E-mail


 

15 inches PowerBook G4s


Nyolc hónappal azután, hogy az Apple bejelentette legkisebb és legnagyobb PowerBook G4s-ét (12 és 17 inchesek), amelyek alumíniumból és nem titániumból készültek, piacra dobta a régen várt 15 inches alumínium G4 laptopot is.

kép

Divatos külleme, ragyogó képernyője alapján megérte a várakozást. Ráadásul támogatja az USB 2.0-t, a FireWire 800-at, az Airport Extreme-t és a Bluetooth technológiát. De a vásárlók, akik videó-problémákkal vagy nyegle retesszel kapták meg a gépet, azt kívánják, az Apple bárcsak több időt töltött volna a ráncok kivasalásával.

Míg ez a laptop meg nem jelent, a szakmabelieknek, akiknek szükségük volt minden egyes kütyüre, amivel csak meg lehet pakolni egy PowerBookot, kénytelenek voltak megvenni a 17 inches G4-et. Ebben aztán benne volt minden: Bluetooth, Airport Extreem, FireWire 800, S-Video kimenet, Super Drive, Gigabit Ethernet és világító billentyűalap. A G4 egy drága, de rugalmas gép.

A két 15 inches PowerBook gyorsabbika nemcsak hogy mindezen tartozékokat magában foglalja kisebb kiszerelésben, de erősebb processzort, 20 GB-vel több merevlemez-kapacitást (80 GB) is tartalmaz, valamint USB 2.0-t, ami 12-szer gyorsabb az általunk kipróbált USB 1.1-nél. Mindezeken túl az 1.25 GHz-es PowerBook G4-ben van 512 MB RAM, egy ATI Mobility Radeon 9600 videokártya 64 MB RAM-al, egy DVI csatlakozó (egy DVI-VGA konverterrel együtt), S-Video port, audio ki- és bemenet, egy 167 MHz bus, 512K L2-es cache, (de L3-as nincs) PC Card slot és egy belső 56K V9.2 modem.

A csodás 15,2 inches képernyő felbontása akár 1280x854 lehet, és külső kijelzőt is tud futtatni 2048x1536 pixellel, millió színnel. Az 1999 dolláros 1GHz-s verzió majdnem ugyanolyan paraméterekkel dolgozik, mint 1,25 GHz-s testvére, de "csak" 60 GB-s merevlemeze, 256 MB RAM-ja, és Combo Drive-ja van. Nincs viszont billentyűfénye és AirPort Extreme kártyája. (A gyorsabb processzort kivéve minden, ami hiányzik az 1GHz-s PowerBookból, később beleépíthető különböző módszerekkel.)

Az 1.25 GHz-s 15 inches PowerBook elegáns kivitelezésű gép. A menüsor varázsütésre eltűnik ha kell, az alkalmazások azonnal bejelentkeznek az indítás után, az iTunes megjelenítése bársonyos. A billentyűzet eleven és erős, ezért mind a nyompadot, mind a gombokat kicsit nyomatékosabban kell megterhelni aktiváláshoz, mint a Titanium PowerBook billentyűzetét.

A maga 5,6 fontjával ez a laptop egy kicsit súlyosabb és nagyobb is a Titanium PowerBooknál, ami csak 5,3 fontot nyom. Mint 12 ás 17 inches testvérei, a 15 inches modellnek is csatlakozók vannak mindkét oldalán, ami talán kissé nehézkessé teszi használatát. Hajlamos a felmelegedésre is.

A tápegység energiakapacitása sajnos nem túl impresszív. Ha az energiatakarékos üzemmódot a legmagasabb egységre állítjuk, még teletöltött akkuval is csak két órát bír. Amikor ezt a beállítást DVD lejátszásra kapcsoltuk, két órán és négy percen át tudtuk nézni a DVD-t, mielőtt a laptop lemerült volna.

Bár az 1.25-ös modell mokányabb az 1 GHz-nél, nem 25 százalékkal jobb, mint ahogy a processzor kapacitása mutatná. Teljesítménytesztünkben ez az arány csupán 13% volt. Más tesztekben 11%-kal (Tömörítési tesz) és 20%-al (Cinema 4D XL teszt) volt gyorsabb. Annak bemutatására, hogy az Apple laptopjátékok futtatására is tökéletesen alkalmas, elvégeztük a Quake III tesztet is, amelyben az 1 GHz-es masina 73 képkockát ötlött ki másodpercenként, az 1,25 GHz pedig 86-ot pörgött.

