablakába.

Az Image Capture-rel akár weblapra is teheted a képeidet, a kész weblapot persze visszamentheted az iPodra - jól el van a gyerek, szépen játszik - tette hozzá a Gonosz Almalap. A weblaposítás menete a következő. A Belkin Media Readerrel feltöltöd a képeket a digitális kamerád memóriakártyájáról az iPododra. Az iPodot ezután csatlakoztatod ahhoz a Macedhez, amelyiken már a Párduc garázdálkodik, és elindítod az Image Capture-t. Létrehozol egy webmappát az iPodon, és az Image Capture arra utasítod - Automatic Task > Build Web Page -, hogy oda helyezze a fájlokat. Az alma billentyűt lenyomva tartva válaszd ki az Image Captureben a webesíteni kívánt képeket, majd kattints a Download gombra. Az Image Capture kerreg-berreg, és létrehozza a weboldalt, weboldalakat az iPododon, amit később megnézhetsz vagy feltölthetsz - ám biztosan a zsebedben érezhetsz.

Kattints rá! Az Image Capture-rel akár weblapra is teheted a képeidet, a kész weblapot persze visszamentheted az iPodra.


Végül is

Az Apple remek és roppant sikeres zenetároló és -lejátszó eszközt alkotott meg az iPoddal. A Belkin - más társaihoz hasonlóan - felismerte, hogy az iPod többre is képes, mint zenetárként iriggyé tenni iPodtalan barátainkat, ezért számos hasznos kiegészítéssel vértezik az iPod tudását. Válhat az iPod diktafonná, jelen esetben pedig hordozható fényképtárrá, filmtárrá.

A Media Reader nem a profi fotósok számára terveztetett, ámbár néha számukra is mentőkötelet jelenthet, hanem a rohamosan növekvő számú amatőr fotósnak, akik egyszer beruháztak digitális kamerájukba, és azóta csak nyomják, nyomják, nyomják az exponáló gombot. Ne feledd, a Media Readert nem a sebességéért kell szeretni, és érdemes odafigyelni az aksijainak feltöltöttségére is.

A Gonosz(?) Almalap már látja is, amint a budapesti Szent István park nyugdíjasai a kutyafuttatás és galambetetés utána a padon vadul egymásra licitálnak, kinek az iPodján van több unokafotó.A lap tetejére