E-mail
 

Mac, Intel, kenyérpirító


A Mac OS X operációs rendszer gond nélkül fut Intel chipeken, de az Apple Computers nagyfônöke, Steve Jobs azt mondta, nem tervezik a processzorváltást.

"A Panther futtatására bármilyen processzor tökéletesen alkalmas technika" - mondta Jobs egy találkozón a pénzügyi elemzôknek. Jobs szerint a cég elégedett az IBM PowerPC csipcsaláddal, és úgy gondolja, hogy a teljesítmény "eléggé versenyképes". "Jelenleg nem látunk sürgetô szükségletet arra, hogy processzortípust váltsunk. Sok lehetôségünk van a világban, de a PowerPC úttérkép nagyon erôsnek látszik."

Arra a kérdésre, hogy az Apple mutat-e érdeklôdést az olyan Macek eladásában, amelyek kiszolgálják a Microsoft Windows XP Media Center kiadását, Jobs viccelôdve azt válaszolta, hogy az Apple akkor már inkább arra fókuszál, hogy a számítógépet egybeolvassza egy kenyérpirítóval. "Sosem tudom a sajátomat elég barnára sütni - mondta Phil Schiller, a marketing igazgatóhelyettese. - Felvásárolhatnánk a kétszersültpiacot." Jobs azonban rámutatott, hogy egy ilyen terméknek nem lenne nagy piaca. "Nem fogunk elmenni ebbe az irányba. Túl kicsi a közönsége." Jobs szerint van néhány probléma a "Médiaközpont" koncepciójával. Leginkább az, hogy az embereknek különbözôek a televíziózási és számítógép-használói szokásaik. "Általában amikor tévét akarnak nézni, az azzal jár, hogy ki akarják kapcsolni az agyukat." Jobs szerint a videofelvétel nagyon igénybe veszi a processzort, és jobb, ha egy olyan szerkezetre hagyjuk, ami nem csinál mást, csak és egyedül a felvételre "figyel", és nem futtat játékokat és egyebeket. "Amikor rögzíteni akarom az Elnök embereit, átkozottul biztos akarok lenni benne, hogy a masina valóban rögzíti az Elnök embereit."

Emellett Jobs elutasította a felvetést, hogy az iTunes együtt fog működni más mp3-lejátszókkal, nem csak az iPoddal, valamint az Apple iPodja is működni fog más zeneletöltô programokkal. "Miért dolgoznánk egy másik zeneprogram keze alá? - így Jobs. - Inkább költöm a fejlesztésre szánt dollárjainkat az iPod és az iTunes erôsítésére."

Jobst arról is kérdezték, hogy a vásárlók mit szólnak a 64 bites műveleti sebességrôl. Az Apple vezetôje szerint a felhasználóknak mellékes, hogy milyen alapú a csip, amit használnak. Az a lényeg, hogy mennyit bír a gépük. Ugyanakkor az Apple nagy hangsúlyt fog fektetni a gyorsabb processzorokra, amik könnyebben boldogulnak a DVD kikódolásával, és képesek tisztává varázsolni a homályos képet is. "Matematikailag lehetséges kipucolni egy ködös fotót is. Kegyetlen sok művelet kell hozzá, de a 64 bites technológia egyszer még segít ezen."

Arról, hogy a cég hogyan fogja megemelni az eladásokat, Jobs azt mondta, hogy míg az Apple folytatja udvarlását a Windows ügyfeleinél, jobban oda fog figyelni arra, hogy kiszolgálja a maces kliensek igényeit. Fôleg azokét, akik már régen nem fejlesztették fel gépüket, hiszen nagyon sok professzionális ügyfelük még mindig Power Mac G3-at vagy korai Power Mac G4-eket használ.

"Itt a megfelelô alkalom régi vásárlóinknak, hogy fejlesszenek - mondta Jobs. - Ez a No.1 dolog, amire koncentrálunk. Ez a legalacsonyabban függô gyümölcs."

A cég más forrásokból is számít bevételre. Ilyen például az internetes Mac-szolgáltatás, ami épp most ment át elsô megújulási periódusán, amelyben a vásárlóknak meg kellett fizetniük a teljes 99 dolláros árat. Jobs emlékeztette rá a kritikusokat, hogy annak idején szkeptikusok voltak azzal kapcsolatban, hogy a felhasználók fizetnének-e 99 dollárt azért, amiért az elsô évben csak 49 dollárt kellett adniuk. "Kiépítettünk magunknak egy elég jó kis internetszolgáltatás alapjait."

Jobs rámutatott arra is, hogy az Apple messze túlszárnyalja legnagyobb riválisa, a Microsoft fejlôdését, hiszen Gates vállalatának még éveket kell dolgozni a Windows új változatán, a Longhornon. "Azt remélték, hogy 2006-ra jövünk ki a Jaguárral. Addigra viszont nekünk lesz még néhány jelenésünk."A lap tetejére