Minőségbiztosítási bekezdés

Nem tudjuk minden egyes számítógép életjeleit figyelemmel követni, amit az Apple piacra dob. Azt viszont megtehetjük, hogy begyűjtjük a vásárlók tapasztalatait. Ezek sajnos nem biztatóak. 6 darab 15 inches PowerBookból, amit a Macworld rendelt egy viszonteladótól, hármat vissza kellett küldeni. Egy közülük rendszeresen kikapcsolt, valamint kernelhibát jelentett mindig, amikor külső monitorról lett visszakapcsolva. Egy másik ventillátora egyfolytában járt, a harmadiknak a videokártyája pedig kizárólag a magenta sávot használta, ha külső kivetítőre kapcsoltuk. Szóval ha mindenképpen és azonnal szükséged van egy PowerBookra, légy felkészülve a hibákra.

A képernyővel is volt egy kis problémánk: az 1,25 inches PowerBooknál egy tízcentes méretű fehér folt jelent meg a monitoron, ha fehér hátteret jelenítettünk meg rajta. (Mint például egy üres Microsoft Word dokumentumot.) Ugyanennél a gépnél a zár nem passzolt rendesen. A zárnyelv néha kipattant pár másodperccel azután, hogy lecsuktuk a gépet. A "zárpanaszok" nagyon elterjedtek, számos fórumon és topicban megjelennek az Apple weboldalán és más Mackel kapcsolatos lapokon.

Megértjük, hogy egy új számítógép első kiadása szenvedhet gyerekbetegségekben, de ha a piszkálódásunk miatt felfigyel az Apple, hogy milyen minőséű gépek jönnek ki a gyárából, még előnyt is kovácsolhat belőle, hogy szigorúbban veszi a minőségellenőrzést.

Vásárlási tanácsadás

Az új 15 inches PowerBook G4 megnyerő masina, szemet gyönyörködtető képernyővel, bikaerővel, megfelelő portokkal és kényelmes kezeléssel. Reméljük, hogy mire ezt olvasod, az Apple kijavította a hibákat, és a laptop, amit veszel, a szívedbe lopja magát.
17 inches, 1,33 GHz PowerBook G4

Amikor elôször megláttam az Apple 17 inches PowerBook G4-ét, rögtön elvarázsolt méretes képernyôje, elegáns kivitele, széles köru alkalmazhatósága, akárcsak alulról megvilágított billentyuzete, beépített AirPort Extremje, a Firewire 800 és a Bluetooth. Az 1,33 GHz-es modellnek az Apple megnövelte a merevlemez-kapacitását, javított a videokártyáján, kétszeres DVD-R meghajtót rakott bele, lecserélte az USB portokat gyorsabb, jobb 2.0 verzióra, mindemellett az új laptop 2 GB RAM-ot képes befogadni. Az ára pedig 300 dollárt csökkent.

A teljesítményôrültek sem fognak csalódni az új PowerBookban, ami nagyrészt az 1,33 GHz-es processzornak köszönhetô, valamint az 512 MB L2 cache-nek és az ATI Mobility Radeon 9600-as videokártyának.

Az eredmény a leggyorsabb hordozható Mac, amit valaha gyártottak. A hatalmas, 17 inches monitor segít könnyen és egyszeruen végezni munkánkat, felhasználói ablakokkal zsúfolt képernyô nélkül. Na és persze a mobil Photoshop és Final Cut programokkal a 17 inches PowerBook a legjobb játék a láthatáron. Többhónapnyi tapasztalattal tarsolyunkban elmondhatjuk, hogy a 17 inches modell a méretét és súlyát tekintve nem igazán átlagos, laptopon dolgozó üzletembereknek való, akik szuk helyen (repülôgép, autó) használják számítógépüket, viszont kitunô választás olyan embereknek, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a sebesség és a méret közt.

12 inches, 1 GHz PowerBook G4

A legnagyobb hír errôl a géprôl maga az 1 GHz-es villámgyors processzor. Mint elôdje, a tavasszal megjelent 867 MHz-s modell, az Apple 12 inches laptopja ötvözi az iBook méretét a PowerBook erejével. 133 MHz talán nem tunik nagy különbségnek, de a MacWorld tesztjei szerint a teljesítmény megkétszerezôdött. A standard RAM szintén megduplázódott, 128-ról 256 MB lett, de ez a kis laptop még elbír akár 1,25 GB RAM-ot is.

A 12 inches PowerBook portjai lényegében nem változtak: még mindig nincs FireWire 800, de mindkét USB port már 2.0 verziószámú, fejlesztett modell. A lényeges különbség a mini DVI csatlakozó a VGA helyett, ami lehetôvé teszi (a megfelelô adapterekkel) különbözô külsô kivetítôk használatát, akár 2048x1536 felbontásban is.

Azoknak a vásárlóknak, akik hajlandóak feláldozni a gép gyorsaságából a minél kisebb méret javára, a 12 inches PowerBook G4 igazán aprócska lemondást jelent.Chris Breen


A lap tetejére