E-mail


 

Elementáris szerver globális használatra


Az Adobe november végén megjelentette az Acrobat Elements Servert, ami lehetővé teszi a munkaállomások Acrobat-használatát anélkül, hogy minden egyes gépre telepíteni kellene hozzá kliensprogramokat. Egyszerű, könnyen átlátható és jól karbantartható rendszert alakíthatnak így ki a nagyvállalatok. Az Elements ára 28 000 dollárnál kezdődik egy ezer felhasználós licencnél, vagyis 28 dollárba kerül munkaállomásonként. (Vajon hány ekkora cég van hazánkban?) Egyelőre még csak angol nyelvű változatot adtak ki belőle.

A Distillerrel szemben, ami PostScript fájlokat alakít PDF formátumba, az Elements Server egyenesen az adott OS X vagy Windows alkalmazást használja ki. (Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Corel WorldPerfect, Photoshop stb.) Persze, a szóban forgó programnak rajta kell lennie az Elements Serveren. (Ha már a Distillernél tartunk, az Adobe megígérte, hogy nem dobja sutba, hiszen ez a nyomtatással és kiadással foglalkozó cégek egyik kedvence, és nagy vetélytársa a Document Servernek.) Az Elements több felhasználói felülettel rendelkezik, így testreszabásával számos tevékenységben gazdája segítségére lehet. Mezei felhasználók a különböző e-mail, web és internetes kereső alapú szolgáltatásainak örülhetnek, a fejlesztők pedig a Web Services API-nak.

Aki nem kapta volna meg az Adobe sajtóközleményét a témában, annak idézem Tim Hickernell, a META Group alelnökének nyilatkozatát, amelyben jól megmondja nekünk, miért vegyük meg az Elements Servert: "A nagyvállalati dokumentum automatizálásához arra van szükség, hogy a dokumentumszolgáltatásokat központilag kezeljék, a végfelhasználók mégis könnyen elérhessék, az informatikusok és a nagyvállalati rendszerek pedig testre szabhassák."

A kis cégek (sőt a nagyobbacskák is) bizonyára nem látják túl sok értelmét az Elements megvásárlásának, de az óriásvállalatoknak jól jöhet, ha nem kell minden egyes munkaállomásra installálni az Acrobatot, hanem csak a központi szerverről érhető el a klienseken keresztül. Ettől függetlenül akár az összes kliens egyszerre használhatja, ha kell, távoli eléréssel is. Az Elements lamerbiztos, mint az ilyen rendszerek általában - az egyszerű munkaállomások nem piszkálhatnak bele a programba, csak dolgozhatnak vele, és a rendszergazda hivatott javítani, módosítani a beállításokat. További információkért a www.adobe.com-on kalandozhatunk, amit azért is ajánlok, mert nagyon tetszettek a bimbódzó pillangók a fejlécben, és olyan sok érdekes fejezetet találtam, hogy elfelejtettem az olvasgatás és klikkelés közben, hogy miért is mentem oda. (Sajnos az Adobe-forgalmazók legördülő listájában Magyarország nem szerepel.)A lap tetejére