E-mail


 

Videótrükk Top Ten


Hacsak nem Steven Soderbergh a szomszédod, valószínűleg nehezen bukkansz majd jó tanácsadóra DV camcordered használatát illetôen. Igen, igen. Végignyálazhatsz egy raklap furészporszáraz bekezdést a többnyelvu használati utasításból, de nagy az esély rá, hogy ezzel csupán francia nyelvtudásod fejleszted.

Annak érdekében, hogy megmentselek téged a hosszasan elhúzódó agonizálástól, csakúgy, mint azokat, akik illedelmesen végignézik majd kreálmányaidat, összeállítottam néhány létfontosságú tippet a DV használatát illetôen. Új könyvem, a Digital Media Pocket Guide kényelmesen belefér a kamera mellé a táskába, és mindig készen áll, hogy kisegítsen bármikor, ha zsigereiben is ismerni akarod videokamerád részleteit és lehetôségeit. A könyv tanácsait követve egy csapásra profi szintre emelheted házimozi-próbálkozásaidat.

Arra az esetre, ha még nem érkezett volna kezeidbe megrendelt példányod az Amazon.com-tól, összegyujtöttem neked tíz tanácsot, amelyek hasznodra lehetnek. Alkalmazd ezeket bátran, és garantálom, hogy remek kis filmet rakhatsz össze velük!

Tehát: függöny fel, és kezdôdjék az elôadás!

Elsô tipp: fényforrások

A szemed és agyad gyorsan alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz - mint a lámpafény, a villám, a fluoreszkálás -, de a kamerádnak ez sokkal nehezebben megy A fluoreszkáló fény zöldes ködöt hagy a felvételen, a mesterséges világítás hagyományos "villanykörtés" fénye narancssárgára fest mindent (Különösen az emberi bôr árnyalatát. Tiszta hetvenes évek - a ford.). Még a természetes napfény is kékre varázsolhatják a terepet, ha árnyékban állsz, vagy egy nyitott ablak mellett.

Hogy az ördögbe figyeljek ennyi mindenre?

A legjobb megoldás az, ha behatárolod a fényforrásokat, és használod a kamera "white balance" (fehéregyensúly) gombját, hogy beállítsd a viszonyokat. Tehát, ha négy fal közt vagy, és erôsen betuz a Nap az ablakon, fényes glóriát vonva a szoba berendezési tárgyaira, két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy kikapcsolod a "fluoreszkálást", és a napfényre állítod az egyensúlyt, a másik, hogy behúzod a függönyt, és a mesterséges világításra hagyatkozol.

Ha egyszer már elgondolkodtál azon, hogyan küszöböld ki az összekeveredô fényforrásokat, a következô lépés, hogy tudatosan el is kerüld az ilyen helyzeteket. Ha ez nem lehetséges, próbálkozz a már említett "white balance" beállításával. (A szerzô itt nagyvonalúan megfeledkezik arról, hogy pontos információkat adjon a sokat emlegetett "fehéregyensúlyról", amely minden fényproblémát megoldani látszik. Ezt most beiktatom:

  • Keresd meg a "white balance" gombot!
  • Fókuszálj a kamerával egy olyan pontra, ami megítélésed szerint fehér!
  • Nyomd meg a gombot!
Ennyi. Ettôl kezdve a kamera ezt az árnyalatot fogadja el fehérnek, és ehhez igazít minden más színt. Ha elég okos a szerkentyud, nem fogja hagyni, hogy becsapd, és mondjuk zöldet hazudj fehérnek, de a régebbi (vagy egyszerubb) gépek ezt megszívják - a ford.)

Második Tipp: a lencsék árnyékolása

Semmi sem rontja el jobban a felvételt annál, amikor a Nap egyenesen beletuz a lencsébe. Olyan ez, mint mikor a sötét moziból kisétálsz a ragyogó napsütésbe. Minden elmosódottnak és fájdalmasan világosnak tunik. Ez megtörténhet a kameráddal is, ha nem vigyázol.

A legjobb megoldás, hogy elkerüld a lencsék "égését", az árnyékolás. Léteznek a kamerára szerelhetô árnyékoló "alkatrészek", de ha a kamerádra ezeket nem lehet felszerelni, egyszeruen tartsd a kezed a fény felé a lencsék mellett… Csak arra vigyázz, nehogy belelógj a felvételbe!

A másik megoldás a "flare buster", ami állítható lencseárnyékolást biztosít, egy flexibilis karral a camcorderre szerelve. Ez nem csak árnyékot ad, hanem rászerelhetsz különbözô szurôket, reflektort, egyebeket.

