E-mail


 

Nagyképű könyvtárak lekezelése


ez kép
Az iPhoto könyvtárszerkeszete a merevlemezen.
ez kép
Ugyanez photo-CD-vel.
ez kép
Az iPhoto állományokat zöld színnel különbözteti meg a Finder.
ez kép
A teljes iPhoto Library méretet a lista alján láthatod.
ez kép
Egy rövid mondattal érdemes a képtárat jellemezni.
ez kép
ez kép
Adj nevet a kép-CD-nek a későbbi könnyebb azonosításhoz!
Ismerős probléma, hogy a képnézegető és egyéb képkezelő programok erősen lelassulnak, ha nagy fájlokat tartalmazó könyvtárba kukkantanak be, és ha már megírtuk a CD-t, hosszú percekig keresgélhetünk benne, míg elővarázsoljuk a szükséges adatot. Sajnos az iPhoto2 is ezzel a problémával küszködik, és mióta a négy megapixeles (vagy még jobb felbontású) kamerák betörtek mindennapjainkba, nem nagy művészet rogyásig pakolni a winchestert fotókkal, filmekkel. Szerencsére van néhány trükk, amivel ezt kivédhetjük.

Mielőtt belefognék a szoftveres trükkök magyarázatába, meg kell jegyeznem, hogy megfelelő hardver nélkül nem várhatunk csodákat az iSighttól. Javaslom, hogy hagyományos CD helyett DVD-írót használjunk, már csak a kapacitása miatt is. (Nem mindegy, hogy 700 mega vagy 4,7 giga éhezik a kis ezüstkorongon.) Ha valóban munkára használjuk az iSightot, akkor érdemes a merevlemezen tárolni a képeket a gyorsabb hozzáférhetőség érdekében, és DVD-re archiválni a biztonság kedvéért.

Ha DVD-íróval dolgozol, nyilván egy lemezre valót gyűjtesz össze egy könyvtárban, hogy ne pazarold az adathordozót. Ez azt jelenti, hogy több mint négy gigáig vársz, viszont ez túl sok adat az iPhotonak, ezért menthetetlenül lelassul. A legjobb Macek a duálprocikkal is legfeljebb kétgigás könyvtárakat tudnak gördülékenyen kezelni. A kézenfekvő megoldás, hogy legalább két részre osszuk a könyvtárat (Újévi Buli Éjfél előtt, Újévi Buli Éjfél után). Ha megtelt a háttértár, nekiugorhatunk a DVD megírásának. Javaslom, hogy az igazán fontos adatokat kétszer írjuk meg, és külön helyen tároljuk. (Eszembe jutott a klasszikus eset a céggel, ami a szerver szekrényében tartotta a CD-n archivált fontos fájlokat. Nesze neked adatvédelem.)

A nagy könyvtárak nem csak a gépet terhelik meg, hanem a tulajdonost is. Tapasztalatból tudom, hogy a megírt CD-k és DVD-k hajlamosak névtelen halmazokba tömörülni a számítógépasztal szűk környezetében, és ha keresek egy fájlt, végig kell túrnom az összeset, hogy az utolsón megtaláljam. (Ezen nem segít az sem, ha rögtön a legutolsóval kezdem, mert akkor a legelsőn lesz a szükséges adat.) Fűzzünk minél több információt a megírt CD-hez, DVD-hez és a winchesteren raktározott fájlokhoz is. Ezekre az adatokra aztán rákereshetünk a számítógéppel, vagy katalogizálhatjuk őket. (Némelyik kamerával már eleve hozzá lehet fűzni a képekhez a metaadatát.) A kulcsszavak kitalálása nem könnyű feladat, mert olyat kell hozzáfűzni, ami jellemző a képre, egyedi, de nem túl kacifántos, és biztosan eszünkbe fog jutni. A katalogizálásra nagyon jó programok vannak, például a CDFinder.

Kezdjük azzal, hogy megnyitjuk az iSight2-t. Ha "organise" módban vagy, látsz egy "Burn" ikont a jobb alsó sarokban. Ez az ikon nagyon fontos lesz a későbbiekben, ezért vésd jól eszedbe a helyét. Régen nagyon körülményes volt a használata, de az idők változnak, és már nem kell oda-vissza másolgatni, rakosgatni a képeket miatta. Az iPhoto2-ben azonban egész könyvtárakat lehet egyszerre átírni, nem kell rámásolni a merevlemezre az adatokat, és újra sem kell indítani a programot. Az olvasandó CD úgy jelenik meg az iSightban, mint a behelyezett zene CD az iTunesban.

Most, hogy ennyit jártattam a számat, akár neki is láthatunk az érdemi munkának: (Ja, még valami: a szkennneléssel digitalizált fotók esetén ugyanez a folyamat eljátszható, csak előtte be kell vonszolni a képeket a "Photo Library"-ba.)

  1. Fűzzünk megjegyzéseket (metaadata) a képekhez!
  2. Amikor a képeket tartalmazó könyvtár már túl nagyra nőtt, jelöld ki "Photo Library"-t, utána klikkelj a "Burn"-re ("Organize" módban)!
  3. Nevezd el a lemezt a "Disc Name"-ben!
  4. Ismét klikkelj a "Burn" gombra, hogy megkezdhesd a DC (DVD) írást!
  5. Teszteld le a kész CD-ket, nehogy selejtesek legyenek az adatok!
  6. Katalogizáld az új CD-t!
  7. Raktározd biztonságos helyen a CD-t, világos, érthető címet írj rá alkoholos filccel!
  8. Lépj ki az iPhotoból, és dobd az "iPhoto Library"-t (a "Pictures" könyvtárban) a szemetesbe (Trash)! Amint ismét megnyitod az iPhotot, új képkönyvtárat fog létrehozni, amit megtölthetsz friss fotókkal.A lap tetejére