E-mail


 

Flash kézikönyv kezdőknek


Most nem az akcióhősök ősatyjáról szólunk, aki emberfeletti gyorsaságával és a Queen dinamikus zenéjével verte vissza a gonoszokat évtizedekkel ezelőtt. (Te jó ég, már olyan régen?!) Egy valamirevaló számítógépes szakembernek inkább a Macromedia programja jut eszébe erről a névről, amely túlnőtt a "háromnapos csoda" szintjén, és hamar nélkülözhetetlen részévé vált az internetnek. Nem is olyan rég még sok számítógépnek gondot okozott a weboldalakba illesztett részek (vagy ne adj' Isten: maga az egész weboldal) letöltése, de manapság gördülékenyen megy a dolog, mert a legtöbb böngészőprogramban már eleve benne foglaltatik a Flash megnyitására alkalmas plug-in.

Akinek régebbi böngészője van, az se keseredjen el, csak töltse le az internetről a megfelelő frissítéseket. (A megnyitáshoz szükséges plug-in mindössze 394K. Az swf.hu nevet váltott , de az angol nyelvu www.flash.com rendelkezésére áll bárkinek.)

Szükség van a zökkenőmentes adatátvitelre, hiszen az internet hemzseg a látványosabbnál látványosabb, pörgő-forgó, színe váltó Flash részektől. A Flash lényege tulajdonképpen abban áll, hogy egy programelemmel lehetővé teszi a böngészőnek speciális fájlok megnyitását, például a hangfájlokat és az animációkat, sokkal élvezetesebbé és izgalmasabbá varázsolva az internetet. De ne ragadjunk le a külalaknál: a Flash számtalan praktikus feladatra is alkalmas. A lap látogatója urlapokat tölthet ki, internetes áruházban bevásárlókosárként használhatja, számológépként üzemeltetheti, hogy csak párat említsek a weblapszerkesztők életének könnyítéseiből. (És akkor még a Flash alapú játékokról nem is beszéltem!)

A felhasználók értékelik a kreatív, de egyszeruen kezelhető megoldásokat, és hamar rászoktak a jóra: egy júniusi felmérés szerint az internetkapcsolattal rendelkező számítógépek 97 százaléka képes kezelni a Flash formátumát, az SWF-et. Ez világszerte 436 millió embernek biztosítja a Flash elemek háborítatlan letöltését anélkül, hogy előbb frissíteni vagy installálni kellene nekik a lejátszóprogramot.

A Macromedia nem tespedt bele első Flash kiadásába, és folyamatosan gyártja az új verziókat: az eddigi csúcsmodellnek számító Macromedia Flash MX után máris kapható a Macromedia Flash MX 2004 és izmosabb változata, a Flash MX Professional 2004. Csak így tovább!

A Flash nehézsége a szerteágazó lehetőségekben rejlik, amelyek könnyen áttekinthetetlenné és agyonbonyolítottá válhatnak, ha túl csilli-villi dolgot akarunk alkotni. Az is előfordulhat, hogy elsiklunk valami "apróság" felett, ami később sok galibát okozhat. A kezdők megsegítésére, a haladók elgondolkodtatására és a profik szórakoztatására álljon itt néhány javaslat:

  1. Adj választási lehetőséget a felhasználóidnak! Igaz, hogy majdnem az összes számítógépen elfut a Flash alkalmazás, de előfordulhat, hogy a lap látogatója nem óhajtja kivárni vacak sebességu internetkapcsolatán, míg a gép nagy keservesen megszüli neki a weboldalt, vagy egyszeruen csak nincs kedve letölteni remekmuvedet. (Igen, vannak ilyen gonosz felhasználók is.) Készíts egy alternatív HTML verziót is, ami könnyebben és gyorsabban letöltődik! Célszeru, ha tájékoztatod a Flashhez szükséges plug-in fellelhetőségéről és hasznosságáról, hátha még sincs neki még meg.
  2. Biztosítsd a hang kikapcsolását! Legjobb, ha az oldal elindulásakor egyáltalán nem is játszod le a hangot, hanem a látogató kapcsolhatja be saját kezuleg, ha akarja. Ez több okból is célszeru. Egyrészt ha már fut egy zene a számítógépén, könnyen összeakadhatnak a fájlok, de ha nem is nyírja ki egyik a másikat, rosszul hangzik a kánon. Másrészt lassan töltődik le tőle az oldal. Ne az audiocsatorna legyen a lényeg, az csak aláfestésként funkcionáljon! (A vicces hangú gombleütésekről nem is szólva: milyen ostobán hangzik egy csendes irodában, mikor az egyik munkapultról időnként kasztanyetta, trombita vagy gőzhajókürt zeng a többiek fülébe.)
  3. Ne erőltesd rá látogatóidra a bejelentkező animációt! Ha nagyon viszket a tenyered egy pofás kis muremek közzétételére, hagyj menekülési utat egy "skip" gomb beiktatásával, vagy csináld meg weboldaladat úgy, hogy csak külön a vendég kívánságára nyíljon meg ez az animáció!
  4. Szórakoztasd a látogatókat várakozás közben is! A legkézenfekvőbb az lenne, ha egyáltalán nem kellene várakozniuk, de sajnos a Flash-nek idő kell, míg átverekszi magát a modemen. A letöltés százalékos arányát jelző csíkok, hernyók, oszlopok és egyebek általában nem túl attraktívak, de a fehér képernyőnél még ezek is jobbak. Adhatsz nekik valami olvasnivalót vagy játékocskát is, míg megérkezik a lényeg.
  5. Használd ki a "Vissza" gombot! Széles körben és gyakran használt eszköz, amit ha a felhasználó nem talál, megesik, hogy eltéved. (A felhasználóknak is különbözőek az értelmi képességei és internetes ismeretei. A legjobb, ha nem bosszantjuk potenciális ügyfeleinket, különösen kereskedelmi vagy reklám jellegu oldalaknál.)
  6. Ne csak egérrel navigálj! A billentyuzet is hasznos eszköz lehet, amit vétek parlagon hagyni.
  7. A Flash bár szöveget is megjelenít, nem elsősorban erre való. Ha hosszas értekezéseket, jellemzéseket, előadások szövegét vagy épp novellát akarsz felrakni oldaladra, azt inkább HTML-ben tedd meg.
  8. A pixelgrafikás képeket hanyagold, mert óriási méretük nem teszi őket alkalmassá a gyors letöltésre! A vektorgrafikás ábrák sokkal jobbak erre a célra.A lap tetejére