Harmadik Tipp: Harc a háttérvilágítás ellen

Az egyik leggyakoribb amatôr hiba a hátulról megvilágított alak a felvételen. Ez általában a kamera mozgatásakor szokott elôfordulni, ha bevillan egy fehér háttér vagy egy lámpa. (Amikor például a házibuli egyik szereplôjét akarjuk követni a lakásban tett túrája során.) Ilyenkor az elôtér hirtelen elsötétül, mert a kamera nem tudja kiegyenlíteni az egy képen belüli nagy fényerôsség-eltéréseket. Három alapvetô módja van a hiba kiszűrésének:

  • Használj reflektort a kamerára szerelve, hogy az elôtér mindig elölrôl kapja az erôsebb világítást!
  • Közelíts rá a felvétel alanyára, hogy ne legyen sziluettes a háttér miatt!
  • Kerüld el a kamerával az ilyen helyzeteket!
A videokamerára szerelhetô fényforrás a legjobb ellenszer a sziluettes jelenetek ellen, ha nagyon erôs a háttérfény.

Ha nincs szükséged a háttérre a felvételen, csak az elôteret akarod megörökíteni, akkor keresd meg a kamerán az "expozíciókiegyenlítést", és állítsd be +1-re vagy +1,5-re! Egy másik trükk, hogy "beméred" a kívánt tárgyat (személyt), és megôrzöd a kívánt beállítást az "expozíciózárral", tekintet nélkül a háttér változására.

Mindezeken túl nem árt, ha elôre felismered és elkerülöd a háttérvilágított helyzeteket. Ha nem tudod kivédeni ezeket, alkalmazd azt a megoldást, ami a legjobb az adott szituációban!

    


Negyedik Tipp: kazettaellenôrzés

A videó anyanyelve az idôkód. Ez az a rendszer, amelyet a kamera minden egyes képkockának az elnevezésére használ, amit rögzítettél. Ez lehetôvé teszi, hogy tökéletes pontossággal visszakeress bármit anélkül, hogy leégetnéd a masina felvevô- és lejátszófejét azzal, hogy fel-alá tekergeted a szalagot a megfelelô idôpillanat visszanézése okán. Az idôkód lenullázása szükséges a legtöbb videoszerkesztô programnál a tételek meghatározásánál. Még ha a jelenleg használt szoftvered nem is követeli ezt meg (pl. az Apple iMovie-ja), talán a következô alkalmazás már nem hajlandó lemondani róla (pl. Adobe Premiere).

A legjobb módja az idôkód fenntartásának, ha odafigyelsz arra, hogy soha ne kezdj felvételbe, amíg az LCD kijelzôd kék (némely esetben fekete). Ha ez megtörténik, az idôkód automatikusan nullázódik attól függetlenül, hogy épp a kazetta közepén vagy-e. Ezt hívjuk törött idôkódnak. Ami neked kell, az inkább a folyamatos felvétel, mindenféle kék képernyô nélkül. Ekkor minden képkockához lesz idôkód rendelve. Az idôkód fontossága miatt sok operatôr úgy indul "helyszínelni", hogy elôtte áttörli a kazettát. Egyszeruen vesznek egy vadiúj, üres kazettát, felteszik a lencsevédô kupakot, leállítják a hangfelvételt, és beindítják a felvételt, míg a kazetta el nem ér a végéig. Ebben az esetben minden egyes képkockához van már rendelve idôkód, leszámoltak tehát a kék képernyôvel. Csak az elejére pörgetik a kazettát, és indulnak is dolgozni vele. Nem számít, mi fog történni a felvétel közben, az idôkód érintetlen marad.

Ötödik Tipp: válj meg a beépített mikrofontól!

Amikor csak lehetséges, használj külsô mikrofont, akár vezetékeset, akár anélkülit. Állj ellent a kísértésnek, és ne kényelmesedj el a beépített mikrofon miatt, mert az nem csak hogy rosszabb minôségu hangot rögzít, de beleviszi a felvételbe a kamera felvevôfejének zúgását is!

Ha a kézben tartott mikrofon nem praktikus, szereld rá a kamera kiegészítô csatlakozójára. A legtöbb Camcorder-gyártó cég készít mikrofonokat ilyen célra is. A hangminôség talán nem lesz olyan jó, mint a külsô hangtechnika alkalmazásánál, de legalább nem hallatszik bele a kamera zümmögése.

Hatodik Tipp: használj állványt!

Mozgókép. Nem Állókép. Hát persze! Ha felveszel valamit, az általában mozog, különben fényképezôgépet használnál, és nem kamerát. Nem fogsz filmet készíteni egy vázában hervadozó virágról. Tehát, ha a mozgás a házi videó lényege, miért van olyan sok nézô-kínzó felvétel?

A gondok onnan erednek, hogy sok DV cam tulajdonos nem tudja, hogyan kell "megállítani a kamerát". Más szavakkal, nem a kamerának kell mozognia, hanem a szereplôknek. A zötykölôdés akkor az igazi, ha az operatôr nekiáll követni aktuális fôhôsét egy focimeccsszeru szituációban. Nyilván muszáj mozgatnod a kamerát, különben mindenrôl lemaradsz! A lényeg az, hogy hogyan mozgatod a kamerát.

A legtöbb profi egyszeruen felrakja egy háromlábú állványra a masináját. Ennél jobb módszer nincs is a remegés kizárásának, de sajnos nem a legmegfelelôbb megoldás számodra. (Arról nem is szólva, hogy a legtöbb tripod állvány drágább, mint egy kézi camcorder - a ford.) Súlyosak, nehézkesek és folyton útban vannak.

Az ésszeru választás az egyszeru, mobil és könnyu egylábas állvány, a monopod, ami jelentôsen javítja a házi film minôségét. Ráadásul, ha befejezted a felvételt, lesz egy stílusos sétabotod, hogy tovaballagj az alkonyi Nap fényében ahelyett, hogy málhás szamarat játszanál a háromlábú monstrummal. (Ráadásul a mai, tenyérnyi kézikamerák irtó idiótán néznek ki egy böhömnagy tripod hátán. Mintha nem is operatôr, hanem inkább földmérô lennél - a ford.)

Hetedik Tipp: fordítsd a javadra az alacsony költségvetésu világítástechnikát!

Az erôs stúdióvilágítás elônyös lehet épületek belsejében, de odakinn az anyatermészet lágy ölén (vagy legalábbis az udvaron) nem sok hasznukat veszed. Egy szenespince sötétjében jól jöhet a kis lámpácska a kamerádon, de gyorsabban zabálja le az akkut, mint az autód reflektora, ha a téli szürkületben égve felejted.

Tehát, ha a természet biztosítja a kakaót, miért ne kovácsolnánk elônyt ebbôl, és használnánk reflektornak a fölös fényt? Könnyen beszerezhetsz a boltokban különbözô nagyságú fényvisszaverô ernyôket, amiket aztán remekül kiaknázhatsz.

Ha már így is kifutsz a költségvetésbôl, csak menj be egy papír-írószer boltba, és vegyél pár fehér kartont. Nem lesznek olyan elegánsak mint egy külön erre a célra tervezett, összehajtható korong, de ugyanúgy visszaverik a fényt.

    


Nyolcadik Tipp: háttérlágyítás a camcorder becsapásával

Gondolkodtál már azon, hogyan lehetne "lágyítani" a hátteret, hogy az ne vonja el a nézôk figyelmét a fô témáról? Ha fényképezôgéppel dolgoznál, csak be kellene állítanod a fókusz nyílását, a videokamerákkal azonban az a baj, hogy nem matathatsz a lencsékkel. Szóval mit tehetünk? Csapd be a kamerádat azzal, hogy kitárod fókuszt, és hozzáadod a "neutral density" filtert. Minél sötétebb a szurô, annál szélesebb a fókusz és egyben lágyabb a befogott háttér. Ha nem akarsz újabb szurôt venni csak azért, mert szerintem e nélkül nem lehet élni, használd a polarizáló filtert. Az is megteszi. Kilencedik Tipp: ismerd meg hardvered!

A különbözô átmérôju lámpák, az állványozás, a háttérfüggöny, a bizonytalan eredetu és célú kütyük többe kerülhetnek, mint a high-tech DV camcordered. Mielôtt kimeríted a hitelkereted, ismerkedj meg a lehetôségekkel és az eladókkal a helyi "Videoshop"-ban! Ha ésszeruen és praktikusan vásárolsz, fele pénzbôl kijössz!

Tizedik Tipp: menj moziba, és nézz tévét!

A legolcsóbb tanfolyam, ha leparkolsz a tévé elé, és megfigyeled, a nagyfiúk hogyan fényképezik filmjeiket. Ha leülsz és analizálod kicsit a jó filmeket, rájössz magadtól is a mozi alappilléreire: erôs világítás, tiszta hang, egyszeru vágás a jelenetek közt. Figyeld meg, milyen hosszúak a jelenetek, hol áll a kamera, és hogyan mozog, milyen a rendezés! Jegyzetelj, és lopj ötleteket a szakma nagyjaitól!

Befejezô gondolatok

Mint oly sok dolog az életben, egy gyakorló film vagy egy szülinap rögzítésének csüggesztô kötelessége egyre kevésbé lesz terhes, ahogy tapasztalttá válsz, és megismered a trükköket. Sok-sok fortély van még, amivel sikerre viheted amatôr filmes pályafutásod, de ezzel a tíz tippel jó eséllyel szórakoztató házimozit tudsz készíteni a család, a barátok és az utókor legnagyobb örömére.


Derrick Story


A lap tetejére